Uj Ember

2001.03.18
LVII. évf. 11. (2747.)

A nagyböjt
mintha az elhúzódó, ünnepélyes csönd ideje volna, a maga szürkeségével. A szent monotonitás jegyében folyjék le. Az alászállás lassúságával. Szürke, hamuszürke ez a mélyülés, közeledés a nagypénteki feketeséghez.

Főoldal
Címlap
A Föld legjámborabb folyója?
Újabb árvíz a Tiszán
Magyarul és keresztényként volt politikus
Esterházy János-emlékünnep
Hitük mártírjai lettek
233 spanyol boldoggá avatása
Ami nem tűr halasztást
Lelkiség
"A bokor ég, de nem ég el!"
A hírhozó "képei"
Misztikus böjt
Jegyzetek a liturgiáról
A hét liturgiája (C év)
Katolikus szemmel
A tankönyvíró enciklopedista
Ki tanítja meg?
Vasjankó
Jegyzetlap
Jelenpor
Élő egyház
A mozgolódástól a mozgósításig
avagy egy felülről induló kezdeményezés margójára
A hitoktatás állami támogatása
Búcsú az ökumenétől? Az ökumené a búcsúról
Milyen az Isten családi arca?
Máté-Tóth András pasztorálteológus a tanuló egyházról
Segítség a kárpátaljai árvízkárosultaknak
Élő egyház
A jeruzsálemi pátriárka nagyböjti üzenete
Új, keresztény tévécsatorna Lengyelországban
Passzív eutanázia
Fórum
A zenetanárnő
Arcok
Könyvespolc
Benoît Standaert: A világ három oszlopa
Az Olvasó írja
Elment egy lelkipásztor
Virágmindenség
Boldog emberek
Fórum
Egyházi tanítás és roma kultúra
A ciszterci rendtől a romológiáig
Várnagy Elemér Apáczai-díjas
Világiak az egyházban 6.
Misszió
A rehabilitált alázat
Veszprémi főegyházmegye
Egy egyházmegye anatómiája
Az elmúlt évtized mérlege
Tiszta az utolsó cseppig
Krisztus legyen a központ, ne a pap
Ifjúság
Istennek nincsenek unokái
(Iskolakór VII. rész)
Aki többet kapott, attól többet várnak el
Fiatal szülők vallanak sikerről, tisztességről
A belső tisztulás fájdalmai
Embertelen mámor
FILMAJÁNLÓ
Kiért, miért
Rejtvény tíz év alattiaknak
Kultúra
Megmaradó értékek?
Verses napló
Fórum
Nyitás a helyi sajtó felé
Katolikus újságírók tanulmányi napja
Nagyböjt - a médiumokban
Pár percnyi elmélkedés
Az Olvasó kérdez
Mozaik
"Szent István és műve" - a Keresztény Múzeumban
A kanalasgémek már itt vannak!
Dóm - katedrális - bazilika
Misztikus írónak vallotta magát
Százötven évvel ezelőtt

 

Könyvespolc

Benoît Standaert: A világ három oszlopa

Vajon mit vár az ember egy útikönyvtől? Legyen tömör, lényegre törő, könnyen áttekinthető, logikus, tartalmazzon minden fontos adatot, és mindenek felett: legyen aktuális. A feltételeknek nem könnyű megfelelni. Hát még akkor, ha az útikalauz nem csupán rövid utazásra, hanem egy egész évszázadra szól.

Benoît Standaert bencés atya kötete erre a nehéz feladatra vállalkozik: ma, amikor az évezredvég és -kezdet kapcsán annyi vélekedést, hiedelmet, babonát és felesleges rémületet fújnak felénk különböző széljárások, a szerző olyan könyvet kíván a kezünkbe adni, amely még életünk viharaiban sem engedi, hogy eltévedjünk.

Az ősi zsidó bölcsesség szerint a világ három oszlopon nyugszik: a Tóra tanulmányozásán, az imádságon és az irgalmasság cselekedetein. Standaert atya bemutatja, hogy e három oszlop hogyan szilárdítja az ószövetségi választott nép hitét; akárcsak Jézus Krisztus pásztor-pap-prófétai küldetését. E tartóoszlopok adják Mária alakjának legfőbb jegyeit: Igével, imádsággal és szeretettel való telítettségét.

A kötet azonban - valódi lelki útikönyvként - elsősorban saját világunkba akar elvezetni bennünket. Fogódzókat mutat, hogy életünket mi is e három oszlophoz kötözhessük. Így szélesíti egyrészt a Szentírás olvasásához vezető utat, másrészt a személyes és közösségi imádsághoz vivő ösvényeket. Az út legmeredekebb szakaszán pedig a szeretet művészetét mutatja be: beszél barátságról, türelemről, megbocsátásról - Szent Pál Szeretethimnuszát állítva elénk iránymutatónak.

Nagy értéke a kötetnek, hogy a világ három tartóoszlopát képzőművészeti alkotások során át is megrajzolja; végül pedig Rubljov Szentháromság-ikonjának részletes elemzését adja.

A közelgő Nagyböjt jó alkalom arra, hogy - útikönyvvel a kezünkben - felkeressük saját tartóoszlopainkat. S ha csak egyet vagy kettőt találunk belőlük: pótoljuk a hiányzóakat.

(Bencés Kiadó és Terjesztő Kft., Pannonhalma, 2000.)

Süveges Gergő

Szentek képes enciklopédiája

A Glória Kiadó színes albumát vehettük kezünkbe karácsony előtt, világhírű művészek (Leonardo da Vinci, Dürer, Rembrandt stb.) szenteket ábrázoló reprodukcióival. Ha a vásárlás előtt valamelyik magyar szentnél ütöttük fel az enciklopédiát, megragadó, hiteles életrajzok tárultak elénk. Az otthoni elmélyültebb olvasás közben azonban csalódni kellett: a nem magyar szentek bemutatásakor sorra előbukkantak a magyartalan mondatfűzések, az élettörténeteket logikátlan kitérőkkel és lényegtelen epizódokkal megszakító mondatok, a semmitmondó általánosságok.

Agatangelus és Kaszián szócikkben (a születési-halálozási évszámokon felül) összesen ez áll: "A kapucinus vértanúk azok között misszionáriusok között indultak útra, akiknek az volt a küldetésük, hogy megvalósítsák a keresztények egységét a Közel-Keleten". Megtudjuk aztán, hogy Szent Ambrus "himnuszokat is szerzett és terjesztette azok alkalmazását.

A kiadó láthatóan alapvető szakmai (hagiográfiai és lexikográfiai) ismeret hiányában vállalkozott e könyv megjelenítésére. Nem elég ugyanis a meglévő magyar és angol nyelvű forrásokból összeollózni egy művet, a minőségi munkához alapos tudás és főleg a témához illő alázat szükségeltetik. Különösen vonatkozik ez - ha szabad így mondani - a hagiográfusi mesterségre, melyre még a tanult teológusok közül is kevesen vállalkoznak.

Szende Ákos

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@storage.hu