Uj Ember

2006.07.09
LXII. évf. 28. (3021.)

Kapható
a Testvérek
nyári száma

Főoldal
Címlap
Magyar-szlovák kiengesztelődés
Az élet és a szeretet székhelye
Családok világtalálkozója Valenciában
Egyházi vezetők a kultuszminiszternél
Hídfőállás a Duna partján
Újra egyházi "szolgálatban" az esztergomi nagyszeminárium
Marhainvázió
Lelkiség
A hitetlenség akadálya az üdvösségnek
Szentírás-magyarázat
Hit és hitetlenség kísértései közt
Homíliavázlat
Nyári zarándokutakon
LITURGIA
A hét szentjei
A hét liturgiája
(B év)
Katolikus szemmel
Tisztán látni - és nem mindent nézni
Sajtószabadság vagy médiaterror
Pláza és székesegyház
Miért az újabb egyházellenesség?
A KDNP képviselőcsoportjának közleménye
Kevesebb pénz jut a gyógyításra
Az új egészségügyi finanszírozási szabályról
Jegyzet
Élő egyház
Keressük egymást!
Váci egyházmegyei találkozó Mendén
Isten tenyerén
"Harmincéves" papok találkozója Vácott
A magyar szentektől Mozartig
Rockopera Csíksomlyón
Tizenöt éves cserkészcsapat
Élő egyház
Európa égető gondjai
Püspökkari titkárok záróközleménye
Fórum
Halála körülményei máig tisztázatlanok
Emlékezés egy ferences szerzetesre
A lelki ellenállás jeleként emelkedett...
Tusnádfürdő temploma huszonöt éves
"Egyedül a felhők között"
Múltidéző
Táguló körök
A katolikus újságíró-szövetség fotópályázata
Az Olvasó írja
Út Istenhez - a börtönön át...
Fórum
"Annyira sok itt a kegyelem, hogy zúdul ránk"
Egy zarándok benyomásai
Fórum
"Az őr mindig a magasban áll"
Beszélgetés Varga Lajos váci segédpüspökkel
Újmisések odaadó indítója
Szalai János tanár úr köszöntésére
Fórum
Életvédelem és jog
SZENT AZ ÉLET
Nosza - út a jövőbe
Templomépítők a Délvidéken
Média - etika
Szó és szószegés
Ifjúság
"Élő gyökérből élő ág"
Tudnivalók Salkaházi Sára életéről
Ismertető füzet - előkészület a boldoggá avatásra
Arcok
Hangulatjelentés
Szabaddá szeretni
Egy jegyespár gondolatai (3.)
Programajánló
Magyarfalusi napok
Rejtvény
Kultúra
Az emberszeretet képei
Kiállítás Rembrandt grafikáiból
Zenei olimpia Miskolcon
Tizenegy nap világsztárok társaságában
"A hang is a lélek része..."
Beszélgetés Giuseppe Giacominivel
Paletta
Mozaik
Szoborfülke-megáldás Kiskunfélegyházán
A magyar képzőművészet évszázadai
Újrarendezett állandó kiállítás a Miskolci Galériában
Búbosbanka - háromszor
Ahol a gyermek Bethlen Gábor is lakott...
ÁLMODIK A MÚLT
A pápai nuncius Debrecenben

 

Kevesebb pénz jut a gyógyításra

Az új egészségügyi finanszírozási szabályról

Felületesen olvasva az új kormány első egészségügygyel kapcsolatos előterjesztését, örülnünk kellene, hiszen a leírtak szerint annak semmi más célja és társadalmi hatása nincs, mint a jobb egészségügyi ellátás kialakítása. Az előterjesztés szerint ugyanis a változtatások társadalmi hatása az lesz, hogy "a minimum ellátási idő biztosítása eredményeként javul az egészségügyi ellátás minősége, valamint a degressziós szabályozás módosításával csökkennek a nem indokolt teljesítmények, az ezáltal képződő megtakarítások pedig lehetővé teszik az indokolt esetek jobb minőségű, magasabb színvonalú ellátását, valamint a ténylegesen szükséges ellátások szélesebb körű igénybevételét." Mi van e nehezen érthető kifejezések mögött, mint "minimum ellátási idő", "degresszív szabályozás", vagy az "ágykihasználtság szabályozása"? Mi az, amiről nincs szó a kommunikációban? A változtatások előre látható hatásainak megértéséhez érdemes áttekinteni a három alapvető finanszírozási változást, és a mitizált kifejezések hátterét.

"Ha a havi elszámolásban egy rendelőből jelentett teljesítmények alapján az egy esetre jutó ápolási idő nem éri el az 5 percet, a szolgáltató az érintett teljesítményre a tervezet szerint nem fog finanszírozást kapni" - áll "a minimum ellátási időről" szóló előterjesztésben. Elborzadunk. Itt tényleg nagy baj lehet, ha öt percet sem képesek az orvosok a rendelőkben a beteg emberekkel foglalkozni. Csaknem mindannyian várakoztunk már végeláthatatlan ideig szakrendelések folyosóin. Utána nem öt percet töltöttek el velünk, bár igaz, hogy legtöbbször nagyon siettek. Hogy van tehát ez? Úgy, hogy az öt perc anynyi betegre értendő, ahányat a rendelés idejére az ambulanciák munkatársai beírnak. Akit ugyanis a meghirdetettnél korábban elkezdett és hosszabban elnyúló rendelés során elláttak, az csak az egészségbiztosító által elfogadott órák terhére jelenthető le. Mi lesz így a rendelési időbe nem férő betegekkel? Ezután várhatóan nem fogják őket a kényszerűségből elnyújtott rendeléseken megnézni, mert nem kapnak az ilyen ellátás után semmit. Valójában tehát nem a beteggel eltöltött idő megnyújtásáról és jobb ellátásról lesz szó, hanem a kapacitások szűkítéséről. Magyarul, a beteg keressen más szakrendelést, ha betelt az egészségbiztosító által befogadott idő, vagy várjon hónapokat, éveket a sorára. A kórházak ambuláns betegellátásért kapott pénze pedig csökkenni fog, ami szintén rosszabb ellátáshoz vezet, mert a kevesebb pénzből kevesebb orvost, asszisztenst és takarítót lehet foglalkoztatni, és csak a gyengébb minőségű kötszert lehet venni.

A két és fél éve bevezetett "degressziós szabály" lényege pedig az, hogy ha nő egy kórház teljesítménye, akkor a növekményre kevesebb pénzt kap. Ez azt jelenti, hogy ha jól dolgoztak a gyógyítók, vagyis piacképes ellátást nyújtottak, és ezért a betegek szívesen mennének hozzájuk, akkor mostantól húsz beteg helyett nem huszonegyet vagy huszonkettőt, hanem tizenkilencet vehetnek fel. És romlani is fog a teljesítményük, mert legalább ezzel az öt százalékkal (de a legjobbak még jóval többel) kevesebb pénzt kapnak. Ez pedig ismét kevesebb orvost, aszszisztenst, takarítót, valamint rosszabb kötszert jelent, nem pedig "magasabb színvonalú ellátást".

Az "ágykihasználtság szabályozását" egy mindennapos példán mutatjuk be. Ha egy csecsemőosztályon, ahol harminc ágy van, és estére mindegyiken fekszik egy-egy beteg gyerek - mint a járványos időszakokban ez gyakori -, akkor a hajnal háromkor érkező harmincegyedik lázas, köhögős baba ellátásáért nem kap a kórház egy vasat se. Hiába tesz be pótágyat a műtősfiú, hiába adnak a kicsinek tápszert és gyógyszert, hiába dolgozik önfeláldozóan az előírtnál többet a nővér és az ügyeletes orvos. A szülő pedig hiába könyörög majd, hogy ne kelljen gyermekét a távolabbi, esetleg nem teljesen betelt, de kevésbé kedvelt kórházba vinnie.

A tervezett finanszírozási változások tehát szűkülő kapacitásokat, hosszabb várólistákat, romló betegbiztonságot, a betegellátás minőségének romlását, valamint a piaci verseny megsemmisülését, a kritikusan alacsony szintre állított fűnyíró elv érvényesítését jelentik. És azt, hogy a kormány a betegeken és a kórházakon, szakrendelőkön saját számításai szerint havi 4,8 milliárd forintot fog megspórolni. Lehet, hogy nagyon nagy a baj, és nincs miből ellátni a betegeket ma Magyarországon. A jelen kérdésfelvetéshez nem tartozik szorosan hozzá, hogy ennek mi az oka. De a világos beszéd elkerülhetetlen. Ha most úgy látják, hogy pénzt kell kivonni a betegellátásból, akkor ennek, és következményeinek a felelősségét kormányzati szinten kell vállalni. Tisztességtelen az anyagilag ellehetetlenített kórházakat még arra is kényszeríteni, hogy a kormányzati kommunikációs manipulációk után ők szembesítsék a betegeket az igazsággal.

Dr. Velkey György,

az MRE kórházainak főigazgatója

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu