Uj Ember

2001.03.18
LVII. évf. 11. (2747.)

A nagyböjt
mintha az elhúzódó, ünnepélyes csönd ideje volna, a maga szürkeségével. A szent monotonitás jegyében folyjék le. Az alászállás lassúságával. Szürke, hamuszürke ez a mélyülés, közeledés a nagypénteki feketeséghez.

Főoldal
Címlap
A Föld legjámborabb folyója?
Újabb árvíz a Tiszán
Magyarul és keresztényként volt politikus
Esterházy János-emlékünnep
Hitük mártírjai lettek
233 spanyol boldoggá avatása
Ami nem tűr halasztást
Lelkiség
"A bokor ég, de nem ég el!"
A hírhozó "képei"
Misztikus böjt
Jegyzetek a liturgiáról
A hét liturgiája (C év)
Katolikus szemmel
A tankönyvíró enciklopedista
Ki tanítja meg?
Vasjankó
Jegyzetlap
Jelenpor
Élő egyház
A mozgolódástól a mozgósításig
avagy egy felülről induló kezdeményezés margójára
A hitoktatás állami támogatása
Búcsú az ökumenétől? Az ökumené a búcsúról
Milyen az Isten családi arca?
Máté-Tóth András pasztorálteológus a tanuló egyházról
Segítség a kárpátaljai árvízkárosultaknak
Élő egyház
A jeruzsálemi pátriárka nagyböjti üzenete
Új, keresztény tévécsatorna Lengyelországban
Passzív eutanázia
Fórum
A zenetanárnő
Arcok
Könyvespolc
Benoît Standaert: A világ három oszlopa
Az Olvasó írja
Elment egy lelkipásztor
Virágmindenség
Boldog emberek
Fórum
Egyházi tanítás és roma kultúra
A ciszterci rendtől a romológiáig
Várnagy Elemér Apáczai-díjas
Világiak az egyházban 6.
Misszió
A rehabilitált alázat
Veszprémi főegyházmegye
Egy egyházmegye anatómiája
Az elmúlt évtized mérlege
Tiszta az utolsó cseppig
Krisztus legyen a központ, ne a pap
Ifjúság
Istennek nincsenek unokái
(Iskolakór VII. rész)
Aki többet kapott, attól többet várnak el
Fiatal szülők vallanak sikerről, tisztességről
A belső tisztulás fájdalmai
Embertelen mámor
FILMAJÁNLÓ
Kiért, miért
Rejtvény tíz év alattiaknak
Kultúra
Megmaradó értékek?
Verses napló
Fórum
Nyitás a helyi sajtó felé
Katolikus újságírók tanulmányi napja
Nagyböjt - a médiumokban
Pár percnyi elmélkedés
Az Olvasó kérdez
Mozaik
"Szent István és műve" - a Keresztény Múzeumban
A kanalasgémek már itt vannak!
Dóm - katedrális - bazilika
Misztikus írónak vallotta magát
Százötven évvel ezelőtt

 

Egy egyházmegye anatómiája

Az idei "ad limina" látogatásra a Veszprémi Főegyházmegye is összegezte az elmúlt évek eseményeit, folyamatait és hitéleti adatait, hogy hiteles tájékoztatást nyújthassanak a Szentatyának és a római kúria hivatalainak az érsekség állapotáról. Márfí Gyula érsek és munkatársai több mint negyvenoldalas jelentést állítottak össze ebből a célból. Az érsek most vett részt először ad limina látogatáson, de ilyen jelentések készítésében nagy gyakorlata van, mivel tizenhét éven át irodaigazgatóként dolgozott Szombathelyen. A püspököknek jelentésükben a Szentszék által megadott 22 pontból álló kérdéscsoportra kellett válaszolniuk. Ezek az egyházmegye általános állapotára, a püspök tevékenységére, a papok, a szerzetesek, a világi hívek, a családok, az ökumené helyzetére, a katolikus oktatásra, a kartitatív tevékenységre, az igazságosság és béke megvalósulására, a kultúra evangelizációjára, az egyház kulturális javaira kérdeznek rá. Értékelést és a jövőre vonatkozó terveket is meg kellett fogalmazniuk a főpásztoroknak. Az érseket arra kértük, hogy fő vonalaiban ossza meg jelentésének tartalmát az Új Ember olvasóival.


II. János Pál pápa és Márfi Gyula érsek a veszprémi egyházmegye térképe felett

A veszprémi egyházmegye életében 1993-ban alapvető változás állt be, amikor területének felén, a Balatontól délre megalakult a Kaposvári Egyházmegye. Ekkor a kevés fiatal pap nagyobb része a kaposvári püspökség területén maradt. Márfi Gyula érsek 1997-ben egy "elöregedett" egyházmegyét vett át.

Az elmúlt évtized mérlege

Először a negatívumokat sorolja az érsek. Tovább csökkent a lelkipásztorok száma és nőtt a paphiány. A hivatalos materialista ideológiát felváltó szélsőségesen liberális "kultúrterror" nyomán tovább romlottak a közerkölcsök. Az 1950-ben megszüntetett szerzetesrendek egy része a kihalás közelébe jutott, annak ellenére, hogy újra működhetnek. Az emberek egy része kiábrándult, más része szélsőséges vallási irányzatok követője lett.

A mérleg másik serpenyőjében az érsek a pozitívumokat említi. A vallás iránti érdeklődés valamelyest nőtt. Az egyház társadalmi elismerése javult. A legutóbbi években enyhén nőtt (de nem elegendő mértékben) a papi és szerzetesi hivatások száma. A világi hívek egy részének az aktivitása növekedett. Sok új lelkipásztori kisegítő működik. A főpásztor, a papság és a hívek lelki egysége növekedett. Az egyházi iskolák száma, színvonala és társadalmi elismertsége folyamatosan növekszik. Előrelépés történt az ifjúsági- és családpasztoráció, valamint a karitatív munka területén.

Melyek az egyházmegyében a legsürgetőbb feladatok az érsek szerint? A papi és szerzetesi hivatások népszerűsítése és ápolása. Előbbre kell lépni a felnőttoktatásban és a felnőtt hívek aktivitásának fokozásában. A felnőtt megtérők felkészítésére nagyobb hangsúlyt kell helyezni, alkalmazni kell a katekumenátus új irányelveit.

Terület, papság

Az egyházmegye területe: 6290 négyzetkilométer. Össznépesség 459 ezer, ebből katolikus 300 ezer. Az egyházmegyés papok száma 112, ebből nyugdíjas 24, külföldön él 4. Szerzetespapok száma 22, ebből nyugdíjas 10. Az aktív papok átlagéletkora 54, a nyugdíjasoké 81 év. Kispapok száma 23, ebből kettő külföldön tanul.

A nem pap szerzetesek száma 4. A 25 szerzetesnő közül 18 nyugdíjas korú.

Plébániák

Az egyházmegye plébániáinak száma 181. Átlagosan 1657 hívő jut egy plébániára. Az egy papra jutó hívek száma 3124. A szerzetesek tíz plébániát vezetnek, a többit az egyházmegyés papság. Az érsekség területén két templomigazgatóság működik. Öt olyan plébánia van, amelyen több pap van, és 27 olyan plébánia van, amelynek plébánosa nem lát el más plébániákat is. A plébániák többségét (154) olyan lelkipásztorok vezetik, akihez más plébánia vagy plébániák is tartoznak.

Papi utánpótlás

Az egyházmegyében 1993 és 2000 között 6 papot szenteltek. Ez idő alatt 41-en hunytak el, 13-an vonultak nyugdíjba, ketten pedig elhagyták a szolgálatot.

Hitélet

Az egyházmegye vallási és erkölcsi élete valamivel jobb, mint az országos átlag, bár a súlyos paphiány hátránya érzékelhető.

Az 1999. év adatai: Megkeresztelt gyermekek: 2740. (A katolikus szülőknek 10-15 százaléka nem keresztelteti meg gyermekét.) Megkeresztelt felnőttek: 354. (Ez a szám évről évre növekszik.) Megbérmáltak: 2576. (Alsó korhatár 13-14 év.) A felnőtt elsőáldozók és bérmálkozók száma is egyre növekszik. Egyházi házasságkötések: 926, ebből vegyes házasság 145. Betegek szentségét felvevők: 3600.

Vasárnapi szentmisén rendszeresen résztvevők aránya 15 százalék. (Városokban növekvő tendencia figyelhető meg.)

Katolikus oktatás

Veszprémben regionális jellegű nagyszeminárium működik, a kispapok száma 48 fő (ebből 23 veszprémi egyházmegyés). A hittudományi főiskolának 245 hallgatója van.

További katolikus oktatási intézmények: három óvoda, 215 gyermekkel; hat általános iskola, 1218 tanulóval; egy gimnázium és egy szakmunkásképző, összesen 610 tanulóval; két kollégium, 220 diákkal.

A katolikus iskolák pedagógusainak negyede elkötelezett keresztény, a többiek általában tiszteletben tartják az intézmény katolikus jellegét, vagyis nem agitálnak a vallás ellen. A tanárok lelki képzésére tanfolyamot, illetve lelkinapokat szervez az egyházmegye, úgy tűnik, nem eredménytelenül.

Hittan

A katolikus szülők gyermekeinek 80 százaléka tanul hittant, de közülük csak minden harmadik jár templomba. Az általános és középiskolákban 82 pap és szerzetes, valamint 184 világi végzi a hitoktatást.

Szerzetesek

Férfi rendek:ferencesek (Sümeg) - zarándokok lelkigondozása, lelkipásztorkodás - 2 pap, egy jelölt; karmeliták (Keszthely, Pápakovácsi-Attyapuszta), 4 pap, 4 testvér, 2 novícius; ciszterciek (Zirc, Olaszfalu, Borzavár) - rendi központ, növendékek nevelése, lelkipásztorkodás - 9 pap, 6 teológus, egy novícius; bencések (Tihany) - lelkipásztorkodás, kulturális tevékenység - 5 pap, egy testvér; piaristák (Veszprém) - iskolavezetés - 2 fő.

Női rendek:irgalmasok (Tapolca) - nevelő és karitatív munka - 5 nővér; karmeliták (Gyenesdiás)- karitatív és szemlélődő tevékenység - 8 nővér, egy jelölt; premontrei (Külsővat) - 3 nővér; angolkisasszonyok (Veszprém) - nevelés, plébániai kisegítés - 5 nővér; Szeplőtelen Szűz Mária Szolgálóleányai - (Bakonyszentlászló) - karitatív, szemlélődő - 4 (indiai) nővér.

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@storage.hu