|
![]() |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
Az ünnepi asztal szentelt ételei A böjti időből kilépve - amelynek során régen negyven napon át valóban nem fogyasztottak húst és tojást -, az ünnep első reggelén a misére gondosan előkészített kosarakkal érkeztek az emberek. Mielőtt újra húst ettek volna, megszenteltették az ünnepi asztalra kerülő ételeket: az áldozatot jelképező bárányt, az újjászületést szimbolizáló tojást, az asztal díszét, a fonott kalácsot, a hagyományos paraszti ételt, a sonkát és természetesen a bort. A népi hagyomány és étkezési szokások mindenütt kialakították, hogy ezeken kívül mi kerüljön a kosárba - torma, túró, pálinka. A kereszténység első századaiban kialakult szokás egyes falvakban ma is élő hagyomány. k.a.
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
Új Ember:hetilap@ujember.hu
|