|
![]() |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
Egzotikus finomságok A rambután Európában a tél a déligyümölcsök igazi szezonja. Konzervdobozban már régóta kapható nálunk a rambután, de vajon milyen lehet igazi valójában? Hazája a Maláj-félsziget, neve pedig maláj szóból származik, és szőrt, hajat jelent. A gyümölcs külső burka feltűnő: kezdetben a gesztenyééhez hasonlít, majd az érés során sárgul, míg végül csillogóan vörös színt ölt. A burkot borító tüskés képződmény puha és rugalmas, mint a gumi. Az 5 centiméteres átmérőjű, gömbölyű terméshéjat feltörve gyöngyházszínű, kocsonyás állagú gyümölcshúst találunk, amely egy érdes felületű, mandulához hasonlító magot rejt. A gyümölcs íze a licsiére emlékeztet, talán valamivel illatosabb. Szamóca, sárgadinnye, citrom édes-savanykás ízegyvelege. A gyümölcs sok C-vitamint, kalciumot, foszfort, és káliumot tartalmaz. A rambután (Nephelium lappaceum) megtermett, 20 méteres magasságot is elérő fán terem. Hadd meséljem el egy személyes élményemet! Kuala Lumpurban, Malajzia fővárosában a szállodánk úszómedencéje mellett volt egy hatalmas rambutánfa, amely beárnyékolta az egész medencét és környékét. Fürtökben csüngtek a zöld, sárga és piros gyümölcsök. Szerettünk volna egy közeli felvételt készíteni a termésekről, de teleobjektív hiányában ez reménytelen volt. A medence körül sertepertélő takarítófiú észrevette szándékunkat, és "moment!" felkiáltással pillanatok alatt felkúszott a fára, és letört egy jókora, termésekkel teli ágat. Nem éppen növénybarát cselekedet, de mi nagyon örültünk neki. A nagy, szív alakú, bőrnemű levelek párosával vagy négyesével helyezkednek el az ág mentén, a hajtáscsúcsokat pedig 8-10 gyümölcs húzza le. A rambután évente kétszer virágzik, és szőlőhöz hasonló zöldesfehér fürtvirágzata van. A virágok lehetnek hímivarúak, nőivarúak és hímnősek egyaránt. Mivel egy-egy fa általában egynemű virágokat hoz - kivéve a hímnős virágút -, oltással vagy szemzéssel teszik termővé. Az oltott növények a második évben már teremnek, a hímnős virágú magoncok 5-6 év múltán. Nagyon melegigényes, általában az Egyenlítőtől 10 fokos (északi és déli szélességi) sávban termesztik, ahol állandóan 22-30 Celsius-fokos a hőmérséklet. Magvetéssel szaporítják. A mag néhány hét alatt elveszíti csíraképességét, és akkor is kétséges a csírázása, ha a gyümölcs 5 fokos hűtőházban volt előzőleg. Ültetvényeken szelektált fajtákat oltanak a magoncokra. Szöveg és kép: Lovas Katalin
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
Új Ember:hetilap@ujember.hu
|