|
Egzotikus gyümölcsök Avokádókörte Nehéz eldönteni, hogy az avokádó gyümölcs-e vagy zöldségféle. Nem édes, nem savanykás, semmilyen hazai terméshez sem hasonlítható. Héja kemény, rücskös, majdnem páncélos. Ha kettévágják, fűzöld gyümölcshús tűnik elő, amelybe egy hatalmas, barna mag ágyazódik. Az avokádó (Persea americana) Közép- és Dél-Amerikából származik, ahol már az aztékok is termesztették. Neve az indián ‘ahuacate´ szóra vezethető vissza. A babérfélék családjába tartozik, akárcsak a kámfor- és a fahéjfa. Nagy termetű, örökzöld fa, kifejlett példányai elérik a 18 métert. Rücskös héja miatt alligátor-körtének is nevezik. Apró, hímnős virágai fakó-zöldek, és bugákban nyílnak milliós számban. Leveleiből a Karib-tenger népei forrázatot készítenek, és magas vérnyomás csökkentésére, illetve fejfájás enyhítésére fogyasztják. Nem reménytelen vállalkozás idehaza, dézsában avokádót nevelni. Már hatalmas, erőtől duzzadó magja is arra csábítja az embert, hogy elvesse. Még a kezdő kertészkedő is gyors sikerélményre tehet szert, mert az avokádó magja könnyen és gyorsan csírázik, és egy év alatt méteresre is megnő. A magonc termésére öt-hét évig kell várni, addig edényes dísznövényként neveljük. A fa fényes, babérhoz hasonló levelei szépen díszítik az erkélyt és a lakást. A növény nevelése: az avokádó magját homokkal kevert tápdús földbe kell fektetni, és csupán kevés földdel fedni. A vetőláda kerüljön meleg, 20-25 fok körüli helyre. Amikor a növény már 4-5 levelet fejlesztett, csípjük le a felső levélhajtást, hogy elágazzék, és szép, szabályos koronát fejlesszen. Május végén, mielőtt kikerülne a kertbe vagy az erkélyre, fokozatosan szoktassuk a közvetlen napsütéshez, különben a nap leégeti a téli fényhez szokott leveleket. Az ősz beálltával világos verandán, 5-15 fok közötti hőmérsékleten neveljük. Az avokádó első kóstolásra kissé szappanízű, de dióra is emlékeztet. Fűszerek (fokhagyma, bors, vöröshagyma, só, citromlé) hozzáadásával kiteljesedik az íze, és sokféle módon fogyasztható. Az avokádó akkor tekinthető érettnek, ha húsa vajpuha, majdnem kenhető állagú. Nagy mennyiségben található benne értékes avokádóolaj, amelyet a kozmetikai ipar is hasznosít. Lovas Katalin A szerző felvétele
|
||||||
Új Ember:hetilap@ujember.hu
|