Uj Ember

2000. június 11.
LVI. évf. 24. (2707.)

,,Szeretetét ránklehelte:
Ég a pünkösd izzó Lelke,
Zúgnak élő nagy szelek.''

Sík Sándor

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Bajbajutottságunk eredendő oka
„Mennyből az ember”
Jelenpor
Elképesztő, de nem meglepő
Élő egyház
A remény intézményei
Tanító szerzetesrendek a hitért és a hazáért
„In memoriam Boksay János”
Már a harangot is lopják
Magyar kopjafák német iskolában
Gödi piarista diákok nemzetközi kapcsolatai
Törökszentmiklós ünnepei
Élő egyház
A kolozsvári Vasárnap híreiből
Magyar kiállítás címereinkről Firenzében
Az olasz püspökök megnyilatkozásaiból
A mártírium százada
Katolikus cigyánypasztoráció
Tudósok szentévi zarándoklata
Fórum
Egy kórházlelkész naplójából
A boldogság nem függ a sikerességtől
Balczó András tusái
Anyagyógyászat
Útközben
Szerelem és szeretet
Fórum
A szentévi mérleg és kínálat
Az 1925-ös szentév magyar „sikere” nem ismétlődik meg
Egerszalóki levél
In memoriam Metzger Gabriella
Róma hűségében a diktatúra alatt
Az olvasó írja
Meddig? Avagy cicerói reflexiók a média megnyilvánulásaihoz
Misszió
Menjetek, tanítsatok..., kereszteljetek meg... minden népet (Mt 28,19)
Kaposvári Egyházmegye
Jövünk búcsút járni...
Türelmet, megértést
A templomról szól az életünk
Kúltúra
A tékozló fiú a képzőművészetben
Krumplileves
„...fényből élek...”
Pünkösdi szonett
...És megdobban a bádogszív
Ifjúság
Isten mindent tud
Gondola
Az együttjárás harmadik feltétele
A zánkai ifjúsági tábor elé
Lelkipásztoroknak, csoportvezetőknek
Az országos középiskolai tanulmányi versenyek egyházi iskolás helyezettjei
Rejtvény
Fórum
A zirci bazilika eredeti színei
Zakar Ferenc Polikárp főapát hetvenéves
„...A templomot s az iskolát!”
A misszió
Nemzet és egyház
Keresztény értékeink a jövőben
Fórum
Az Olvasó írja
- Adjuk tovább!
- Érthetően!
- A zsinat kívánsága
- Katonák zarándoklata - Lourdes-ba
- Honnét a név?
- Csak pénzért?
Mozaik
Pünkösd piros rózsája
90 éves Grexa Sándor
Az ének ünnepe Pilismaróton
Szent Cecília a Városmajorban
A cigándi egyházközség segítséget remél
.

 

Nemzet és egyház

Keresztény értékeink a jövőben

Nemzet és egyház címmel tartottak konferenciát június 3-án, szombaton a Lakitelek Népfőiskolán a Magyar Műhely konferenciasorozat féléves programjának lezárásaként.

Lezsák Sándor bevezetőjében felolvasta a zarándoklata miatt távolmaradó Gyulay Endre szeged-csanádi megyéspüspök üdvözlőlevelét. Andrásfalvy Bertalan egyetemi tanár, a rendezvény vitavezetője kiemelte: ezer évvel ezelőtt Szent István nem homokra épített, hanem az egyházra és a magyarságra, ezért nem sodorta el államunkat a történelem szele. Letűnt népek, államok, nemzetek és diktatúrák sorsa bizonyítja államalapító szent királyunk bölcsességét. — Rónay László egyetemi tanár előadásában kifejtette: az egyház és a nemzet fogalma nem ugyanaz — az egyház mint intézmény nemzetek felett áll, egységre törekszik, míg a nemzet önálló entitás. Mit jelent az egyházhoz tartozni? Sík Sándorral szólva: bekerítve lenni a Krisztushoz tartozásban. Mit jelent a nemzethez tartozni? Babitscsal szólva védekezni, mert a barbár kultúra is bekerít. Rónay szólt az egyház kiemelkedő történelmi szerepéről a magyarság, a magyar nyelv megőrzésében. — Josef Duhac, Thüringia volt tartományi miniszterelnöke, a Konrad Adenauer Alapítvány igazgatója kijelentette, mint volt NDK-beli állampolgár mélyen átérzi az átalakulás nehézségeit. — Balázsi László unitárius lelkész az 1568-as tordai országgyűlést említette példaként, ahol Európában először deklarálták az egyházak együttműködését. — Balogh László országgyűlési képviselő hozzászólásában elmondta: mind a nemzet, mind az egyház fogalma és jelentősége bizonyos körökben nem népszerű. — Csapody Miklós országgyűlési képviselő az egyházi és világi sajtóval kapcsolatban Szent Pál római levelét idézte: „az egész Földön elhangzott az ő hangjuk”. Kifejtette, a sajtó nem az ördögtől való, de mai, hazai állapotában a személyesség és a szakszerűség hiányában gyakran értékromboló. — Szűcs Ervin, a Piarista Diákszövetség elnöke kijelentette, olyan iskolarendszerre van szükség, ahol a család, a gyermek, a tudás és az istenhit a vezető eszmék. — Sz. Tóth János, a Magyar Népfőiskolai Társaság ügyvezető elnöke az egykori KALOT mozgalom közösségerősítő jelszavait hangoztatta, a krisztusi embert, az önérzetes magyart, az életerős népet és a műveltebb falut. A templom és az iskola kapcsolatát a jövőbe vetítve is építeni és fejleszteni kell. — Szabó Ferenc SJ író, a Távlatok főszerkesztője kifejtette, csak akkor leszünk emelkedő nemzet, ha megindul az erkölcsi megújulás, mert az építkező társadalomnak nemcsak keresztény jelzőkre, hanem keresztény emberekre is szüksége van. — Szeghalmi Elemér, lapunk szerkesztője megjegyezte, hazánkban a rendszerváltás óta a szellemi értékrend nem helyreállt, hanem tótágast áll. Felemlítette az elszámoltatás elmaradását, a tolerancia hiányát és a kultúra végzetes megosztottságát.

Mindszenty-szobor Lakitelken

Ugyancsak Lakitelken, ünnepélyes szentmise keretében avatták fel Mindszenty József bíboros-hercegprímás első magyarországi köztéri szobrát, a népfőiskola Szent István-kápolnája előtti téren. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek szentbeszédében hangsúlyozta: bár a bíboros boldoggá és szentté avatása folyamatban van, a magyar nép lelkében már annak tekinti mártír főpásztorát, mert akik igaz módon élnek, szentté lesznek.

Bőzsöny Ferenc, az avatóünnepség műsorvezetője személyes emlékeit idézte: a Szent István-bazilikában a bíboros bérmálta, s együtt ültek a stúdióban 1956-ban, a nevezetes rádióbeszéd alkalmával.

Habsburg Mihály főherceg, a Mindszenty Alapítvány elnöke elmondta, jól haladnak a tárgyalások a boldoggá avatás ügyében. Megható az a kezdeményezés, hogy naponta egymillióan imádkoznak a mártír főpapért. Legyünk újra — Mindszenty szellemében — az imádság nemzete.

A mellszobor Máté István csongrádi szobrászművész alkotása, melyet az ünnepség végén, a kalocsai érsek után Balázsi László unitárius lelkész, Káposzta Lajos evangélikus esperes, Puskás Lajos görögkatolikus lelkész és Szabó Gábor református esperes is megáldott.

(székely)

 

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu