Uj Ember

2001.03.18
LVII. évf. 11. (2747.)

A nagyböjt
mintha az elhúzódó, ünnepélyes csönd ideje volna, a maga szürkeségével. A szent monotonitás jegyében folyjék le. Az alászállás lassúságával. Szürke, hamuszürke ez a mélyülés, közeledés a nagypénteki feketeséghez.

Főoldal
Címlap
A Föld legjámborabb folyója?
Újabb árvíz a Tiszán
Magyarul és keresztényként volt politikus
Esterházy János-emlékünnep
Hitük mártírjai lettek
233 spanyol boldoggá avatása
Ami nem tűr halasztást
Lelkiség
"A bokor ég, de nem ég el!"
A hírhozó "képei"
Misztikus böjt
Jegyzetek a liturgiáról
A hét liturgiája (C év)
Katolikus szemmel
A tankönyvíró enciklopedista
Ki tanítja meg?
Vasjankó
Jegyzetlap
Jelenpor
Élő egyház
A mozgolódástól a mozgósításig
avagy egy felülről induló kezdeményezés margójára
A hitoktatás állami támogatása
Búcsú az ökumenétől? Az ökumené a búcsúról
Milyen az Isten családi arca?
Máté-Tóth András pasztorálteológus a tanuló egyházról
Segítség a kárpátaljai árvízkárosultaknak
Élő egyház
A jeruzsálemi pátriárka nagyböjti üzenete
Új, keresztény tévécsatorna Lengyelországban
Passzív eutanázia
Fórum
A zenetanárnő
Arcok
Könyvespolc
Benoît Standaert: A világ három oszlopa
Az Olvasó írja
Elment egy lelkipásztor
Virágmindenség
Boldog emberek
Fórum
Egyházi tanítás és roma kultúra
A ciszterci rendtől a romológiáig
Várnagy Elemér Apáczai-díjas
Világiak az egyházban 6.
Misszió
A rehabilitált alázat
Veszprémi főegyházmegye
Egy egyházmegye anatómiája
Az elmúlt évtized mérlege
Tiszta az utolsó cseppig
Krisztus legyen a központ, ne a pap
Ifjúság
Istennek nincsenek unokái
(Iskolakór VII. rész)
Aki többet kapott, attól többet várnak el
Fiatal szülők vallanak sikerről, tisztességről
A belső tisztulás fájdalmai
Embertelen mámor
FILMAJÁNLÓ
Kiért, miért
Rejtvény tíz év alattiaknak
Kultúra
Megmaradó értékek?
Verses napló
Fórum
Nyitás a helyi sajtó felé
Katolikus újságírók tanulmányi napja
Nagyböjt - a médiumokban
Pár percnyi elmélkedés
Az Olvasó kérdez
Mozaik
"Szent István és műve" - a Keresztény Múzeumban
A kanalasgémek már itt vannak!
Dóm - katedrális - bazilika
Misztikus írónak vallotta magát
Százötven évvel ezelőtt

 

A hírhozó "képei"


Gábriel arkangyal - XII. századi ikon

Az angyalok titokzatos világa meghaladja az emberi tudást. Legyen bármi szellemi "világegyetemük" természete, amely végrehajtja Isten terveit, helyét a teremtés és a megváltás isteni elrendeltségében leli meg, a Krisztusnak való alárendeltségben.

A legismertebb bibliai történetek egyike az angyali üdvözlet, amely képi, költészeti megjelenítésével ma is a legbensőségesebb élményhozó annak, aki a teológia, a liturgia tartalmában szemléli, olvassa vagy éppen hallgatja a musica sacra melódia-körében. A VI. század legnagyobb bizánci költője, a szír származású Romanosz Melódosz (neve a melódiára utal), a különböző hosszúságú sorokból álló, kötött és hangsúlyos ritmusú strófákból építkező "kontakion"-ok (himnuszok) világirodalmi rangú szerzője, diakónus egy ikonhoz fűzi karácsonyi versgondolatait, amelyek a hírhozó Gábriel (Gábor) szavairól is tudósítanak, a világ történelmét megörökítő eseményről, amikor Mária Igen-je elhangzik. Majd így folytatja: A Szűz a mai napon a lényegfölöttit hozza a világra, / a Föld barlanggal fogadja a megközelíthetetlent. / Angyalok pásztorokkal együtt zengnek dicséretet, / bölcsek pedig a csillag útját követik."

Ez a himnusz az ihletője egy XI. századi epigrammának, amely szónoki eszközökkel "kiélezi" a misztérium paradoxonát: Isten megtestesülését, de felszólítja az olvasókat: "siessenek a pásztorokkal a rejtett barlangba". A csoda tanúja: a csillag.

A gábrieli üzenet a témája egy XII. századi szokatlan táblaképnek. Az ábrázolás ugyancsak retorikus jellegű. Ezúttal nem az angyal, a "hírhozó" játssza a főszerepet, hanem Mária, aki újra meg újra beleegyezik, hogy méhébe fogadja a testetlent. A kor felfogásában Gábrielnek nem csupán hírül kell adnia a fogantatás titkát, hanem meg kell nyernie Mária beleegyezését. Mintha erre (is) utalna a XX. század misztikus költője: Thomas Merton, amikor így énekel a hírhozóról és a hírvevőről:

"Gábriel midőn a világ-partra

lépett,

Szemetek csupán idegent látott

Csillag-sarus lábút, ki villámként haladt

Reggel volt és félt az Isten

Anyja

Hogy megérkezik hozzá egy égi

üzenet."

A párbeszéd történetével az egyházatyáknál is találkozni, s abban a híres Mária-himnuszban, amit görögül akathisztosznak neveztek. (A szó jelentése: leülés nélkül -; 156 üdvözletből álló strófáiból ugyanis huszonnégyet állva énekeltek a nagyböjt valamelyik szombatján.) A bithüniai kolostorban Jakab szerzetes (ugyancsak a XII. században) Mária-prédikációkat írt. Az ezekhez kapcsolódó képecskék (miniatúrák) közül nyolc Gábriel és a Szent Szűz párbeszédét illusztrálja. Egyházi ikonográfiát, poétikát összefüggéseikben vizsgáló mai szerzők (pl. Hans Belting: Bild und Kult című munkájában) egyértelmű véleménye, hogy a festészetnek nem csak elbeszélő feladatot kell ellátnia. Az irodalommal való összevetéskor viszont arra jöttek rá, hogy az egyházi költészet mintájára az ikonfestők elbeszélő struktúrákat alakítottak ki: beszélő képeket vagy himnuszos képeket. A Kelet láttató igénye rendkívül hasznos a Nyugat racionális gondolkodásában, nem véletlen tehát, hogy ha csupán Gábriel és Mária "párbeszédét" szemléljük az itáliai vagy más európai festőiskolák, mesterek vásznain, a legárnyaltabb finomságokkal találkozunk.

Gábriel (Gábor) a filológus szerint a geber (férfi) és az él (Isten) szavak összetétele. A héberben ezt jelenti: Isten embere. Mivel a legnagyobb Titok hírhozója, ünnepe közvetlenül megelőzi a Gyümölcsoltó Boldogasszonyét.

Művelődéstörténetünkben, irodalmunkban a legelső ismert magyar költő is ezt a nevet viselte. Egyetlen sora sem maradt fenn, csupán a híres Arnoldus de Bavaria 1492-ben, Kölnben megjelent Poétikája híres versszerzőként említi Gabriel ille Hungarust (Gábor, aki magyar), s azt írja róla: "gyönyörű dalokat, verseket szerzett anyanyelvén, s azokban Mátyás, a pannonok tudós királya is kedvét lelte."

Tóth Sándor

Gábriel arkangyal - XII. századi ikon

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@storage.hu