Uj Ember

2001.12.23
LVII. évf. 51-52. (2786-2787)

Lapunk következő száma
2002. január 6-án
jelenik meg!

Főoldal
Címlap
A karácsony fénye
Igazságosság és megbocsátás
Pápai üzenet a Béke világnapjára
Kegyelemteljes karácsonyt kívánunk
Élő egyház
A Stephaneum átadása Piliscsabán
A püspöki kar téli ülése
Új imakönyv készül - állásfoglalás az örmény "templomfoglalásról"
Először adományoztak lelkészi palástot a honvédségnél
Ima és böjt az áldozatokér
Betlehemi jászolkiállítás
Karácsonyi ajándék az időseknek
Taizé
Élő egyház
A Fekete Madonna bebörtönzése és kiszabadítása
A szentföldi keresztények
Lelkiség
A beteljesedett ígéret
Advent 4. vasárnapja
Mária anyasága
Áldd meg családjainkat!
ÉLET ÉS LITURGIA
Ének
Lelkiség
Családegyház
December 30.: Szent Család vasárnapja
Liturgikus műfajok
"Hiteles liturgiát" (3)
Életfa és fenyőág
A két hét liturgiája
A év
Ünnep
Kispap a fekete kontinensről
A katolikus egyetemek Európában
Kultúrát Európának
Jézus mint támadó - a Mária életét veszélyeztető magzat
Reflexiók egy karácsony előtti beszélgetésre
Székesfehérvári Egyházmegye
A móri példa
"Atya-napok"
Velencei segítség
Diakónus - gyakorlaton
Premontrei nővérek missziója
Ünnep
Az érsek karácsonyai
Márfi Gyula veszprémi érsek karácsonyairól, az igazi ajándékról, a családról, a hazáról, a pap, a püspök életének nehéz
Hírek, remények, gyengeségek
Nem mindig a korszellem a hibás
Ünnep
Az ember természetes igénye
Komoly karácsonyi beszélgetés a játékról Lévai Anikóval
"Európa gyermeke" ma is optimista
Habsburg Ottó a kereszténység jövőjéről és a hazafiság értékéről
2001. karácsony
Ünnep
Ajándék az új esztendőre
Karácsonyaim
Az irgalomról és a kegyelemről
A mozgássérült szemével
A negyedik király
Ünnep
Őszinte, személyes szó
Lelki ismeret
A nagyobb jó
A békítő
Angyaljárás
(ezerötszáz gyors)
Fórum
Vannak boldog házasságok is...
Beszélgetés Horváth Gyulával
Ünnep
Hogyan ünnepli a pápa a karácsonyt?
Otthon lenni és otthont adni
Taizéi találkozó Budapesten
A kis betlehemi csillag
Karácsonyi mese felnőtteknek
Fórum
Karácsony körül a Mura mentén
Az Olvasó írja
Karitászmunka
Ki tud róluk?
Ünnep
Karácsony, 2001.
A Kert
- Vágyak és soha (?) -
A szeretet fénye
Mozaik
Karácsonyeste
Új-zélandi karácsonyfa
Rejtvény
Ünnep
El kell érnünk Betlehembe...
A találkozás pillanata Istennel
Ünnep
Nem dicsekvésből, hanem boldogan...
A nyolcvanéves Remsey Iván festőművésznél, Gödöllőn
A fiú meg az apa
Déli harangszó
Fórum
A keresztények akkor sem értették...
Maróth Miklós az iszlámról
A legszegényebb koldus
Hozz egy játékot!
Katolikus szemmel
A papi hivatás vértanúja
Hetven éve született Brenner János
Aki a "titkosak" közé tartozott
Húsz éve halt meg Endrédy Vendel
Ima Endrédy Vendel boldoggá avatásáért
Ébner Jenő
Erdély vértanú papjai
Ünnep
Lackó meg a többiek...
Vörsi betlehemesek
Egy dal, amely meghódította a világot
Zenés betlehem Kaposváron
Karácsony fényei
Ifjúság
Forró csokoládé
Egyik vagy egyetlen?
Kincset őrző cserépedény
A kis fenyőfa
Krakkói jegyzetek
Tántoríthatatlanul
Rejtvény
Tíz év alattiaknak
Fórum
A Názáreti Jézus - Üzenet és történelem
Kit kerestek?
Keresztutak az ezredforduló Magyarországáról
Operisták - írók és alkotások
Szeghalmi Elemér könyve
A gyémántfogú idő ellen
Egy költő ébresztése
Párbeszéd
Felmutatni Krisztust a világnak
Beszélgetés Ozsvári Csaba ötvösművésszel
Zarándokút az élet
Beszélgetés Barna Gábor néprajzkutatóval
Mozaik
Hűséges az Isten
Papi jelmondatok
Búcsú, köszönet, jókívánság
Levél az Olvasókhoz

 

Karácsony körül a Mura mentén

Advent elején a Mura mentén jártam, magyar és horvát községeket látogatva. A konyhában megvetette lábát a böjt, egyszerűbb ételeket készítettek. Jóllehet van itt hal bőven, gyakran készült kukoricadarából vagy lisztből, vízzel abált olcsó de laktató gánica, hagymás zsírral vagy édes tejjel locsolgatva, de asztalra került a hajában főtt krumpli túróval és a rántott leves csurgatott tojásfehérjével is. Én most mégis néhány halételről szólnék, ami ízletességével enyhítheti a böjtölést, és ötleteket adhat a karácsonyi asztalra is.

Vasárnaponként gyakran került az asztalra rántott ponty. Sütöttek bőven, maradt tucatnyi a tálon. Karikára vágtak jó néhány fej vöröshagymát, leöntötték vizes, enyhén cukros ecettel, a hideg rántott pontyszeleteket lerakták egy nagy uborkásüvegbe úgy, hogy a szeletek közé került mindig egy fél bögrényi ecetes hagyma. A megtelt üveget a hidegre tették. Másnap vagy harmadnap vették elő, este a családi vacsorához. Kitálalták az ecetes rántott halszeleteket, amelyekből - ha hiszik, ha nem - eltűnt minden szálka, s csak úgy etette magát a remek ízű maradék. Aztán egy másik csemege: a szalonnás, fokhagymás, pezsgős csuka.

A csukát meg kell pucolni, jó sűrűn be kell irdalni, és minden második vágatába fokhagymaszeletkét, minden másodikba pedig füstöltszalonna-darabkát kell tenni. A tepsiben vajat forrósítunk. Beleforgatjuk a csukát, majd először letakarva sütni kezdjük. Amikor már félig megpuhult, levesszük a fedőt, megöntjük a halat pezsgővel, és így sütjük készre. A pezsgő úgy eszi meg a szálkákat, mint az előző halnál az ecet. És milyen finom a mártása!

Karácsonykor ott is mindenki elkészíti a maga halászlevét, megsüti a család pulykáját. Néhány ötletet ehhez is adhat a mostani falu. Aki megunta már a megszokott halászlét, csinálhat zöldséges hallevest. Zöldséget tisztítunk, gyökeret, zellert, répát, karalábét és sárga citromhéjjal, valamint apróra vágott hagymával főni tesszük. Mikor már félig megpuhult, hozzátesszük a halfejeket, farkakat, az apró halat. Forraljuk vagy tíz percig, és ekkor a lébe helyezzük a halszeleteket, valamint a fehérboros vízbe áztatott, apróra vágott fokhagymát. Főzzük még egy negyedórát. Majd átszűrjük a levet, tálba tesszük a halszeleteket, feltálaljuk a zöldséget is. A halra és a zöldségre rámerjük a levet, amit van, aki citromlével vagy tejföllel behabar, és megszórjuk friss petrezselyemmel. Aki nem akar ilyesmivel bajlódni, de ragaszkodik a halhoz és van mikrosütője, az készíthet ízletes falatokat mirelit tengeri halból is. A szeleteket besózzuk, megcitromozzuk, jénai tálba tesszük és apró vaj- vagy margarindarabkákat teszünk rá. 10-12 percig forgatjuk a legmagasabb fokozaton, és már kész is az omlós, saját levéből kiszikkasztott halszelet. Melegre tesszük, és ugyanígy apró kockákra vágott burgonyát teszünk kevés vaj kíséretében egy másik tálba, és mennyiségétől függően l5-30 percig forgatjuk a legmagasabb fokozaton. Így aztán ress burgonyaköretet tálalhatunk a halhoz. Aki teheti, adjon hozzá a maga ízlése szerint készített zöldsalátát. Ha majonézzel készítjük el, még jobban illik majd a halhoz.

Végül egy jó tanács a pulykát kedvelőknek. Ha nincs igazi kemencénk, ne kísérletezzünk hatalmas állatokkal, vegyünk bébipulykát. 4-7 kilósat. A bőrét ujjainkkal lazítsuk fel, és csúsztassunk alá füstöltszalonna-szeleteket. Kívül-belül sózzuk, borsozzuk, esetleg majorannázzuk meg. Öntsük meg forró zsiradékkal, tegyük a felforrósított sütőbe, öntsünk alája kevés meleg boros vizet, és amikor már sülni kezd, sűrűn, ötpercenként locsolgassuk. Általában három óra alatt sül szép pirosra, közben elkészíthetjük hozzá az almakompótot és a krumplipürét.

Végül egy általános jó tanács: akármilyen jól sikerülnek is a karácsonyi ínyes falatok, ne feledjük el, hogy nem ez az ünnep lényege. Ez csak segít az ünneplésben. Biztosak lehetünk a tálalás sikerében, ha olykor-olykor fohászkodunk is.

Jósfay György

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu