Uj Ember

2000. június 4.
LVI. évf. 23. (2706.)

Aki a menynyekbe fölment, kivételes megdicsőülésével is lényegében valamennyiünk útját készítette elő. Távozása épp nem elidegenülést jelent, hanem a test megszentelését: emberségünk, emberi voltunk örök lehetőségének kibontását.
Pilinszky János
.

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Jegyzetlap
A tanítóképzők az egyenlőtlenségek csökkentéséért
Álom
Több mint zenei élmény
Élő egyház
Magyar nyelvű gyónási lehetőségek Rómában
Méltó a munkás az ő bérére…
Keresztény munkásünnep
A remény megvalósulni látszik
Millennium Pécelen
A magyar-szlovák megbékélés apostola
Ján Palárik emlékezete Terézvárosban
Új evangélikus püspökség
Hatvanöt éve az oltár mellett
A magyarországi szlovákok életéből
Fórum
A lengyel prímás nyilvános bocsánatkérése
Azok is fontosak, akik csak polgári házasságot kötnek
A családok világnapja
Könyvespolc
Bizánc tündöklése és hanyatlása
Orate Fratres! Imádkozzatok, testvérek!
Bohdan Cywinski: Tűzpróba
Iskola és oktatás – átfogó számvetés
Mészáros Tibor napi jegyzetei
Vallás és etika az európai iskolákban
Erdélyi Magyar Breviárium (2. kötet)
Adoremus
Török József régi-új könyvéről
Fórum
Bölcsesség
„Hozz rá víg esztendőt”
Nemzeti imáink új felvételen
Mindenkinek tetszeni?
Életige 2000. június
„Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” (Róm 8,14)
Fórum
„Él a hit az ezer esztendős honban“
Eucharisztikus virrasztás a Dunán
Egy irodalmi legenda CD-ROM-on
Számítógépen olvasható a Nyugat
Zarándokház Rómában
Régi nagy patrónánk
Magyar Mária-versek
Kultúra
Néhány megjegyzés egy cikkhez
Két tenger
Koncentrikus körök
Neves hívő magyarok nyomában Franciaországban
Kossuth és Széchenyi Londonban
Ifjúság
Mit tesz hozzá emberségünkhöz a kereszténység ?
Európa új védőszentjei VI.
Svédországi Szent Brigitta (1303-1373), Észak nagy misztikusa
Meditáció Hivatások Vasárnapja után
Rejtvény
Fórum
Apa is csak egy van…
A férfi a családban és a társadalomban
Vigyázat, értéket vesztünk!
A város primadonnája
Boldog emberek
Mozaik
Magyar zarándokház Mariazellben
Hallgatók és előadók
Eltemették Dékány Vilmos püspököt
Ez az a nap
Hiánypótló jogi kiadvány
Imádságos kör
Rejtvény
.

 

Boldog emberek

A város primadonnája

Az öregúr magas volt és csontos, ősz haját hátra próbálta fésülni, de kétoldalt a még most is elég sűrű fürtök nem akartak engedelmeskedni, s ezeket a gyakori hajsimító mozdulatokkal sem sikerült megzabolázni. Két fürt-igazítás között elmondta, hogy valamikor mindent meg tudott csinálni, találmányai voltak, még hanglemezt is készített. A szakállas fiatalember, aki idegen volt és viszonylag elegáns, elámult, szétnézett maga körül a poros utcán, s a lepusztult házakat, a szeméttől fuldokló árkokat látva hitetlenkedve csóválta a fejét, mint aki azt mondja, hogy itt, ebben a siralmas képet nyújtó kisvárosban hanglemezt? … ugyan kérem! Az öregúr idegesen végigsimította a haját.

- Hallgassa meg!

- Mit?

- A lemezt. Itt lakom.

Megmutatta a közeli viharvert házat, ami a kicsinél nagyobb volt, a nagynál viszont jóval kisebb. Mikor odaértek, a jövevény látta, hogy a kerítés deszkája veszélyes mértékben elkorhadt, a kapu csak némi birkózás után nyitható, az udvar elhanyagolt, a szoba padlója a falak mentén megsüllyedt. Az öregúr hellyel kínálta vendégét, aki gondosan elkerülte, hogy az asztalra könyököljön, félt, a vastag porréteg összekoszolja a ruháját. Meglett a lemez, a kissé már reszkető kéz föltette az özönvíz előtti lemezjátszóra, s fölcsendült egy meglepően szép női hang. Az öregúr csak ült, szeme megtelt könnyel, ami rövidesen szép lassan végigcsurgott a barázdált arcon. Hallgatták az akkoriban közkedvelt dalokat.

Mikor készült a felvétel?

1942-ben – mondta az öregúr, és megtörölte a szemét, kifújta az orrát.

Ki énekel?

Az öreg váratlanul felzokogott, de gyorsan erőt vett magán, s egy újabb orrfújást követően elnézést kért. Hátrasimította a haját.

A feleségem.

Nagyon szép hangja van – mondta elismerően a jövevény.

Sokáig hallgattak.

A város primadonnája volt.

– Az öregúr ismét könynyezett, talán a múlt idő miatt. Hátrasimította a haját. Lassan, szakadozottan kezdett beszélni a feleségéről, aki nagyon tehetséges volt annak idején még a Pátria Hanglemezgyárba is hívták próbaéneklésre, ám ő nem ment, mert a vélhetően magasra ívelő énekesi pályafutásnál fontosabbnak tartotta a családot, a gyerekek nevelését. Ez a hangfelvétel egyébként egy kis műhelyben készült.

A kissé sercegő lemezről fel-felszállt a régi dalkoszorú, majd valaki idétlen vicceket mesélt, ezeken azonban már csak az öregúr tudott elmosolyodni, aztán viccesnek szánt jelenetek következtek ugyancsak a műhelyben dolgozó segéd előadásában, aki, az öreg szerint, csuda pofa volt. Hamarosan egy fontoskodó hang sercent fel a lemezről, kiderült, hogy a műhelybe véletlenül betévedt egyik városi vezetőé, végül ismét a város primadonnája dalolt telt, szárnyaló hangjával.

Megint hallgattak. Amikor az utolsó dallamív is beleolvadt a kitartó sercegésbe, az öregúr kifújta az orrát, megigazította a haját, s anélkül, hogy a lejárt lemezt levette volna a korongról, beszélni kezdett az életéről, s a jövevény úgy érezte, most rázúdítja ez az ember minden keserűségét, megbántottságát, mellőzöttségét, kisemmizettségét, egy többre hivatott élet összes keservét. Váratlanul lett csend, a házigazda elmerengett valahová, s úgy hallgatta a sercegést, mintha még mindig a felesége hangja szólna a bakelitről.

Nekem már csak ez maradt – mondta.

Öt év múlva a szakállas jövevény ismét arra járt, és mert azóta sem tudott szabadulni a város primadonnájának a hangjától, kereste a viharvert házat, de a helyén egy félig kész épületet talált. Az ott dolgozó férfi elmondta, hogy az öregurat a gyerekei bedugták az elfekvőbe, eladták a házát, amit ő lebontott, hogy újat építsen.

Nem talált a bontás előtt egy régi hanglemezt?

– Lemezt? – csodálkozott az új tulajdonos. – Nem. Az öreg gyerekei eladtak minden mozdíthatót, ami pedig nem kellett, azt kivitették a szeméttelepre.

A jövevény megkereste az elfekvőt. Az öregúr feküdt a vaságyon. Nem ismerte meg őt. Nem is nézett rá. Csak a mennyezetet bámulta, mint aki azt várja, hogy megnyíljon neki az ég, s ő egy menynyei lemezt készíthessen a város egykori primadonnájának.

Körmendi Lajos

 

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu