|
![]() |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
Húsvéti nárcisz Tavaszi kertek élénk színű virága a nárcisz, amely az önimádat, az öntetszelgés szimbólumává lett a görög mitológiában. Állítólag egy Narcisszusz nevű ifjú görög félisten, meglátva tükörképét a vízben, önmagába szeretett, és hiúságáért virággá változtatták az istenek. Ebből a legendából is kitetszik, hogy a nárcisz mediterrán, illetve európai eredetű hagymás növény, az amarilliszfélék családjába tartozik, és mintegy harminc faját termesztik. Virágai élénksárgák, olykor fehérek, egyesével vagy csoportosan nyílnak. Egy hagymából három-négy szár is kifejlődhet, a szárvégeken fodros szirmú, illatos virágokkal, amelyekből középen cső alakú, forrt szirmú mellékleplek emelkednek ki. Ezek színe a fehértől a pirosig változhat, köszönhetően a nemesítéseknek. A keskeny, hosszú levelek hamvaszöldek, és általában rövidebbek, mint a virágszárak. Hagymáit ősszel kell eldugni 10-12 centiméter mélyre. Földtípusokban nem válogat, de gazdag virágzással hálálja meg a jól előkészített, érett trágyával megmunkált talajt. Kedveli a napos helyet; szórt fényben és félárnyékban is megnyugtatóan fejlődik, árnyékos helyre azonban ne ültessük. Szegélyvirágként vagy csoportosan is szépen mutatnak, a tőtávolság ne legyen kevesebb 15 centiméternél. Elszórtan, a pázsit földjébe is ültethető, de fűnyíráskor ügyelni kell, hogy csak akkor vágjuk le, amikor már a levelei elszáradtak. Hagymái több évig is a földben maradhatnak. Elvirágzás után szára, levele elszárad, a hagyma nyugalmi állapotba kerül. Ha felszedjük hagymáit, mindig nyáron, száraz időszakban ássuk ki, még mielőtt újabb gyökereket fejlesztenének. Ekkor leszedhetjük a sarjhagymákat szaporításra, a nagy, virágzóképes hagymákat pedig tisztítsuk le, válogassuk át, és az őszi ültetésig tároljuk szellős, sötét helyen. Korai, hajtatott nárciszunk lesz már márciusban, ha novemberben cserépbe dugjuk a nagyobb hagymákat, de csak olyan mélyre, hogy a hagymák felső fele kiálljon a földből. Öntözzük meg a földet, és tartsuk mindig nyirkosan, a cserepet pedig 10 fok körüli hőmérsékleten. Februárban, amikor a hagymából kibújik a bimbókezdemény, vigyük az edényt melegebb helyre, 15 fok körüli helyiségbe, és megindult zöldjét permetezzük vízzel. Ekkor fokozottan ügyelni kell az öntözésére: sem túl sokat, sem túl keveset. Egy hónappal később már gyönyörködhetünk virágaiban. Dekoratív húsvéti virágostálat készíthetünk, ha több, egy időben hajtatott hagymás növényt ültetünk a nárcisz köré, mint például fürtös gyöngyikét, jácintot vagy gyöngyvirágot. A szerző felvétele Lovas Katalin
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
Új Ember:hetilap@ujember.hu
|