Uj Ember

2000. június 11.
LVI. évf. 24. (2707.)

,,Szeretetét ránklehelte:
Ég a pünkösd izzó Lelke,
Zúgnak élő nagy szelek.''

Sík Sándor

.

AJÁNLÓ
 
HÍREK

A remény intézményei
Tanító szerzetesrendek a hitért és a hazáért
A hit és a haza iránti szeretet tartotta meg a magyarságot ezeréves történelme során, és az úgynevezett szocializmus évtizedeinek rombolása ellenében is — mondotta a Hit és haza — Tanító szerzetesrendek az 1000 éves Magyarországon című rendezvény bevezetőjében Szűcs Ervin, a Piarista diákszövetség elnöke május 28-án a Budapest Kongresszusi Központban.

Menjetek, tanítsatok..., kereszteljetek meg... minden népet (Mt 28,19)
A Jubileumi Szentév második MISSZIÓS ROVATÁBAN az alábbiakban BESZÁMOLÓ következik a Népek Evangelizációja (=HITTERJESZTÉS) KONGREGÁCIÓJÁNAK május 5–12. között tartott évi KONFERENCIÁJÁRÓL. Ez a vatikáni intézmény a katolikus Egyház missziós tevékenységét szervezi és irányítja. Adminisztrációs szervezete a római központ vezetése alatt a világ 130 országban működik és PÁPAI MISSZIÓS MŰVEK a neve.

Türelmet, megértést
Kaposfő, Kaposmérő, Kiskorpád, Kisasszond, Lipótfa, Szentbenedek — mind hozzá tartozik. E „százlelkű” fiatal plébánoshoz, akit Somos Lászlónak hívnak. Kilenc éve pap. Két esztendeje szentelték fel a „gyöngyszem-házat”, a kisasszondi Magyarok Nagyaszszonya szentélyét. 65 ezer forinttal kezdték. Mosolyogva mondja: aztán a hit fölépítette. A tervező Domokos Béla Kaposvárról, a képfaragó a kaposfüredi Kling József. De ez a lelkipásztor nem elégszik meg a „kötelező gyakorlatokkal”.
Az együttjárás harmadik feltétele
Lehet, hogy szívesen járnál valakivel, meglehet, időd is van rá, de akkor is csak olyan valakivel járjál, aki méltó arra, hogy veled jár. Vagyis: a harmadik feltétel, hogy legyen alkalmas versenyző. (Bocsánat, ha a „versenyző” kifejezés bánt valakit, értsd jól!) Ki az alkalmas versenyző? Hát az, aki megfelel a te elvárásaidnak.
Tv-Rádió Műsor

A Vatikáni Rádió magyar műsora
Minden nap 19.15 órakor kezdődik a 196 méteres középhullámon...

Lapszél

.
A mártírium százada

Lebilincselően érdekes könyv jelent meg nemrégiben az olasz Mandadori kiadónál: Andrea Riccardi történész professzornak, a Szent Egyed Közösség alapítójának A mártírium százada című (Az ezerkilencszázas évek keresztényei alcímű), több mint félezer oldalas munkája. A fedőlapon látható szögesdrót kerítés jelzi a hátunk mögött maradó század szomorú emlékeit. A vatikáni levéltárban kutató történész püspökkari jegyzőkönyvekből, titkos jelentésekből és forrásokból dolgozza fel az 1915-ös örmény keresztény népirtástól az 1999-ben Kelet-Timorban történt vérengzésekig századunk borzalmait, a kommunizmus, a nácizmus, a latin-amerikai, afrikai és az iszlám fundamentalista diktatórikus rezsimek alatt megölt keresztények sorsát. Megközelítő számítások szerint mintegy három millió ember sorsáról szól a könyv: letartóztatott, megkínzott, meggyilkolt keresztényekről.

Az indítást a pápának a Szentévet megelőző apostoli levele adta a szerzőnek, valamint Roger Etchegaray bíboros felkérése. A tizenegy fejezet feldolgozza a „szovjet évszázad”, a hitleri rémuralom, a kelet-európai üldözés (köztük a világon első ateista állam, Albánia), azután Kína, Korea, Ázsia, Afrika, Amerika üldözött és megölt keresztényeinek történetét. A tudományosan dokumentált mű végén táblázatok segítik az eligazodást. Döbbenetes adat: összesen 12.692 fő az úgynevezett „új vértanúk” száma. A névmutatóból kiderül, hogy a feldolgozásból nem maradtak ki a magyar keresztények sem: Apor Vilmos püspök háromszor, Mindszenty József bíboros nyolcszor van megemlítve (több más letartóztatott, megkínzott között). A könyv nem törekedhetett teljességre, mégis azoknak a férfiaknak és nőknek a sorsa, akik kereszténységük miatt szenvedtek és haltak meg, emlékezésre szólítja fel a XXI. századot: hogy jobban megértse múltját, és legyen bátorsága a kereszténység „erejének” felfedezésére, folytatólagos megvallására. A keresztény holokauszt a továbbélő Krisztus hiteles tanúsága.

Pákozdi István

 

Péter bárkáján meg kell markolnunk az evezőt
Hétezer újságíró szentévi zarándoklata Rómában
Újságírók ezrei zarándokoltak Rómába a világ több mint ötven országából II. János Pál pápa hívó szavára június első hétvégéjén. Az Örök Város verőfényes idővel, csodálatosan felújított bazilikáival, megfiatalodott templomaival, pompázó leanderekkel és árnyat adó ciprusaival, pínea-fáival várta a sajtó munkatársait.

Pünkösdvárás Pilisszentlélekent
Június 11-én, Pünkösd vasárnap reggel 6 órakor a pilisszentléleki Pálos Kolostor romjainál Beer Miklós esztergomi segédpüspök ünnepi szentmisét mond és 15 fiatalt bérmál. Az ünnep hagyománya a XIII. század közepéig nyúlik vissza. Az emlékeket fölidézve sor kerül a szentmise előtt a Lélek-várás áhítatára, amikor piros virágszirmokat hintenek az oltár köré és közben a rózsafüzértimádkozzák: „Ki nekünk a Szentlelket elküldötte”.

Ablak, tárva-nyitva
Vallásos néphagyományok közül az egyik legegyszerűbb — ezért kifejező — bizonyos települések korábbi szokása, hogy pünkösd hajnalban kinyitották az ablakokat, hadd járja át a Lélek a hajlékot. Másutt zöld ágakkal díszítették fel az háztájékot Noéra emlékezve, akinek galamb-szájában hajtással — jelentette meg, hogy „megszűnt a vízözön habja”.
Csíksomlyói pünkösd
Csángó magyarok kereszttel és templomi zászlókkal a Somlyó hegy lábánál.
Lelkiség
 
Katolikus szemmel
Bajbajutottságunk eredendő oka
„Mennyből az ember”
Jelenpor
Elképesztő, de nem meglepő
Élő egyház
Élő egyház
A remény intézményei
Tanító szerzetesrendek a hitért és a hazáért
„In memoriam Boksay János”
Már a harangot is lopják
Magyar kopjafák német iskolában
Gödi piarista diákok nemzetközi kapcsolatai
Törökszentmiklós ünnepei
A kolozsvári Vasárnap híreiből
Magyar kiállítás címereinkről Firenzében
Az olasz püspökök megnyilatkozásaiból
A mártírium százada
Katolikus cigyánypasztoráció
Tudósok szentévi zarándoklata
Fórum
Fórum
Egy kórházlelkész naplójából
A boldogság nem függ a sikerességtől
Balczó András tusái
Anyagyógyászat
Útközben
Szerelem és szeretet
A szentévi mérleg és kínálat
Az 1925-ös szentév magyar „sikere” nem ismétlődik meg
Egerszalóki levél
In memoriam Metzger Gabriella
Róma hűségében a diktatúra alatt
Az olvasó írja
Meddig? Avagy cicerói reflexiók a média megnyilvánulásaihoz
Misszió
Kaposvári Egyházmegye
Menjetek, tanítsatok..., kereszteljetek meg... minden népet (Mt 28,19)
Jövünk búcsút járni...
Türelmet, megértést
A templomról szól az életünk
Kúltúra
Ifjúság
A tékozló fiú a képzőművészetben
Krumplileves
„...fényből élek...”
Pünkösdi szonett
...És megdobban a bádogszív
Isten mindent tud
Gondola
Az együttjárás harmadik feltétele
A zánkai ifjúsági tábor elé
Lelkipásztoroknak, csoportvezetőknek
Az országos középiskolai tanulmányi versenyek egyházi iskolás helyezettjei
Rejtvény
Fórum
Fórum
A zirci bazilika eredeti színei
Zakar Ferenc Polikárp főapát hetvenéves
„...A templomot s az iskolát!”
A misszió
Nemzet és egyház
Keresztény értékeink a jövőben
Az Olvasó írja
- Adjuk tovább!
- Érthetően!
- A zsinat kívánsága
- Katonák zarándoklata - Lourdes-ba
- Honnét a név?
- Csak pénzért?
Mozaik

