Uj Ember

2002.01.13
LVIII. évf. 2. (2789.)

Segítünk,
hogy te is ott lehess!
Az Új Ember pályázata a torontói Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóra.

Főoldal
Címlap
Urunk megkeresztelkedése
Újabb kéznyújtás Oroszországnak
Tervezik a Szentatya látogatását
Vízkereszt Rómában
Püspököket szentelt a pápa
A taizéi testvérek köszönete
A gyűlölet mártírjai?
Lelkiség
Élő víz fakad
A mi keresztségünk
ÉLET ÉS LITURGIA
A hét liturgiája
A év
Katolikus szemmel
A templomok tornya egyfelé mutat
Nagyon vigyáznának rá...
Rövid üzenetek a múltból
LELKI ISMERET
Lapszél
Névadás vagy keresztség?
Élő egyház
A "nagy Takács" példája
Takács József emlékének
Irgalmasok Pesten és Budán
Szemlélődő domonkos nővérek
Ünnepi ének
Medvigy Mihály halálára
Élő egyház
Hogyan segített a lengyel egyház a hadiállapot idején?
Prímási bizottságot is létrehoztak
Fórum
Melyik az érvényes keresztség?
Egy régen várt megegyezés
Az ökumenikus esketési szertartások rendjéről
"Messze nem hittérítésről van szó!"
Ökumenikus szeretetotthon Dabason
"Reformátusnak kereszteltek, katolikus lettem"
Ne azt keressük, ki honnan jött
Fórum
Spirituális "éhség" Európában
"Az Ige a hallgatás köntösében jár"
Tartoztam ezzel Taizének
Először Taizéről
Az archívumban kutatva találtuk az alábbi kis írást, amely 1954. március 7-én jelent meg az Új Emberben. Ez volt az első
Nagyobbat emelt testénél
Fórum
Az ember a legfontosabb
I. Bartolomaiosz pátriárka
Tankokkal taposták agyon a fegyvertelen embereket
Doni emlékmise a Mátyás-templomban
Dolgok elé
Fórum
Több mint kétharmados többség
Gyorsmérleg a népszámlálás egyházi vonatkozásairól
Közel öt és fél millió tanúságtevő
Összehasonlításul: Szlovákia
Ifjúság
Segítünk, hogy Te is ott lehess!
Pályázat! Pályázat! Pályázat! Pályázat! Pályázat!
Fiatalok az ökumené szolgálatában
Az Ökumenikus Ifjúsági Iroda programjai 2002-ben
Csönd-cserepek
Morzsabuli
avagy apró emlékek szilveszterről
Rejtvény
Tizennégy és tizennyolc év közöttieknek
Kultúra
Színnel szőtt írások
Dáma, király, ász
Egy öltözőasztalnál
A szarajevói csarsija
Fórum
Ismerjük meg jobban egymást
Keresztény egyházak az egység útján
Hősök, szentek, farkasok
Millenáris tárlatok
Mozaik
Krisztus keresztelése
Firenzei festő, XVI. század utolsó harmada. Krisztus keresztelése (Esztergom, Keresztény Múzeum)
A tél örömei...
Gyertyagyújtás országszerte
Bombariadó a pesti bazilikában
Avokádókörte
Egzotikus gyümölcsök

 

Morzsabuli

avagy apró emlékek szilveszterről

Egészen tele a templom, az időponthoz képest szokatlan módon. Az emberek még ülnek, bár az asszisztencia bevonult, a miséző pap a koncelebránsokkal a stallumban áll. A kép egy pillanatra megmerevedik, mindenki mozdulatlan, aztán, egy kondulás, majd a második, s mikor a harang egyenletes bim-bamja bezengi a környéket és a templomot, már mindenki áll és tapsol. Tapsol, mintha egy különösen jól sikerült előadás után kívánná a vasfüggöny mögül is visszahívni a színészeket.

Bár tanúja, sőt szereplője is voltam már számos templomi előadásnak, tapsoltam koncert, szavalat, színdarab, pásztorjáték és még többféle műfaj szereplőinek, még mindig furcsa számomra a taps a templomban. Arra a felszólításra pedig, amit - hogy is mondjam - egy olyan csápolós misén hallottam, hogy: "Tapsoljuk meg Jézust!", én szorosan összeteszem a kezem, nem mozdítom a világért sem, nehogy bárki a legkevésbé is tapsnak értékelhesse, amit teszek. Először is: szívesebben cselekszem belátásból, belső meggyőződésből, mint parancsra. A showmenek, műsorvezetők "nagy tapsot neki!" felszólításától is viszolygok, kinyilvánítom úgyis a tetszésemet, ha valóban tetszett! Ha meg nem, akkor nem! A huszadik század közepe táján voltak nagy, kötelező tapsolások, a tenyerek egyformán nagyot és ütemesen csattantak, akár jobbról, akár balról lépett színpadra az ünnepelt sztár. Hála Istennek, efféle élményeket csak könyvekből, a filmvászonról szereztem, máshonnan nem is szeretnék.

Azt mondják egyébként, idővel kinövi az ember ezt a kamaszos makacsságot, meg hát a parancsmegtagadásról, s annak következményeiről szóló anekdotát is ismerem, tapasztalataim is vannak e téren. S mégis. Aminek kötelező tetszeni, akkor is nehezebben tűnik szépnek, ha egyébként az. Hát még, ha nem!

Szóval nem tetszik nekem Jézus. Ó, Istenem, hát dehogynem! Vágyom rá, érzem, tudom, hogy szeret, s igyekszem magam is, legalább megérinteni köntöse szélét. Igyekszem követni őt, s boldog vagyok, ha úgy érzem: mellém szegődött az úton. Csodálattal tölt el, ha talán sikerül szeretnem valakit, akit közelembe rendelt az Úr, s csoda az is, ha el tudom fogadni a rám irányuló szeretetet. De a szív tapsától nem csattog a tenyerem. Jaj, hát persze, hogy ennek is vannak testi jelei, hogy ne volnának! "Isten előtt megállhatsz, egyenesen, emelt fővel, vagy térdre borulhatsz!" - mondta bencés osztályfőnököm. Imádkozhatsz, részese lehetsz a liturgiának. Felebarátodnak odaadhatod magad, egész életre rabja lehetsz szerelmednek. - S lelkesen megtapsolhatod egy kitűnő produkció alkotóit, egy kiemelkedő teljesítmény véghezvivőjét - teszem hozzá én.

"Más ez az éjszaka, mint a többi, meg ugyanolyan is" - mondta a mise végén plébánosunk. Más, mert véget ér, lezárul valami, s új kezdet, új remények, új lehetőségek előtt állunk. Ugyanolyan, mert a Föld, a Nap s a csillagok változatlanul járják pályájukat, az idő rendíthetetlenül halad beteljesedése felé. Mire jó a lezárás, s az új kezdet? Mire jó a változatlanság? Arra jó mindez, hogy Isten dicsőítésének, az ő imádásának alkalma legyen. Bizonyára ezt, Istennek, a bevégzés és kezdés, a létezés urának dicsőségét jelezte az a taps is, éppen éjfélkor, a mise előtt - mondta a plébánosunk.

Január elseje volt, éjjel egy óra. Megálltam egy pillanatra a templomból kifelé tóduló tömegben, visszafordultam a tabernákulum felé. Hosszú kabátujjam takarásában egymás felé fordultak kezeim, aztán lassult a mozdulat, két tenyerem összesimult, ujjaim egybekulcsolódtak. Megkönnyebbülten, felszabadultan, boldog szomorúsággal jöttem ki a templomból.

***

A mi plébániánkon is vendégeskedtek a taizéi találkozó fiataljai. Nem tudom, hányan voltak, de rekordot biztos nem döntöttünk. Az újévi éjféli misét néhányan a templom kövén, polifoamon fekve töltötték, ez nagyon aranyos, bár remélem, egyébként állni, meg térdelni is tudnak a misén. A mise után minden csoport elénekelte a maga himnuszát. Ezt imának szántuk, a mienkről tudtuk, hogy valóban az, s reméltük, hogy a szándék szerint azzá válik a templomban a többi is. A legtöbb himnusz vidámabb, bele-belekacagást is megenged, a mienk meg komoly is, szomorú is, szilveszter éjjelén is, holott jókedvről s bőségről szól, víg esztendőt óhajt. Komoly is, szomorú is, meg reményteli is, mert nem fegyverek erejétől, nagy tettek sikerétől vár jókedvet, bőséget, vígságot, hanem Istentől. Nem mondhatunk le persze - Himnuszunk sem teszi - kardról és vértről, erős, bús hadunkról, szőlővesszeink műveléséről. Hogyan várhatnánk Isten tetteit, ha mi nem tesszük a magunk dolgát?

Nem döntöttünk rekordot, az biztos, de valóban megtettük ezen az év végén, amit tehettünk? Állítólag tízezrek mulatoztak szilveszter éjszakáján az utcán - Isten éltesse őket, ha nekik az jó. A taizéi fiatalokat meg nem tudtuk befogadni, iskolák, kollégiumok bocsátották rendelkezésre termeiket az utolsó pillanatban, hogy szégyenben ne maradjunk. Vádló hangok többfelől: bezzeg a bizalom zarándokútjának korábbi állomásain! Ott minden fiatal családoknál kapott szállást. Enyhe, s olykor keményebb nyomás a lelkiismeretre: ez ennyit fogadott be, az meg annyit, hát te? Ja, hogy nálad két beteg nagymama van, meg a nagynéni is eljött vidékről? Bocs, nem tudtam. Ja, hogy te nem is szereted ezt az egészet? Hát te merészelsz mást gondolni, mint a többség? Hogy neked saját álláspontod van? Ja, hogy azért fogadtál vendégeket? De furcsa vagy...

Ez most ilyen volt, s mi éppen ilyenek vagyunk. Legyünk óvatosak a számokkal, most vádoljuk magunkat - vagy magunkon kívül mindenki mást -, hogy nem voltunk elég jó befogadók, holnap meg büszkélkedünk a népszámlálási adatok láttán, hogy mennyire vallásosak vagyunk. A magyarok sosem szerették nagyon, ami kötelező, de mindig vendégszeretők, önfeláldozók voltak önszántukból. A lengyelekkel való barátságunk egyik jele a II. világháború idején tanúsított befogadókészségünk. S ma sem akadályoznak nehézségeink, hogy segítsünk a bajbajutottakon.

A bizalom zarándokútja folytatódik, mi is folytatjuk. S reméljük, hozzá tudjuk tenni a magunkét az ezerszer megbűnhődött jövendőhöz.

Szikora József

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu