|
![]() |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
Életem a marcipánnal
Egy rabul ejtően szeretetre méltó egyéniségű emberről szól Vágó István bevezetője, amelyet Szabó Károly cukrászmester most megjelent (fenti című) életrajzi könyvéhez írt. Ezzel a rabul ejtően szeretetre méltó egyéniséggel ismerkedhettek meg, akik részt vehettek a könyv bemutatóján, s megtekinthették Szabó Károly szentendrei cukrászdáját és marcipánmúzeumát. A magyar múlt nagyjai, Szent István király, Rákóczi fejedelem, Kossuth Lajos, Batthyány Lajos, Habsburg uralkodók marcipán másai - csupa "édes emberek" - néznek a látogatóra a vitrinek üvege mögül, betlehemi idillt, gőzhajtású fogaskerekűt, Hófehérkét, törpéket, Csipkerózsikát, de még a magyar parlamentet is megcsodálhatja itt gyermek és felnőtt egyaránt. A marcipánparlament 60 kg súlyú, négy hónap kellett az elkészítéséhez.
Szabó Károlyt a II. világháború vetette Ausztriába, ahol öt évtizedre otthont talált, ahol szakmai és családi élete kiteljesedett. Tudományának alapját azonban Aradról hozta, később pedig egy évtizedes libanoni tartózkodása alatt tökéletesítette. A kilencvenes évek elején tért vissza Magyarországra, először Csepelen, majd Szentendrén létesített cukrászdát. Lelkes és önzetlen támogatója fontos ügyeknek, Juhász Judittól, a püspöki konferencia sajtófőnökétől tudtuk meg, aki Szabó bácsi régi barátjának tudhatja magát, hogy a közelmúltban a Vakok Batthyány Strattman László Gyermekotthonának lakóit örvendeztette meg kiváló marcipánkészítményeivel, s ugyancsak támogatója volt a tavaly novemberi Szent Erzsébet rózsája rendezvénynek. Szabó Károly sok nehézséget, tragédiát is átélt már, mégis azt mondja: a magyaroknak nincs okuk pesszimizmusra. Sőt! A marcipánfigurák mindenesetre vidámak, s alkotójuk is derűs, kedves ember. Legújabb tortáját a róla szóló könyv - szerzője Domonkos János - bevezetőjének írójáról: Vágó Istvánról nevezte el. Búcsúzóul elmondja az Új Ember olvasói számára ennek a receptjét: 2 vékony piskótalap; 3 Esterházy-lap, kávétejszínnel töltve, pörkölt, darált mogyoróval behintve. A szeletekre kávétejszín rozettát spriccelni, minden szeletre egy pörkölt kávészemet tenni. Ilyen egyszerű. Mindenesetre annak is, aki utána csinálja, s annak is, aki nem, érdemes felkeresni Szentendrén Szabó Károly cukrászdáját. - szikora -
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
Új Ember:hetilap@ujember.hu
|