Uj Ember

2000. június 11.
LVI. évf. 24. (2707.)

,,Szeretetét ránklehelte:
Ég a pünkösd izzó Lelke,
Zúgnak élő nagy szelek.''

Sík Sándor

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Bajbajutottságunk eredendő oka
„Mennyből az ember”
Jelenpor
Elképesztő, de nem meglepő
Élő egyház
A remény intézményei
Tanító szerzetesrendek a hitért és a hazáért
„In memoriam Boksay János”
Már a harangot is lopják
Magyar kopjafák német iskolában
Gödi piarista diákok nemzetközi kapcsolatai
Törökszentmiklós ünnepei
Élő egyház
A kolozsvári Vasárnap híreiből
Magyar kiállítás címereinkről Firenzében
Az olasz püspökök megnyilatkozásaiból
A mártírium százada
Katolikus cigyánypasztoráció
Tudósok szentévi zarándoklata
Fórum
Egy kórházlelkész naplójából
A boldogság nem függ a sikerességtől
Balczó András tusái
Anyagyógyászat
Útközben
Szerelem és szeretet
Fórum
A szentévi mérleg és kínálat
Az 1925-ös szentév magyar „sikere” nem ismétlődik meg
Egerszalóki levél
In memoriam Metzger Gabriella
Róma hűségében a diktatúra alatt
Az olvasó írja
Meddig? Avagy cicerói reflexiók a média megnyilvánulásaihoz
Misszió
Menjetek, tanítsatok..., kereszteljetek meg... minden népet (Mt 28,19)
Kaposvári Egyházmegye
Jövünk búcsút járni...
Türelmet, megértést
A templomról szól az életünk
Kúltúra
A tékozló fiú a képzőművészetben
Krumplileves
„...fényből élek...”
Pünkösdi szonett
...És megdobban a bádogszív
Ifjúság
Isten mindent tud
Gondola
Az együttjárás harmadik feltétele
A zánkai ifjúsági tábor elé
Lelkipásztoroknak, csoportvezetőknek
Az országos középiskolai tanulmányi versenyek egyházi iskolás helyezettjei
Rejtvény
Fórum
A zirci bazilika eredeti színei
Zakar Ferenc Polikárp főapát hetvenéves
„...A templomot s az iskolát!”
A misszió
Nemzet és egyház
Keresztény értékeink a jövőben
Fórum
Az Olvasó írja
- Adjuk tovább!
- Érthetően!
- A zsinat kívánsága
- Katonák zarándoklata - Lourdes-ba
- Honnét a név?
- Csak pénzért?
Mozaik
Pünkösd piros rózsája
90 éves Grexa Sándor
Az ének ünnepe Pilismaróton
Szent Cecília a Városmajorban
A cigándi egyházközség segítséget remél
.

 

A kolozsvári Vasárnap
híreiből

Kolozsvári katolikus millenniumi napok

A nagy jubileum és a magyar millennium (a magyar államalapítás és a kereszténység felvételének 1000. éve) esztendejében Kolozsvár katolikus lelkipásztorai és egyháztanácsosai, valamint a ferencesek május 18-20-ra a kolozsvári katolikus millenniumi napok rendezvényeire hívták meg a híveket és a más vallású magyarokat is, az együvé tartozás jegyében.

A háromnapos rendezvénysorozat a honfoglalás kori földvár helyén épült egykori kolozsmonostori bencés apátság színterén kezdődött. Beszédet mondott Kádár István plébános, Czirják Árpád, érseki helynök, a rendezvény fővédnöke, Kovács András művészettörténész. Később az Amaryllis együttes franciaországi és angliai reneszánsz táncaiban gyönyörködhettek a templomtéren állók.

Csütörtökön Szent István-antifónát és gregorián vesperást énekelt a Schola Gregoriana Monostorinensis (cantus magister: Jakabffy Tamás), Csillag Orsolya orgonakíséretével Gáspár István elénekelte Monteverdi Áriáját, a monostori plébánia ifjúsági kórusa (karnagy: Palocsay György) Halmos László, Beethoven és Arcadelt kórusműveiből adott elő. A Minium régizene-együttes Szent István király korából származó XI. századi zarándokénekkel búcsúztatott hét, gyalogosan Rómába induló kolozsvári zarándokot. Kájoni János Cantionale Catholicum gyűjteményéből való gyöngyszemek előadásával pedig a tanulmányait a jezsuiták iskolájában kezdő nevezetes erdélyi ferences szerzetes emléke előtt tisztelegtek. A művészi műsort Molnár Tünde orgonakoncertje zárta.

Zárszót mondott Angi István professzor. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Buchwald Péter alprefektus és Cseh Áron konzul a feleségével.

* * *

A második nap ferences házigazdái történelmi és művészi előadásokat szerveztek, s a magas szintű tudományos előadás ellenpontjaként este rockkoncert volt a Szent Mihály plébániához tartozó iskolaudvaron. A Voices of Silence és a Knock out együttes zenéje sok fiatalt csalt a szabadtéri koncertre, olyanokat is, akiknek sejtelmük sem volt arról, milyen rendezvénysorozat részét képezi ez az este.

* * *

A zárónapon újabb kutatások eredményeiről számolt be a Kolozsvárról elszármazott magyarországi történész, Török János. A rendezvénysorozat hálaadó szentmisével zárult a Szent Mihály templomban. Az istentiszteleten 15 pap koncelebrált, és 60 kis ministráns sorakozott fel hitoktatói vezetésével. A főcelebráns Jakab Gábor kerekdombi plébános kiemelte a kereszténység 2000. jubileumának és a magyar millenniumnak a jelentőségét, a kezükben keresztet, könyvet tartó, vagy az eke szarvát fogó szerzetesek szerepét a magyarság körében. Hangsúlyozta, hogy a három Áron: Márton Áron püspök, Tamási Áron író és Gábor Áron ágyúöntő példaképül szolgál az Erdélyben élő keresztény és magyar ember számára.

Az Úr építette templomban

300. Brassói Lapok-túrát ünnepeltek nemrégiben a természetjárók Csuklyonkán, a kedvenc kirándulóhelyükön. Bár sütött a nap és esett az eső azon a hétvégén, ez nem zavarta ôket. A hétvégeken rendszeresített természetjáró sorozat kezdeményezője Nagyhalmágyi József újságíró, a brassó-bolonyai Kolping-család alapítója és éveken át világi elnöke, aki számos jótékonykodási tevékenység részese. A Kolping-család világi vezetőjeként számítógép-kezelési tanfolyamot, szabó-varró szakképesítést és német nyelvoktatást indított. Újabban a város hetvenéves múltra visszatekintő turistamozgalma, a helyi Encián újjáalakításában vállalt kezdeményező szerepet. Hat esztendővel ezelőtt megszervezte a természetbarátok hetente sorra kerülő hegyi vándorlásait, a népszerű BL-túrákat, amelyeknek mostani jubileuma pirosbetűs ünnep volt a város turisztikai életében.

Díj szociális, egészségügyi
és kulturális munkáért

Az életét a szegények gyógyításának, a betegségek, járványok megelőzésének szentelő, erdélyi születésű, de Trianon után Magyarországon működő Aszalós János emlékére alapítványt hoztak létre. Az emlékalapítvány célja egészségügyi, szociális és kulturális kezdeményesések anyagi-erkölcsi támogatása Erdélyben. Tavaly marosszentgyörgyi, segesvári, marosvásárhelyi és székelyudvarhelyi díjazottak mellett a Déván működő Böjte Csaba OFM érdemelte ki önzetlen szociális munkásságával az emlékalapítvány elismerését. Az idén május 14-én Marosvásárhelyen, a Juhász András református gyülekezeti központban nagyszalontai, marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi, székelykeresztúri, gyergyószentmiklósi jutalmazottak mellett a kolozsvári Vízi Ildikó gyógypedagógus vehette át az Aszalós János-díjat.

 

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu