|
Karácsony körül a Mura mentén Advent elején a Mura mentén jártam, magyar és horvát községeket látogatva. A konyhában megvetette lábát a böjt, egyszerűbb ételeket készítettek. Jóllehet van itt hal bőven, gyakran készült kukoricadarából vagy lisztből, vízzel abált olcsó de laktató gánica, hagymás zsírral vagy édes tejjel locsolgatva, de asztalra került a hajában főtt krumpli túróval és a rántott leves csurgatott tojásfehérjével is. Én most mégis néhány halételről szólnék, ami ízletességével enyhítheti a böjtölést, és ötleteket adhat a karácsonyi asztalra is. Vasárnaponként gyakran került az asztalra rántott ponty. Sütöttek bőven, maradt tucatnyi a tálon. Karikára vágtak jó néhány fej vöröshagymát, leöntötték vizes, enyhén cukros ecettel, a hideg rántott pontyszeleteket lerakták egy nagy uborkásüvegbe úgy, hogy a szeletek közé került mindig egy fél bögrényi ecetes hagyma. A megtelt üveget a hidegre tették. Másnap vagy harmadnap vették elő, este a családi vacsorához. Kitálalták az ecetes rántott halszeleteket, amelyekből - ha hiszik, ha nem - eltűnt minden szálka, s csak úgy etette magát a remek ízű maradék. Aztán egy másik csemege: a szalonnás, fokhagymás, pezsgős csuka. A csukát meg kell pucolni, jó sűrűn be kell irdalni, és minden második vágatába fokhagymaszeletkét, minden másodikba pedig füstöltszalonna-darabkát kell tenni. A tepsiben vajat forrósítunk. Beleforgatjuk a csukát, majd először letakarva sütni kezdjük. Amikor már félig megpuhult, levesszük a fedőt, megöntjük a halat pezsgővel, és így sütjük készre. A pezsgő úgy eszi meg a szálkákat, mint az előző halnál az ecet. És milyen finom a mártása! Karácsonykor ott is mindenki elkészíti a maga halászlevét, megsüti a család pulykáját. Néhány ötletet ehhez is adhat a mostani falu. Aki megunta már a megszokott halászlét, csinálhat zöldséges hallevest. Zöldséget tisztítunk, gyökeret, zellert, répát, karalábét és sárga citromhéjjal, valamint apróra vágott hagymával főni tesszük. Mikor már félig megpuhult, hozzátesszük a halfejeket, farkakat, az apró halat. Forraljuk vagy tíz percig, és ekkor a lébe helyezzük a halszeleteket, valamint a fehérboros vízbe áztatott, apróra vágott fokhagymát. Főzzük még egy negyedórát. Majd átszűrjük a levet, tálba tesszük a halszeleteket, feltálaljuk a zöldséget is. A halra és a zöldségre rámerjük a levet, amit van, aki citromlével vagy tejföllel behabar, és megszórjuk friss petrezselyemmel. Aki nem akar ilyesmivel bajlódni, de ragaszkodik a halhoz és van mikrosütője, az készíthet ízletes falatokat mirelit tengeri halból is. A szeleteket besózzuk, megcitromozzuk, jénai tálba tesszük és apró vaj- vagy margarindarabkákat teszünk rá. 10-12 percig forgatjuk a legmagasabb fokozaton, és már kész is az omlós, saját levéből kiszikkasztott halszelet. Melegre tesszük, és ugyanígy apró kockákra vágott burgonyát teszünk kevés vaj kíséretében egy másik tálba, és mennyiségétől függően l5-30 percig forgatjuk a legmagasabb fokozaton. Így aztán ress burgonyaköretet tálalhatunk a halhoz. Aki teheti, adjon hozzá a maga ízlése szerint készített zöldsalátát. Ha majonézzel készítjük el, még jobban illik majd a halhoz. Végül egy jó tanács a pulykát kedvelőknek. Ha nincs igazi kemencénk, ne kísérletezzünk hatalmas állatokkal, vegyünk bébipulykát. 4-7 kilósat. A bőrét ujjainkkal lazítsuk fel, és csúsztassunk alá füstöltszalonna-szeleteket. Kívül-belül sózzuk, borsozzuk, esetleg majorannázzuk meg. Öntsük meg forró zsiradékkal, tegyük a felforrósított sütőbe, öntsünk alája kevés meleg boros vizet, és amikor már sülni kezd, sűrűn, ötpercenként locsolgassuk. Általában három óra alatt sül szép pirosra, közben elkészíthetjük hozzá az almakompótot és a krumplipürét. Végül egy általános jó tanács: akármilyen jól sikerülnek is a karácsonyi ínyes falatok, ne feledjük el, hogy nem ez az ünnep lényege. Ez csak segít az ünneplésben. Biztosak lehetünk a tálalás sikerében, ha olykor-olykor fohászkodunk is. Jósfay György
|
||||||
Új Ember:hetilap@ujember.hu
|