Uj Ember

2001.03.18
LVII. évf. 11. (2747.)

A nagyböjt
mintha az elhúzódó, ünnepélyes csönd ideje volna, a maga szürkeségével. A szent monotonitás jegyében folyjék le. Az alászállás lassúságával. Szürke, hamuszürke ez a mélyülés, közeledés a nagypénteki feketeséghez.

Főoldal
Címlap
A Föld legjámborabb folyója?
Újabb árvíz a Tiszán
Magyarul és keresztényként volt politikus
Esterházy János-emlékünnep
Hitük mártírjai lettek
233 spanyol boldoggá avatása
Ami nem tűr halasztást
Lelkiség
"A bokor ég, de nem ég el!"
A hírhozó "képei"
Misztikus böjt
Jegyzetek a liturgiáról
A hét liturgiája (C év)
Katolikus szemmel
A tankönyvíró enciklopedista
Ki tanítja meg?
Vasjankó
Jegyzetlap
Jelenpor
Élő egyház
A mozgolódástól a mozgósításig
avagy egy felülről induló kezdeményezés margójára
A hitoktatás állami támogatása
Búcsú az ökumenétől? Az ökumené a búcsúról
Milyen az Isten családi arca?
Máté-Tóth András pasztorálteológus a tanuló egyházról
Segítség a kárpátaljai árvízkárosultaknak
Élő egyház
A jeruzsálemi pátriárka nagyböjti üzenete
Új, keresztény tévécsatorna Lengyelországban
Passzív eutanázia
Fórum
A zenetanárnő
Arcok
Könyvespolc
Benoît Standaert: A világ három oszlopa
Az Olvasó írja
Elment egy lelkipásztor
Virágmindenség
Boldog emberek
Fórum
Egyházi tanítás és roma kultúra
A ciszterci rendtől a romológiáig
Várnagy Elemér Apáczai-díjas
Világiak az egyházban 6.
Misszió
A rehabilitált alázat
Veszprémi főegyházmegye
Egy egyházmegye anatómiája
Az elmúlt évtized mérlege
Tiszta az utolsó cseppig
Krisztus legyen a központ, ne a pap
Ifjúság
Istennek nincsenek unokái
(Iskolakór VII. rész)
Aki többet kapott, attól többet várnak el
Fiatal szülők vallanak sikerről, tisztességről
A belső tisztulás fájdalmai
Embertelen mámor
FILMAJÁNLÓ
Kiért, miért
Rejtvény tíz év alattiaknak
Kultúra
Megmaradó értékek?
Verses napló
Fórum
Nyitás a helyi sajtó felé
Katolikus újságírók tanulmányi napja
Nagyböjt - a médiumokban
Pár percnyi elmélkedés
Az Olvasó kérdez
Mozaik
"Szent István és műve" - a Keresztény Múzeumban
A kanalasgémek már itt vannak!
Dóm - katedrális - bazilika
Misztikus írónak vallotta magát
Százötven évvel ezelőtt

 

Vasjankó

"Könyv a férfiakról" - írta műve alcíméül Robert Bly amerikai költő. Az eredeti angol szöveg tíz éve jelent meg, s nem kis érdeklődést keltett. (Magyarra Berényi Gábor fordította, s az Európa Kiadó gondozta.) Grimm Vasjankó című meséjét bizonyára sokan ismerik, az aranyhajú fiúról, aki egy királynál kertészkedik, mert meg kell ismernie a szegénységet. Titka végül lelepleződik, elnyeri a királylány kezét, s óriássá változtatott apja is visszanyeri eredeti királyi alakját.

Ősi mese, az emberiség hajdani tudásának, világképének elemei rejtőznek benne, nem véletlenül elemezték a legkiválóbb mítoszkutatók és pszichológusok. Az amerikai szerző tőlük is sokat merített könyvében, de saját élettapasztalataira is hagyatkozott, amikor - nagyon leegyszerűsítve - azt kutatta, miért veszett ki a férfiak többségéből a kurázsi, miért hajlamosak a depresszióra, miért húzódnak a közöny kényelmes sáncai mögé, amikor ki kellene állniuk igazukért, küzdeniük kellene megalkuvás helyett. Blynak és művének szerepe volt a maszkulinizmus (ez esetben a szó a férfiasság eredeti tartalmainak visszahódítását jelenti) mozgalommá válásában, s bár hangsúlyozta, nem a nemek közötti harc felszítása a célja, azért jónéhány lapot szentel a házastársi veszekedéseknek. Egyébként ha valóban sikerül örömmel átszőtté és öntudatossá tennie a házasságot, s ezzel megszilárdítani az esküvel megpecsételt párkapcsolatot, nagyot cselekedett, hiszen napjainkban sokan döntenek úgy, hogy együtt élnek ugyan, de nem kötnek házasságot, vagy ha megkötötték, szemrebbenés nélkül válnak el. Ha valaki érdeklődik a fiataloktól, milyen a családi hátterük, riasztó tapasztalatokra tehet szert, s ezek aligha szolgálják a társadalom erősödését.

A kérdéskörben elmélyedők felhívják a figyelmet, soklépcsős, összeszedett folyamat során lehetnek igazán férfiak a férfiak, s e folyamat hiánya miatt lesznek puhányak, csüggedezők, ez a magyarázata annak, hogy azok a "férfierények", amelyekről lelkesülten írtak még a múlt század nagy romantikusai is, mintha kiveszőben (átalakulóban?) volnának. Valóban ékes példáit láthatjuk a kisebb-nagyobb megalkuvásoknak, döbbenetes arcváltásoknak. Nyilván nem itt a helye, hogy a hajdani beavatási szertartások következményeiről elmélkedjünk; kevésbé szakszerűen is felhívhatjuk a figyelmet néhány olyan nevelési módszerre, amelynek alighanem kevesebb lépcsőfokra léptetnek, de segíthetik fiaink emberebb emberré válását.

Nagyon fontos e vonatkozásban, hogy abba a gondolatkörbe vezessük be őket, amely a szereteten és megértésen alapul. Aki igazi szeretetközösségben, meleg családi légkörben nevelkedik, s nem támad olyan érzése, hogy hazugságok, elhallgatások, csalások erdejében tévelyeg, ritkán válik depresszióssá, hacsak örökletes hajlamai nem teszik azzá, mint Babits Gólyakalifájának hősét, aki tudathasadásának áldozata.

A "beavatás" szertartását meggyőzően helyettesítik a jóízű beszélgetések, amelyekre sajnos nem feltétlenül szánunk elég időt, holott a fiúknak sajátos igénye, hogy apjukkal eszmét cseréljenek. Sosem felejtem el a konyhaasztal melletti esti csevegéseket, amikor apám meghallgatott, és őszintén feltárulkozott. Ennél tanulságosabb beszélgetéseim nem nagyon akadtak életemben, s igyekszem továbbvinni e szokást.

És a példaadás. A nyulak nem szülnek párducot, és fordítva. Aki megtanulhatja, hogyan legyen őszinte, ragaszkodjék elveihez, vallja meg őket, ha kényelmetlen helyzetbe kerülhet is, annak talán nem is kell valamennyi lépcsőfokon fölkapaszkodnia. Lehet, hogy nem "kemény férfi" lesz, hanem őszinteséget és szeretetet adó, de ez talán nem is olyan nagy baj...

Rónay László

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@storage.hu