Uj Ember

2002.01.13
LVIII. évf. 2. (2789.)

Segítünk,
hogy te is ott lehess!
Az Új Ember pályázata a torontói Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóra.

Főoldal
Címlap
Urunk megkeresztelkedése
Újabb kéznyújtás Oroszországnak
Tervezik a Szentatya látogatását
Vízkereszt Rómában
Püspököket szentelt a pápa
A taizéi testvérek köszönete
A gyűlölet mártírjai?
Lelkiség
Élő víz fakad
A mi keresztségünk
ÉLET ÉS LITURGIA
A hét liturgiája
A év
Katolikus szemmel
A templomok tornya egyfelé mutat
Nagyon vigyáznának rá...
Rövid üzenetek a múltból
LELKI ISMERET
Lapszél
Névadás vagy keresztség?
Élő egyház
A "nagy Takács" példája
Takács József emlékének
Irgalmasok Pesten és Budán
Szemlélődő domonkos nővérek
Ünnepi ének
Medvigy Mihály halálára
Élő egyház
Hogyan segített a lengyel egyház a hadiállapot idején?
Prímási bizottságot is létrehoztak
Fórum
Melyik az érvényes keresztség?
Egy régen várt megegyezés
Az ökumenikus esketési szertartások rendjéről
"Messze nem hittérítésről van szó!"
Ökumenikus szeretetotthon Dabason
"Reformátusnak kereszteltek, katolikus lettem"
Ne azt keressük, ki honnan jött
Fórum
Spirituális "éhség" Európában
"Az Ige a hallgatás köntösében jár"
Tartoztam ezzel Taizének
Először Taizéről
Az archívumban kutatva találtuk az alábbi kis írást, amely 1954. március 7-én jelent meg az Új Emberben. Ez volt az első
Nagyobbat emelt testénél
Fórum
Az ember a legfontosabb
I. Bartolomaiosz pátriárka
Tankokkal taposták agyon a fegyvertelen embereket
Doni emlékmise a Mátyás-templomban
Dolgok elé
Fórum
Több mint kétharmados többség
Gyorsmérleg a népszámlálás egyházi vonatkozásairól
Közel öt és fél millió tanúságtevő
Összehasonlításul: Szlovákia
Ifjúság
Segítünk, hogy Te is ott lehess!
Pályázat! Pályázat! Pályázat! Pályázat! Pályázat!
Fiatalok az ökumené szolgálatában
Az Ökumenikus Ifjúsági Iroda programjai 2002-ben
Csönd-cserepek
Morzsabuli
avagy apró emlékek szilveszterről
Rejtvény
Tizennégy és tizennyolc év közöttieknek
Kultúra
Színnel szőtt írások
Dáma, király, ász
Egy öltözőasztalnál
A szarajevói csarsija
Fórum
Ismerjük meg jobban egymást
Keresztény egyházak az egység útján
Hősök, szentek, farkasok
Millenáris tárlatok
Mozaik
Krisztus keresztelése
Firenzei festő, XVI. század utolsó harmada. Krisztus keresztelése (Esztergom, Keresztény Múzeum)
A tél örömei...
Gyertyagyújtás országszerte
Bombariadó a pesti bazilikában
Avokádókörte
Egzotikus gyümölcsök

 

Egzotikus gyümölcsök

Avokádókörte

Nehéz eldönteni, hogy az avokádó gyümölcs-e vagy zöldségféle. Nem édes, nem savanykás, semmilyen hazai terméshez sem hasonlítható. Héja kemény, rücskös, majdnem páncélos. Ha kettévágják, fűzöld gyümölcshús tűnik elő, amelybe egy hatalmas, barna mag ágyazódik.


Az avokádó (Persea americana) Közép- és Dél-Amerikából származik, ahol már az aztékok is termesztették. Neve az indián ‘ahuacate´ szóra vezethető vissza. A babérfélék családjába tartozik, akárcsak a kámfor- és a fahéjfa. Nagy termetű, örökzöld fa, kifejlett példányai elérik a 18 métert. Rücskös héja miatt alligátor-körtének is nevezik.

Apró, hímnős virágai fakó-zöldek, és bugákban nyílnak milliós számban. Leveleiből a Karib-tenger népei forrázatot készítenek, és magas vérnyomás csökkentésére, illetve fejfájás enyhítésére fogyasztják.

Nem reménytelen vállalkozás idehaza, dézsában avokádót nevelni. Már hatalmas, erőtől duzzadó magja is arra csábítja az embert, hogy elvesse.

Még a kezdő kertészkedő is gyors sikerélményre tehet szert, mert az avokádó magja könnyen és gyorsan csírázik, és egy év alatt méteresre is megnő. A magonc termésére öt-hét évig kell várni, addig edényes dísznövényként neveljük. A fa fényes, babérhoz hasonló levelei szépen díszítik az erkélyt és a lakást.

A növény nevelése: az avokádó magját homokkal kevert tápdús földbe kell fektetni, és csupán kevés földdel fedni. A vetőláda kerüljön meleg, 20-25 fok körüli helyre.

Amikor a növény már 4-5 levelet fejlesztett, csípjük le a felső levélhajtást, hogy elágazzék, és szép, szabályos koronát fejlesszen. Május végén, mielőtt kikerülne a kertbe vagy az erkélyre, fokozatosan szoktassuk a közvetlen napsütéshez, különben a nap leégeti a téli fényhez szokott leveleket. Az ősz beálltával világos verandán, 5-15 fok közötti hőmérsékleten neveljük.

Az avokádó első kóstolásra kissé szappanízű, de dióra is emlékeztet. Fűszerek (fokhagyma, bors, vöröshagyma, só, citromlé) hozzáadásával kiteljesedik az íze, és sokféle módon fogyasztható. Az avokádó akkor tekinthető érettnek, ha húsa vajpuha, majdnem kenhető állagú. Nagy mennyiségben található benne értékes avokádóolaj, amelyet a kozmetikai ipar is hasznosít.

Lovas Katalin

A szerző felvétele

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu