Uj Ember

2001.03.18
LVII. évf. 11. (2747.)

A nagyböjt
mintha az elhúzódó, ünnepélyes csönd ideje volna, a maga szürkeségével. A szent monotonitás jegyében folyjék le. Az alászállás lassúságával. Szürke, hamuszürke ez a mélyülés, közeledés a nagypénteki feketeséghez.

Főoldal
Címlap
A Föld legjámborabb folyója?
Újabb árvíz a Tiszán
Magyarul és keresztényként volt politikus
Esterházy János-emlékünnep
Hitük mártírjai lettek
233 spanyol boldoggá avatása
Ami nem tűr halasztást
Lelkiség
"A bokor ég, de nem ég el!"
A hírhozó "képei"
Misztikus böjt
Jegyzetek a liturgiáról
A hét liturgiája (C év)
Katolikus szemmel
A tankönyvíró enciklopedista
Ki tanítja meg?
Vasjankó
Jegyzetlap
Jelenpor
Élő egyház
A mozgolódástól a mozgósításig
avagy egy felülről induló kezdeményezés margójára
A hitoktatás állami támogatása
Búcsú az ökumenétől? Az ökumené a búcsúról
Milyen az Isten családi arca?
Máté-Tóth András pasztorálteológus a tanuló egyházról
Segítség a kárpátaljai árvízkárosultaknak
Élő egyház
A jeruzsálemi pátriárka nagyböjti üzenete
Új, keresztény tévécsatorna Lengyelországban
Passzív eutanázia
Fórum
A zenetanárnő
Arcok
Könyvespolc
Benoît Standaert: A világ három oszlopa
Az Olvasó írja
Elment egy lelkipásztor
Virágmindenség
Boldog emberek
Fórum
Egyházi tanítás és roma kultúra
A ciszterci rendtől a romológiáig
Várnagy Elemér Apáczai-díjas
Világiak az egyházban 6.
Misszió
A rehabilitált alázat
Veszprémi főegyházmegye
Egy egyházmegye anatómiája
Az elmúlt évtized mérlege
Tiszta az utolsó cseppig
Krisztus legyen a központ, ne a pap
Ifjúság
Istennek nincsenek unokái
(Iskolakór VII. rész)
Aki többet kapott, attól többet várnak el
Fiatal szülők vallanak sikerről, tisztességről
A belső tisztulás fájdalmai
Embertelen mámor
FILMAJÁNLÓ
Kiért, miért
Rejtvény tíz év alattiaknak
Kultúra
Megmaradó értékek?
Verses napló
Fórum
Nyitás a helyi sajtó felé
Katolikus újságírók tanulmányi napja
Nagyböjt - a médiumokban
Pár percnyi elmélkedés
Az Olvasó kérdez
Mozaik
"Szent István és műve" - a Keresztény Múzeumban
A kanalasgémek már itt vannak!
Dóm - katedrális - bazilika
Misztikus írónak vallotta magát
Százötven évvel ezelőtt

 

A Föld legjámborabb folyója?

Újabb árvíz a Tiszán


A Kárpátok minden folyója a medence közepe felé tart, de a Tisza Vásárosnaménynál visszafordul északnak, egyenesen a Vereckei-szoros felé tör - nem véletlenül, hanem egy geológiai esemény következtében. A legfiatalabb földtörténeti korban a Beregi-síkság jobban megsüllyedt mint szomszédai, ekkor váltott irányt a Tisza, hogy aztán hátán hordozza a Beregi-síkságot. Most ez a Tiszahát van bajban.


A folyó március 6-án délután a történelmi Tarpa határában - nem sokkal följebb attól a helytől (Tivadar), ahol emlékmű őrzi az 1947 Szilveszter éjszakai gátszakadást. Ekkorra Kárpátalján néhány helyen már átszakadt a gát, s onnan jött a vészharang zúgása: "Jön az árvíz! Jön az árvíz!", de a bal parton, (a magyar oldalon) féken tartotta a vizet "az évszázad árvizét" követően tavaly megerősített és megmagasított töltés.

Ami a határon túl van, az kétségbeejtő. Mintegy huszonötezer ember maradt hajlék nélkül, lehet, hogy örökre, mert ezt a katasztrófát túlélik, de szegénységükből még egyszer nehezen építenek házat.

A kárpátaljai árvízkárosultak zömmel magyarok. Ezért is siettek a segítséggel a magyarországi segélyszervezetek, nem is gondolva arra, hogy a mi oldalunkon is azonnal segíteni kéne.

"Tengert láttam, ahogy kitekinték" - írta Petőfi híres Tisza-versében. Tengert láttam én is a tarpai faluvégen, s ez a tenger vészesen közeledett a faluhoz. A községháza előtt álltak már az autóbuszok, hogy menekítsék az embereket. A falu szélén lakók már útra készen voltak, "mindenük" összepakolva két hatalmas nylon szatyorba.

Esze Tamás utódai azonban bíztak benne, hogy megvédik magukat. Mindenki szorgoskodott: homokot hordott, zsákot töltött, hordta, rakta azokat az "átereszekbe" és a házak köré. Rengeteg rendőr, katona, polgári szolgálatos segített nekik. Dezső bácsi (telekszomszédom a hegyen) mondta, hogy ne vigyek két zsákot egyszerre, mert sok az nekem. De ő is kettőt vitt, pedig idősebb nálam.

A tenger-víz hamar elérte a szélső házat. Akkor már látszott, hogy "a víz az úr". A szomszédban már a malacokat mentették a katonák, s ez így ment utcáról utcára, végig a falun. Közben "megadták magukat" az öregek és a betegek. Őket mentővel szállították el. A gyermekeket és a nőket meg autóbuszokkal Nyírmadára, az úgymond testvérközségbe. (Mert mostantól bizony testvérek a menekültek és a befogadók.) Mintegy ezren azért a faluban maradtak, s csak akkor indultak el a tarpai hegy felé, amikor már a vízben kellett gázolniuk. Onnan akarják szemmel tartani kis vagyonukat, s gondozni jószágukat.

A hegy október második vasárnapján, a szüret idején szokott hangos lenni. Most csendes, bár sokkal többen vannak kint. Nem szól a muzsika, csak a kutyák ugatnak és a tehenek bőgnek. Szokatlan hangok ezek itt. A fűthetetlen présházakban egymást melegítik az emberek. Még jó, hogy bor azért akad. Másnap a polgári szolgálatosok már vittek nekik kenyeret, májkrémet és ivóvizet. Nem tudni, meddig mehet ez így, mert az oda vezető út is járhatatlan lesz és ha felrobbantják a 41-es utat - erre március 8-án, csütörtökön sor is került (a szerk.) - akkor csak helikopterrel és csónakkal lehet megközelíteni őket.

Kedden estefelé még megnézem Surányt, Márokpapit, Hetét, Fejércsét. A rádióban hamarosan hallom: "Feketefehércsét elérte a víz". Útba ejtem Gulácsot, Jándot is. Azokon a helyeken, ahol a víz özönlik majd, katonák, önkéntesek, a falu lakói őrködnek. Sok száz megrakott fehér homokzsák sorakozik egymás mellett. Vásárosnaménynál együtt hömpölyög a Tiszával a Szamos és a Kraszna. A jelek szerint egy-két napon belül már a beregi részbe vezető úton is átcsap a víz. Addigra ki kell menteni a tiszaháti tizenöt falut, mert aztán nincs kivezető út. Legfeljebb Kárpátaljára...

Szerdán már fél Bereg víz alatt, a másik fele, Lónyától Gergelyiugornyáig kiürítve várta, hogy elárassza a víz... Lakóik a Nyíren vannak már, de néhány férfi ott maradt a gáton...

Az itt élő emberek sohasem esnek kétségbe. Amikor Szatmárban lecsapolták és kiszippantották alóluk az Ecsedi láp vizét, az ott maradó tőzeg égetésével jó termőföldet "teremtettek" maguknak, s ez jobb megélhetést adott, mint a halászás, csíkászás, vadászgatás. A beregi emberek most nagyon rászorultnak a testvéri segítségre, de biztosak abban, hogy túlélik ezt is. Tudják, hogy "a jó Atya" megsegíti őket. Jól ismerik már Tompa Mihály költői szavait: "...ott, hol a futó ár elzuhant, még gazdagabb, zöldebb leend a hant."

Varga János

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@storage.hu