Pünkösd piros rózsája
A pünkösdirózsa — vagy bazsarózsa — neve ellenére nem tartozik a rózsafélék családjába, ám illatos, sok szirmú virágának szépsége a rózsáéval vetekszik.
90 éves Grexa Sándor
Az évelő, piros pünkösdi rózsa az egyik legkedveltebb falusi virág volt mindig is, és szerencsére most már a városi kertekben is egyre gyakrabban találkozhatunk vele.
Az ének ünnepe Pilismaróton
Immár negyedszer rendezték meg az idén június 3-án a pilismaróti plébániatemplomban az ének ünnepét.
Szent Cecília a Városmajorban
Hatvanhét évvel ezelőtt, 1933. június 4-dikén — Pünkösd napján szentelte fel Serédi Jusztinián bíboros, hercegprímás Budán, a Városmajorban a fekvő és álló geometriai elemekből építkező, a vasbeton szerkezet és hatalmas üvegfelületek ötvözeteként addig példa nélkül álló, mára különleges műemlékké szelídült Nagytemplomot.
A cigándi egyházközség segítséget remél
A Bodrog-köz legnagyobb települése Cigánd, de a katolikusok száma mindössze száznyolcvan fő. A régi iskola-kápolna titulusa az Angyali üdvözlet volt, később azonban a szomszédos Erzsébet-tanyáról beköltözöttek, Szent Erzsébet tiszteletét is magukkal hozták.
.
.

 
"Bababolygó"
Csángókról
Boldog Apor Vilmos
Hitről és tudásról
A Vatikán közelről
Szent Orbán-napi
Egyházközségi zsinatot
A székesfehérvári
Új általános helynök
Száz éve született
 
 

OLASZORSZÁG

 
 
Az olasz püspökök megnyilatkozásaiból
Tar Pál szentszéki nagykövet nyitotta meg a toszkán fővárosban, Firenzében a „Magyarország történelme a címereken” című kiállítást. Megnyitó beszédében utalt Göncz Árpád köztársasági elnök februári római útjára, amelynek során bemutatta a magyar történelem egyik kincsét, II. András király 1222-ből származó híres Aranybullájának hiteles másolatát.
Katolikus cigyánypasztoráció
Az európai országok karitász szervezetei május 15-17. között Pozsonyban megtartott konferenciájukon kicserélték a roma kisebbség körében végzett munka tapasztalatait.
Tudósok szentévi zarándoklata
Az Örök Városban három napon át tartott a tudomány világának szentévi zarándoklata. A különböző tudományágak 350 neves képviselője jött el Rómába, a világ számos országából, még a Fülöp-szigetekről, Új-Zélandról, Oroszországból és Kínából is.
 
 
MAGYAROSZÁG
 
 

A zánkai ifjúsági tábor elé
A zánkai ifjúsági evangelizációs tábor előkészítésén hónapok óta sok atya és világi munkatárs fáradozik. Elmondhatjuk, hogy remek program készült a 17 és 30 év közötti ifjúságnak, akik június 26-30-ig eljönnek Zánkára. Olyanok dolgoztak mindezért, akik már hosszú idők óta sokat tettek a magyar ifjúságért. Nem néhány megalomániás ifjúsági referens és társai, hanem akik szívükön hordozzák a „találkozást” és az idei Nagy Jubileumot.

Zánka üzenetét így foglalhatnánk össze: „Istenhez tartozunk. Jézus Egyházaként élünk. Magyarként felelünk egymásért.” A tábor nagykatekézisei mellett naponta több mint tízféle választható kulturális programon, előadáson és sportversenyen szeretnénk ezt együtt megélni. Az együtt töltött öt nap beletorkollik a Katolikus Nagygyűlésbe, ami szintén nem csupán egy rendezvény, hanem A MI ÜNNEPI ESEMÉNYÜNK. A kettős Nagy Jubileumot csak mi élhetjük át, helyettünk senki más nem ünnepli meg.

A helyi atyák és csoportvezetők tudnak legtöbbet tenni a zánkai táborért. Hogyan? Az atya lehetőleg maga személyesen jöjjön és hozza a fiataljait! Az egész csoportot hívja: „Mi megyünk.” Esélytelen a kérdés feltevése, ha így szól: „Ki akar menni közületek?” Merjenek lemondani megszokott és betervezett saját programjukról Zánka és az Egyház ünnepének kedvéért. Lehetőség szerint a plébánia anyagilag is támogassa a részvételt! (7.000,- Ft fejenként) Ne várjunk azonnali eredményeket a tábortól, tekintsük az evangelizációt „hosszú távú befektetésnek”.

Jelentkezés:
KIM iroda: 1053 Budapest Veres Pálné u. 10. I. em.
Postacím: 1364 Budapest Pf. 341. Tel.: 484-0734
E-mail: kim@katolikus.hu Internet: http://kim.katolikus.hu Várnai Péter ifjúsági referens

 
 
Kíváncsi az Új Ember honlapján eddig megjelent írásainkra?
Tekintse meg archívumunkat!
írja meg észrevételeit.
 

KAPCSOLATOK


Látogasson meg más kereszteny web oldalakat is!
.



NAGY JUBILEUM -
Zánka 2000. júni. 26-30.


Magyar Katolikus
Püspöki Kar


Katolikus Ifjúsági Mozgalom

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum
Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester:webmaster@dynamo.hu