Uj Ember

2000. június 4.
LVI. évf. 23. (2706.)

Aki a menynyekbe fölment, kivételes megdicsőülésével is lényegében valamennyiünk útját készítette elő. Távozása épp nem elidegenülést jelent, hanem a test megszentelését: emberségünk, emberi voltunk örök lehetőségének kibontását.
Pilinszky János
.

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Jegyzetlap
A tanítóképzők az egyenlőtlenségek csökkentéséért
Álom
Több mint zenei élmény
Élő egyház
Magyar nyelvű gyónási lehetőségek Rómában
Méltó a munkás az ő bérére…
Keresztény munkásünnep
A remény megvalósulni látszik
Millennium Pécelen
A magyar-szlovák megbékélés apostola
Ján Palárik emlékezete Terézvárosban
Új evangélikus püspökség
Hatvanöt éve az oltár mellett
A magyarországi szlovákok életéből
Fórum
A lengyel prímás nyilvános bocsánatkérése
Azok is fontosak, akik csak polgári házasságot kötnek
A családok világnapja
Könyvespolc
Bizánc tündöklése és hanyatlása
Orate Fratres! Imádkozzatok, testvérek!
Bohdan Cywinski: Tűzpróba
Iskola és oktatás – átfogó számvetés
Mészáros Tibor napi jegyzetei
Vallás és etika az európai iskolákban
Erdélyi Magyar Breviárium (2. kötet)
Adoremus
Török József régi-új könyvéről
Fórum
Bölcsesség
„Hozz rá víg esztendőt”
Nemzeti imáink új felvételen
Mindenkinek tetszeni?
Életige 2000. június
„Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” (Róm 8,14)
Fórum
„Él a hit az ezer esztendős honban“
Eucharisztikus virrasztás a Dunán
Egy irodalmi legenda CD-ROM-on
Számítógépen olvasható a Nyugat
Zarándokház Rómában
Régi nagy patrónánk
Magyar Mária-versek
Kultúra
Néhány megjegyzés egy cikkhez
Két tenger
Koncentrikus körök
Neves hívő magyarok nyomában Franciaországban
Kossuth és Széchenyi Londonban
Ifjúság
Mit tesz hozzá emberségünkhöz a kereszténység ?
Európa új védőszentjei VI.
Svédországi Szent Brigitta (1303-1373), Észak nagy misztikusa
Meditáció Hivatások Vasárnapja után
Rejtvény
Fórum
Apa is csak egy van…
A férfi a családban és a társadalomban
Vigyázat, értéket vesztünk!
A város primadonnája
Boldog emberek
Mozaik
Magyar zarándokház Mariazellben
Hallgatók és előadók
Eltemették Dékány Vilmos püspököt
Ez az a nap
Hiánypótló jogi kiadvány
Imádságos kör
Rejtvény
.

 

Azok is fontosak, akik csak
polgári házasságot kötnek

A családok világnapja

Az ENSZ családnak szentelt világnapján Kofi Annan főtitkár üzenetében hangsúlyozta: az életerős család az egész társadalom és minden tagja jólétének előfeltétele. A családi közösségen belül sajátíthatók el olyan alapvető értékek, mint az egyenlőség, a tolerancia, a kollektív felelősség. A családok igazi hirdetői lehetnek az alapvető értékeknek és az emberiség fejlődésének – írta üzenetében Kofi Annan.

Az elvekben a legtöben egyetértenek, amikor azonban ezek gyakorlati megvalósítására kerülne sor, azt tapasztaljuk, hogy a társadalom nagyon keveset törődik a házasok és házasulandók sorsával, akik egyre kevésbé látszanak felkészültnek a családi életre. Ez a megfontolás késztette az olasz püspöki kar családpasztorációs hivatalának igazgatóját, Renzo Bonettit egy eredeti javaslat felkínálására: vagyis arra, hogy házassági előkészítő oktatást szervezzenek azok számára is, akik csak polgári házasságot kötnek.

Bonetti atya a Vatikáni Rádiónak elmondta: az egyház számára azok is fontosak, akik nem kötnek szentségi házasságot. De ezen túlmenően szeretné emlékeztetni a polgári társadalmat, hogy felelős azokkal szemben, akik házasságot kötnek, hogy ez a házasság sikeres és tartós legyen, tekintettel arra, hogy ez kihat nemcsak az egyének, hanem az egész társadalom jólétére. Ha mindezzel a társadalom tisztában van, anélkül, hogy megsértené azok szabadságát, akik más döntést hoznak, mindent meg kellene tennie annak érdekében, hogy a felek elmélyítsék ismereteiket a házassággal kapcsolatos témában: pszichológiai, szexuális, adókötelezettségi, lakáslehetőségi és munkaügyi szempontból. Ha ugyanis egy házasság meghiúsul, akkor hátrányos következményei vannak a család minden tagja számára, és végső soron társadalmi szempontból is. Éppen ezért a polgári társadalom nem mondhatja: „magánügyről van szó”. A házasság felbomlását a legtöbb esetben a két fél és a gyermekek hosszú szenvedése előzi meg és követi, és anyagi téren is óriási problémákkal jár. Bonetti hangsúlyozta: a világ több országában történnek kezdeményezések a házasságokra való jobb felkészítés érdekében. Kanadában egyenesen kötelezővé tették a polgári házassági előkészítő tanfolyamokat.

Az interjúban az olasz püspöki kar családpasztorációs hivatalának felelőse érintette az egyházi házassági előkészítő tanfolyamok problémáját. Nemcsak polgári, hanem szentségi házasságok is zátonyra futnak, és jól tudjuk, hogy a templomi esküvő nemegyszer csupán egy epizód a házasfelek életében, akik sok esetben nem járnak templomba. Az olasz püspökök családpasztorációs direktóriuma szerint a jegyesoktatást radikálisan meg kell újítani, másként teljesen fölösleges. Ez rendkívül kemény, erős fogalmazás, de teljesen jogos, ha azt vesszük figyelembe, hogy az olasz plébániai jegyesoktatás számos esetben nem sok nyomot hagy az érdekeltek életében. Sajnos gyakran ezek a házasságkötések is ugyanolyan törékenynek bizonyulnak, mint a polgári házasságok. Ez azt is jelenti, hogy nem volt megfelelő a szentségi házasságra való felkészítés. A fiatalokat ma úgy szokták jellemezni, hogy el vannak kényeztetve, mindent akarnak és rögtön, ugyanakkor félnek a jövőtől, attól, hogy áldozatokat hozzanak egymásért, és közös terveket szőjenek. A jelek szerint a mai fiatalok valóban félnek a jövőtől. De az is igaz, hogy helytelen életmodelleket kapnak a polgári társadalomban, amelynek mintha nagyobb jelentőséget tulajdonítana a külsőségeknek, a keretnek, semmint magának a képnek. Így tehát a külsőségek keresése sokak esetében fontosabbá vált annál, mint ami a házastársi kapcsolat lényegét, vagyis a szerelmet-szeretetet illeti. VR/MK

 

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu