Uj Ember

2000. június 4.
LVI. évf. 23. (2706.)

Aki a menynyekbe fölment, kivételes megdicsőülésével is lényegében valamennyiünk útját készítette elő. Távozása épp nem elidegenülést jelent, hanem a test megszentelését: emberségünk, emberi voltunk örök lehetőségének kibontását.
Pilinszky János
.

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Jegyzetlap
A tanítóképzők az egyenlőtlenségek csökkentéséért
Álom
Több mint zenei élmény
Élő egyház
Magyar nyelvű gyónási lehetőségek Rómában
Méltó a munkás az ő bérére…
Keresztény munkásünnep
A remény megvalósulni látszik
Millennium Pécelen
A magyar-szlovák megbékélés apostola
Ján Palárik emlékezete Terézvárosban
Új evangélikus püspökség
Hatvanöt éve az oltár mellett
A magyarországi szlovákok életéből
Fórum
A lengyel prímás nyilvános bocsánatkérése
Azok is fontosak, akik csak polgári házasságot kötnek
A családok világnapja
Könyvespolc
Bizánc tündöklése és hanyatlása
Orate Fratres! Imádkozzatok, testvérek!
Bohdan Cywinski: Tűzpróba
Iskola és oktatás – átfogó számvetés
Mészáros Tibor napi jegyzetei
Vallás és etika az európai iskolákban
Erdélyi Magyar Breviárium (2. kötet)
Adoremus
Török József régi-új könyvéről
Fórum
Bölcsesség
„Hozz rá víg esztendőt”
Nemzeti imáink új felvételen
Mindenkinek tetszeni?
Életige 2000. június
„Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” (Róm 8,14)
Fórum
„Él a hit az ezer esztendős honban“
Eucharisztikus virrasztás a Dunán
Egy irodalmi legenda CD-ROM-on
Számítógépen olvasható a Nyugat
Zarándokház Rómában
Régi nagy patrónánk
Magyar Mária-versek
Kultúra
Néhány megjegyzés egy cikkhez
Két tenger
Koncentrikus körök
Neves hívő magyarok nyomában Franciaországban
Kossuth és Széchenyi Londonban
Ifjúság
Mit tesz hozzá emberségünkhöz a kereszténység ?
Európa új védőszentjei VI.
Svédországi Szent Brigitta (1303-1373), Észak nagy misztikusa
Meditáció Hivatások Vasárnapja után
Rejtvény
Fórum
Apa is csak egy van…
A férfi a családban és a társadalomban
Vigyázat, értéket vesztünk!
A város primadonnája
Boldog emberek
Mozaik
Magyar zarándokház Mariazellben
Hallgatók és előadók
Eltemették Dékány Vilmos püspököt
Ez az a nap
Hiánypótló jogi kiadvány
Imádságos kör
Rejtvény
.

 

Neves hívő magyarok nyomában
Franciaországban

Ha a franciaországi magyar múlt nyomába szegődünk, rögtön láthatjuk: több mint ezredévnyi patina fedi jó néhány közös emlékünket.

Szent István királyunk alakja, a középkori leírásoktól napjaink irodalmáig, Franciaországban nem ismeretlen. A reimsi katedrálisban például magyar nyelvű ismertetőn is olvasható, hogy Gerbert, reimsi püspök – a későbbi II. Szilveszter pápa – koronát küldött Istvánnak, vagyis első szent királyunk francia kézből kapta a koronát. Gondoljunk a német igazgatási és egyházi befolyást is ügyesen kikerülő királyunk clunyi levelezésére és követváltásaira. Odilo apát és István személyében a korszak két nagy egyénisége talált barátságra.


Szent Erzsébet a Párizsi St Vincent-templom
üvegablakán – a templom a Place Franz
Liszten található.)

A zarándokokat kegyesen fogadó és támogató magyar királyt „rex christianissimus”-nak nevezi Rodulphus Glaber dijoni szerzetes. A clunyi hatás Szent László idején tovább virágzik, párhuzamosan a francia lovagszellem magyarországi terjedésével, amely viszont III. Béla és felesége, Chatillon Anna idején szökken szárba.

A szövevényes Árpád-házi és francia családi, valamint egyházi kapcsolatok emlékeiből kiemelkedik a nagyanyai ágon francia vért is hordozó Árpád-házi Szent Erzsébet szerepe. Ő a cambrai-i katedrális építését arannyal és ezüsttel segítette. Nagy hálával emlékezik e bájos észak-francia városka – Esztergom testvérvárosaként – e tettre.

De Párizsban is bőven fellelhető az ő emlékezete. A Place Republique közelében, az egykori Temple helyén róla elnevezett templomocska található. Egyik szent életű Árpád-házi és Anjou-vért hordozó neves nőalakunk emlékének színhelye a francia királyok temetkező temploma, a Saint Denis-bazilika, Anjou Károly Róbert királyunk hugának, Magyarországi Klemenciának, Clemence de Hongrie-nek felfehérlő sírszobra bal első oldalhajójában található.

Brodarics István, a neves humanista emlékíró pécsi, majd váci püspök 1521-ben diplomáciai utazásokat tett a Habsburgoktól és törököktől egyaránt fenyegetett ország érdekében, Franciaországban.

Gosztonyi Szelesteti János váci, győri, majd erdélyi püspök Párizsban 1513-14-ben töltött néhány hónapot. Neves tudósok műveit adatta ki saját költségén.

Horváth Mihály püspök a Szemere-kormány közoktatási minisztereként szolgálta a szabadságharc ügyét. Történetírói munkásságát az emigrációban, Párizsban is folytatta. Egy emléktábla jelzi Türményes Péter tevékenységét Franciaországban, a párizsi Saint-Phillippe-du Roule-templom főhajójának jobb oldalában. A boldoggá avatott Türményes Péter a roueni egyházmegye papja, a navarrai kollégium nagymestere, előtte a St-Philippe-du Roule vikáriusa volt.

II. Rákóczi Ferenc mély vallásosságát jelzi, amikor franciaországi tartózkodása idején közismerten visszavonult a grobois-i kolostorba a kamalduliakhoz. Egyetlen unokája Charlotte Joséphine vizitációs nővér, később a párizsi zárdában nővértársai előtt példamutató módon viselte betegségét haláláig.

Gróf Széchenyi István és báró Wesselényi Miklós franciaországi tartózkodása alkalmával 1822 tavaszán La Trappe kolostorába tett kitérőt.

Liszt Ferenc a Squtaere de Montholon 7. szám alatt lakott, s a leírások szerint Liszt misztikus révületben órákat imádkozott a lakásukkal szemközti – azóta lebontott – kápolnában. Már a minorita rendhez tartozó barátként 1866-ban mutatta be először a párizsi St. Eustache-templomban Esztergomi miséjét.

Századunk ismerten nagy számú Párizs-járói közül itt Mécs Lászlót emelném ki. A jeles papköltő 1935. március 29-én a Sorbonne Richelieu-termében tartott felolvasóestet. Ekkor ismerkedett meg Paul Valéryvel. Hitet sugárzó lírája nagy sikert aratott.

Messik Miklós

A szerző fotódokumentációs kiállítása június 11-éig látható Budapesten, a Magyarok Házában (Semmelweis u. 1-3.).

 

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu