Uj Ember

2001.03.18
LVII. évf. 11. (2747.)

A nagyböjt
mintha az elhúzódó, ünnepélyes csönd ideje volna, a maga szürkeségével. A szent monotonitás jegyében folyjék le. Az alászállás lassúságával. Szürke, hamuszürke ez a mélyülés, közeledés a nagypénteki feketeséghez.

Főoldal
Címlap
A Föld legjámborabb folyója?
Újabb árvíz a Tiszán
Magyarul és keresztényként volt politikus
Esterházy János-emlékünnep
Hitük mártírjai lettek
233 spanyol boldoggá avatása
Ami nem tűr halasztást
Lelkiség
"A bokor ég, de nem ég el!"
A hírhozó "képei"
Misztikus böjt
Jegyzetek a liturgiáról
A hét liturgiája (C év)
Katolikus szemmel
A tankönyvíró enciklopedista
Ki tanítja meg?
Vasjankó
Jegyzetlap
Jelenpor
Élő egyház
A mozgolódástól a mozgósításig
avagy egy felülről induló kezdeményezés margójára
A hitoktatás állami támogatása
Búcsú az ökumenétől? Az ökumené a búcsúról
Milyen az Isten családi arca?
Máté-Tóth András pasztorálteológus a tanuló egyházról
Segítség a kárpátaljai árvízkárosultaknak
Élő egyház
A jeruzsálemi pátriárka nagyböjti üzenete
Új, keresztény tévécsatorna Lengyelországban
Passzív eutanázia
Fórum
A zenetanárnő
Arcok
Könyvespolc
Benoît Standaert: A világ három oszlopa
Az Olvasó írja
Elment egy lelkipásztor
Virágmindenség
Boldog emberek
Fórum
Egyházi tanítás és roma kultúra
A ciszterci rendtől a romológiáig
Várnagy Elemér Apáczai-díjas
Világiak az egyházban 6.
Misszió
A rehabilitált alázat
Veszprémi főegyházmegye
Egy egyházmegye anatómiája
Az elmúlt évtized mérlege
Tiszta az utolsó cseppig
Krisztus legyen a központ, ne a pap
Ifjúság
Istennek nincsenek unokái
(Iskolakór VII. rész)
Aki többet kapott, attól többet várnak el
Fiatal szülők vallanak sikerről, tisztességről
A belső tisztulás fájdalmai
Embertelen mámor
FILMAJÁNLÓ
Kiért, miért
Rejtvény tíz év alattiaknak
Kultúra
Megmaradó értékek?
Verses napló
Fórum
Nyitás a helyi sajtó felé
Katolikus újságírók tanulmányi napja
Nagyböjt - a médiumokban
Pár percnyi elmélkedés
Az Olvasó kérdez
Mozaik
"Szent István és műve" - a Keresztény Múzeumban
A kanalasgémek már itt vannak!
Dóm - katedrális - bazilika
Misztikus írónak vallotta magát
Százötven évvel ezelőtt

 

Arcok

A zenetanárnő

Nyár. Napvirágon játszadozó fénykörök. Kövek az avarlepte bükkösben, vízmosás, surrogása madárszárnyaknak. Ösvények. Jelképek. Az életéi. A természet elringató ideje után a búcsúzás nyártól és kövektől, bükköstől, madárszárny-surrogásoktól. Aztán várakozás a következő "lángoló évszakig", amikor a templom a hegyen - nyújtva keresztjét - vasárnaponként befogadja lelkeit...

Így találkoztam a családdal, "templomos hangulatban", a hegyen. Tibor bácsi szólt: menjek át családommal délután az erdőn, ahol laknak nyáridőben. Kő és pad, kert, "kiválasztott fák". Egy botanikus-tudós és áldott kezű felesége fontos virágai, fái, az elrendezés szépsége, hogy még a felhő-árnyak vonulása is érzékelhető a gyepen. Biztonságos fenti-lenti kapcsolat.

Aztán Tibor bácsi elment. Hortobágyi Tibor professzor, Esztergom örökös díszpolgára, a Szent Anna templomnak egy ideig kántora.

Templomos délelőtti találkozáson beszélgettem először népes családjáról Mária leányával is. Közvetlensége, lénye a megnyugtató természet erejével hatott szavaiban, mozdulataiban vagy a volán mellett, amikor jóízű flekkenek, gombaillatú délutánok múltán minket a másik hegyen túlra vitt - az erdei házba. Gyerekei közül az egyik ferences diák volt, későbbi "testvérem" ugyanabban az iskolában. Férje, Laci legutóbb térdcsontomat, izületeimet vizsgálta, tanácsokat adott. Vénülök - mondtam, s tudtam: egyre gondolunk. Bölcs orvosok példája ő is, akik úgy kapaszkodnak a hitbe, ahogyan a legerősebbek. Sohasem panaszkodik, megnyugvással mondja: Ha Isten így akarja...

Ahogyan legutóbb, amikor Mária meghalt. A zongoratanárnő. Karácsony előtt még felszabadultan csendült a hangja a telefonban. Pedig halálos beteg volt...

Keresgélek tizennyolc esztendő emlékei közt, s a ravatalánál, meg a templomban döbbenek rá - rengeteg embertestvér közt a requiemen, mit jelent egy csöndes jelenlét világunk zavaros kábulatában. A hitben-életben megerősödött "okos felnőtt" (mint Babits írná) annyi tülekedés, rombolás közt. Ő tudta: milyen kevés minden emberi történés. Tanított, imádkozott, gyermekeit nevelte, majd unokáihoz hajolt le az aranymívesek finom érintésével.

Kertész Lajos zongoraművész első növendékei közé tartozott. A mester állt a ravatalnál. Neki jutott a végső szó: "Isten volt neked a legnagyobb tekintély. Ezért volt tartásod, alázatod, amely ott munkálkodott élettevékenységedben: emberi kapcsolataidban, a nagy család összefogásában. A zeneiskolában, ahol növendékeid szívét, értelmét nyitogattad a szellemi óriások kis remekműveivel a makrokozmosz, meg az ő gyermeki világunk harmonikus rendjére, az élet tiszteletére. A transzcendens világ titkait bátran kerested, de el tudtad választani a búzát a konkolytól. Képességed volt, hogy mindenre érzékeny szeretetedet apró figyelmességekben is megmutasd. A sok komoly és vidám családi, baráti összejövetelt, azokon az élő muzsikálást, nyílt beszélgetéseket tudományról, művészetről, egyéni és nemzeti témákról, a végső dolgokról, az evangélium időszerű üzenetéről kivételes szellemiséged, háziasszonyi tiszted tette felejthetetlenné. A minden élők útján nagy sebeket és hittel viselt szomorúságokat is kaptál. Istenben megtaláltad békességedet..."

Hortobágyi Mária (Szirtes Lászlóné) immár bekerült az igazi magyar asszonyok névsorába, akit - ha ma élne - Takáts Sándor, a piarista művelődéstörténész már ki nem hagyna könyvéből, mert az igazi nagyságot mindig a hűséges munkálkodás, a vert helyzeteken való felülkerekedés, a jóság, a hivatás igazolja.

Akkor lett több, amikor adott: mosolyt, könnyet, szelet kenyeret - a derűs élet Kenyeréből.

Tóth Sándor

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@storage.hu