Uj Ember

2004.08.01
LX. évf. 31. (2921.)

Száz éve
született
Bálint Sándor

Főoldal
Címlap
Élet, öröm, elköteleződés
Szalézi animátorképző Péliföldszentkereszten
A hatvanadik esztendő
Az Új Ember "jubileumi éve"
A japán lélek és az atombombák emléke
Hirosima és Nagaszaki évfordulóján
A végtelen szeretet útjelzői legyünk!
Ifjúsági és családos találkozó Kaposváron
Apostoli vizitátor Sankt Pöltenben
Rossz hírek?
Lelkiség
Három szál virág
Szentírás-magyarázat
Gazdagodjatok Istenben
Homíliavázlat
A megváltás szentsége (6.)
Liturgia
A hét szentjei
Augusztus 1.
Az augusztusi életigéből
"Igyekezzetek bejutni a szűk kapun, mert mondom nektek, sokan akarnak majd bemenni, de nem tudnak." (Lk 13,24)
A hét liturgiája
(C év)
Katolikus szemmel
Varsó hatvanhárom napja
Hatvan éve, 1944. augusztus 1-jén tört ki a varsói felkelés
Józef Tischner: Gondolatok ínyenceknek
Lelki zsarolás
Vallásos röplapok a templomokban
LAPSZÉL
BKV-ballada
Élő egyház
"Valójában mi kapunk tőlük"
Két tábor sérült fiatalok számára
A mosolygó gyermekszemekért
Állami gondozott gyerekek és fiatalok tábora
Végzett levelezősök teológiai továbbképzése
Idegen nyelvű szentmisék a fővárosban
Élő egyház
Bajor-magyar pedagógiai együtműködés
A Szentatya befejezte alpesi üdülését
Fórum
Egy hét
Olvasgatás
András Károly hazatért
Az Olvasó írja
Szeressük papjainkat!
FILM
Fórum
Város a határon: Kőszeg
Útközben
Fórum
A legszögedibb szögedi...
Száz éve született Bálint Sándor
"Oly nagyon szeretlek benneteket!"
A Mennyei Atya üzenetei gyermekei számára
Fórum
Az Új Ember kezdeteinél
A Szűzanya "láthatatlanul" segít
Taxisofőr - negyven éve a volán mögött
Ifjúság
Szólj hozzá!
A hónap témája: Tűrésünk határai, türelmünk gyümölcsei
Taizéi hírek
Vilnius, Compostela, Lille
Ünnepre hívtál!
Rejtvény
A rejtvény megfejtése az isteni gondviselést dicsérő zsoltárrész.
Kultúra
A mi Csehovunk
Őszi találkozás a Ferenc József hídon
Százhuszonöt éve született Móricz Zsigmond
Élő ima
Bukta Norbert zsámbéki kiállításáról
Ki csöndje
Erdőzsongás
Egy jegyzetíró füzetéből
Fórum
Az elvágyódás városa
Lisszabon - és "a világ vége"
Mozaik
Meglátni és megszeretni...
Kilencven éve született Louis de Funés
Autómegáldás Szántódpusztán
Szent Kristóf oltalma alatt
Gyík a bazaltsziklán
Kerékpárral a családokért

 

Autómegáldás Szántódpusztán

Szent Kristóf oltalma alatt

Itt már csak az Isten segíthet - szakadt ki a mondat a portásból, akitől azt kérdeztem, jó helyen járok-e. - Igen, itt lesz... És reméljük, fog is az áldás, mert nagyon nagy szükség volna rá... - Friss élményét mesélte: az előző napon Keszthelyen járt, ahol nagyapja és apja után immár őt is vitézzé avatták, s visszafelé jövet balesetek sorát látta a Balaton-parti úton.


A Kaposvári Egyházmegyéhez - azon belül is Zamárdi plébániájához - tartozó Szántódpusztán éppen harminc éve, 1974-ben, Lékai László püspök, akkori veszprémi apostoli kormányzó kezdeményezésére kezdődött az itteni Szent Kristóf-kápolna mellett a védőszent ünnepéhez kötődő autómegáldás hagyománya.


Szántódot már első nyelvemlékünk, az 1055-ben latinul fogalmazott, de magyar helyneveket tartalmazó Tihanyi alapítólevél is említi. A tihanyi rév közelében kilakult település (Kristóf mint patrónus az átkelőhelynek köszönhető) idővel a tihanyi bencés apátság somogyi birtokainak központjává vált. A török időkben nagyrészt elnéptelenedő falu pusztává lett, az újabb fellendülést a XVIII. század hozta meg.


Szántódon jobbára bérlők gazdálkodtak, köztük olyan jeles személyiség is, mint a költő és polihisztor Pálóczi Horváth Ádám.


Az 1994-ben Europa Nostra-díjat nyert Szántódpuszta ma a Sió-tour kezelésében áll. A XVIII-XIX. századi majorság mintegy harminc épületből álló együttese mutatja a hajdani település - a XX. században kifejezetten virágzónak nevezhető - gazdasági életét, amelyet a helytörténeti kiállítás is illusztrál.

A látottakat megerősítette a ma már nyugdíjas korú Vascsek János, akivel a telepen sétálva találkoztam.Szülei még cselédként dolgoztak itt a második világháború előtt. - Húsz-huszonkét család élt és dolgozott itt - meséli. Cselédsorban élő más családokhoz viszonyítva igen rendes körülmények között éltek itt. Az egyik nagy istállóban a cselédek teheneit tartották. Jólesőn emlékszik a gyerekkorára, amikor a frissen fejt tejet szürcsölték. Mint mondja, a háború idején mentek el innen, amikor az oroszok jöttek. Akkor az apjának volt már annyi megtakarított pénze, hogy házat vehetett a közelben.

Ma a puszta egykori életét és a környék népművészetét bemutató kiállítások mellett a lovassport egyik centrumaként is ismert Szántódpuszta. Az egykori cselédházakból apartmanokat, fogadót alakítottak ki, vannak, akik napokat vagy hosszabb időt töltenek el itt. Szent Kristóf napján délelőtt lovasverseny volt a pályán: a Novasol-nagydíjért versenyeztek az ország különféle tájairól érkezett, jobbára fiatal lovasok.

Az idei autómegáldásra mintegy kétszázötven gépkocsi érkezett. A kápolna mellett felállított szabadtéri oltárnál Rózsás László kaposvári apát, plébános mondta a búcsúi szentmisét. Homíliájában az autós utazókhoz szólva arról beszélt, mennyire fontos a megfelelő tempóérzék: tudnunk kell megfelelő tempóban haladni, ugyanakkor lassítani is - az országúton és életünk útján haladva egyaránt. Tudnunk kell, hová és miért megyünk. Kristófhoz hasonlóan legyünk mi magunk is Krisztus-hordozók. A hívek könyörgésében azért imádkoztak a jelenlévők, hogy autójuk ne csak a maguk, hanem mások javát is szolgálja, hogy ne veszélyeztessék sem a maguk, sem embertársaik életét. Imádkoztak a közlekedési balesetek áldozataiért és okozóiért is.

A szentmise végén magyarul és németül elhangzott az autómegáldás szövege, majd a kápolnadomb alján miséző pap szenteltvízzel hintette meg az előtte elhaladó járműveket.

Kocsi György zamárdi plébános kérdésünkre elmondta: Szántódpusztán évente egyszer, ilyenkor van csak szentmise, egyébként a partközeli Szántód település hívei az itteniekkel együtt Zamárdiba vagy Balatonföldvárra járnak templomba, előbb-utóbb azonban saját templomra lesz szükség. De ennek a XIX. század elején épült kápolnának a felújítása is igencsak időszerű, amihez kilátásba helyezte anyagi támogatását az "autóvadászok" - ellopott autók megtalálásáért dolgozók - szervezete és a műemléki hivatal is.

(kipke)

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu