Uj Ember

2000. június 4.
LVI. évf. 23. (2706.)

Aki a menynyekbe fölment, kivételes megdicsőülésével is lényegében valamennyiünk útját készítette elő. Távozása épp nem elidegenülést jelent, hanem a test megszentelését: emberségünk, emberi voltunk örök lehetőségének kibontását.
Pilinszky János
.

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Jegyzetlap
A tanítóképzők az egyenlőtlenségek csökkentéséért
Álom
Több mint zenei élmény
Élő egyház
Magyar nyelvű gyónási lehetőségek Rómában
Méltó a munkás az ő bérére…
Keresztény munkásünnep
A remény megvalósulni látszik
Millennium Pécelen
A magyar-szlovák megbékélés apostola
Ján Palárik emlékezete Terézvárosban
Új evangélikus püspökség
Hatvanöt éve az oltár mellett
A magyarországi szlovákok életéből
Fórum
A lengyel prímás nyilvános bocsánatkérése
Azok is fontosak, akik csak polgári házasságot kötnek
A családok világnapja
Könyvespolc
Bizánc tündöklése és hanyatlása
Orate Fratres! Imádkozzatok, testvérek!
Bohdan Cywinski: Tűzpróba
Iskola és oktatás – átfogó számvetés
Mészáros Tibor napi jegyzetei
Vallás és etika az európai iskolákban
Erdélyi Magyar Breviárium (2. kötet)
Adoremus
Török József régi-új könyvéről
Fórum
Bölcsesség
„Hozz rá víg esztendőt”
Nemzeti imáink új felvételen
Mindenkinek tetszeni?
Életige 2000. június
„Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” (Róm 8,14)
Fórum
„Él a hit az ezer esztendős honban“
Eucharisztikus virrasztás a Dunán
Egy irodalmi legenda CD-ROM-on
Számítógépen olvasható a Nyugat
Zarándokház Rómában
Régi nagy patrónánk
Magyar Mária-versek
Kultúra
Néhány megjegyzés egy cikkhez
Két tenger
Koncentrikus körök
Neves hívő magyarok nyomában Franciaországban
Kossuth és Széchenyi Londonban
Ifjúság
Mit tesz hozzá emberségünkhöz a kereszténység ?
Európa új védőszentjei VI.
Svédországi Szent Brigitta (1303-1373), Észak nagy misztikusa
Meditáció Hivatások Vasárnapja után
Rejtvény
Fórum
Apa is csak egy van…
A férfi a családban és a társadalomban
Vigyázat, értéket vesztünk!
A város primadonnája
Boldog emberek
Mozaik
Magyar zarándokház Mariazellben
Hallgatók és előadók
Eltemették Dékány Vilmos püspököt
Ez az a nap
Hiánypótló jogi kiadvány
Imádságos kör
Rejtvény
.

 

Magyar zarándokház Mariazellben

Mariazell – a magyar szempontból is igen jelentős búcsújáróhely – története 1157-ben kezdődött. Ekkor indult St. Lambrecht bencés kolostorából az itteni hegyeken át egy – Otker, vagy ahogyan később a népszáj nevezte, „Magnus” – nevű szerzetes térítő útra. A hagyomány szerint a mai Mariazell közelében egy szikla zárta el az útját. A nehéz úttól kimerülve a szerzetes pihenni készült, s a magával hozott Mária-szobrot a sziklára helyezte. A hatalmas kő erre széthasadt, s ő folytathatta útját. Ugyancsak tudni véli a hagyomány, hogy ezután a szobrot egy fatörzsön helyezte el, magának pedig egy kis kunyhót, „cellát” épített. A környékbeli nép meg elkezdett járni a remetéhez s a szoborhoz. Az előtt elmondott imák meghallgatásra találtak. 1200 körül történt, hogy I. Henrik, morva őrgróf fogadalmat tett: ha meggyógyul súlyos betegségéből, kápolnát emel a szobornak. A csoda bekövetkezett, s a kápolna is megépült, ma is látható a mariazelli kegytemplomban.


A bazilika Mariazellben

Mariazell hírét igazában Nagy Lajos magyar király alapozta meg. Ő a török felett a Balkánon aratott nagy győzelme után, hálából gazdagon felszerelt templomot építtetett a kápolna helyén, 1378-ban. Ebből ma is áll a középhajó és a középső, gótikus torony.

A mariazelli búcsújárás a XV. századtól igen élénk lett, s máig Európa egyik legnépszerűbb búcsújáróhelye. A templomot, amelyet a pápa később bazilika rangra emelt, török pusztította, tűzvész emésztette, de mindannyiszor újjáépítették. A Habsburgok különösen kedvelték Mariazellt, II. József mégis betiltotta a búcsújárást. A XIX. század elején I. Ferenc engedélyezte ismét.

Mindszenty József hercegprímás végrendeletében az esztergomi bazilika sírboltját jelölte meg végső nyughelyéül. Halála előtt egy nappal kiegészítette a végrendeletet: „Ha számkivetésben halok meg, temessenek el ideiglenesen a mariazelli kegytemplomban.” Így került Mindszenty sírja, 1975. május 6-án bekövetkezett halála után, a kegytemplom Szent László kápolnájába, a prímás előd, Szelepcsényi sírja mellé. Az utolsó hercegprímás itt nyugodott, maradékainak 1991-ben történt hazahozataláig.

Nagy Lajos óta a magyarok számára igen kedves Mária-kegyhely Mariazell. De nemcsak olyanok jönnek ide, akik igen értékes fogadalmi ajándékokkal gazdagítják a kegyhelyet, s fejezik ki hálájukat Mária által Istennek. A kevésbé tehetős magyar zarándokok számára 1991 óta működik zarándokház Mariazellben. Bányai Ilona, a Jézus Szíve Társasága elöljárója alapította, Veremund Hochreiter mariazelli bencés prior kérésére. Ilona nővér 1956-90-ig a Bécsben és környékén élő magyarok lelki és szociális ellátásában, s a cserkészetben tevékenykedett. 1991-ben, a kegytemplom közelében egy kétszintes házat rendezett be zarándok-fogadónak, ahol az elmúlt évek folyamán közel tizennégyezer magyar zarándok fordult meg. Több nagyobb szobában, tiszta ágyneművel ellátott emeletes ágyakon 43 ember – ennyien férnek el egy autóbuszon – aludhat. Hideg-meleg zuhany, hűtő, mélyhűtő áll rendelkezésre. A mariazelli magyar zarándokokat Köhár Ede bencés atya látja el lelki programmal.

A zarándokszállás ára 130 schilling egy éjszakára. Cím: Korda zarándokház 8630 Mariazell Morzingasse 2. Tel.: 00 43 3882 3554, Fax: 00 43 3882 3828

Sz. J.

 

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu