Uj Ember

2005.03.13
LXI. évf. 11. (2952.)

Megjelent
a Teofil
márciusi száma
- 12 oldalon!

Főoldal
Címlap
Falak helyett hidakra volna szükség...
Templomi gyűjtés a Szentföld javára
Egy embertelen rendszer áldozatai voltak
Az MKPK nyilatkozata az "ügynöktörvényről"
Nemzeti eucharisztikus kongresszus lesz...
A püspöki kar tavaszi üléséről
Én nemzetem, magyar népem
Lelkiség
Lázár feltámasztása
Szentírás-magyarázat
Isten "késlekedik"...
Homíliavázlat
A kötelező imádság
LITURGIA
Csodák (2.)
Az Eucharisztia Éve
A hét liturgiája
(A év)
Katolikus szemmel
Egy megosztott ország békére vágyik
Az egyház nem köztestület
Erdő Péter bíboros az átvilágításról
Nem "emberi jog" - nem alternatíva
Átlátunk-e a mesterséges pókhálón
A "hit pajzsaként" élni
Miért tekintették ellenségnek a papokat?
Lapszél
Büszkék lehetünk!
Élő egyház
Emlékek, álmok, realitások
Konferencia a vallási és zarándokturizmusról Komárom-Esztergom megyében
Vanyó Tihamér százéves
Elhunyt a bécsi magyar lelkész
Keresztény RTV-újság
Szólj hozzám...
Élő egyház
Egy kisebbség vezeti Európát a szakadék felé
Fórum
Egy író hazatalált
Egy hét
Tavasz, nyár, ősz, tél... és újra tavasz
Film
Három hangon
Az Olvasó írja
Az őszinte vallomás a hatásos eszköz...
Három szín - egy igazság
Fórum
A szent hely és a szent idő találkozásában
A nemzeti szentföldi zarándoklat emlékei
Fórum
Hatvan éve történt
Az egyházi földek államosítása
Fórum
Igaz történetek - mint védőoltás...
Bögre Zsuzsanna szociológus a vallásosságról, diktatúrákról és a túlélésről
Esterházy János emlékezete
Ifjúság
Szólj hozzá!
Amiről nem hallottunk
Rendhagyó történelemóra a Polgárok Házában
Programajánló
A hazát szeretni
Magyar egyetemisták imái a pápáért
REJTVÉNY
Kultúra
"Dolgaim elől rejtegetlek..."
Az Isten-kereső József Attila (4.)
Budapesti Tavaszi Fesztivál
Válogatás a huszonöt éves rendezvénysorozat programjából
Szinte még meg sem
A tárogató halála
Paletta
Fórum
Megnyílik a Művészetek Palotája
A "hangszerépítő": Zoboki Gábor
Mozaik
Keresztutak
Pálffy Katalin kiállítására
Idő, hogy szeressünk
Cor-hétvége Nyíregyházán
Hol lehet a szenteltvíztartó?
Áldozat-oltár
Szakrális kiállítás az Olof Palme-házban
Meleg színekben pompázó rózsanád
Esterházy-ünnepség Budapesten

 

Illés Sándor

A tárogató halála

A tanító megkérdezte az osztályt a falusi iskolában, ahová én is jártam, hogy ki szeretne zenét tanulni. És hogy milyen hangszeren. Csak a kis Zséli Miska, a telepen lakó fiú nyújtotta fel a kezét, hogy ő nagyon szeretne tanulni, és a hegedűt választaná. Merthogy a nagybátyja, Imre bácsi is szépen tud hegedülni.

Sajnos nem tanulhatott, mert nem tudott számára a családja hegedűt biztosítani. Szegények voltak nagyon. A tanító vigasztalta: "Nem baj, majd megtanulsz szájharmonikázni!" Ezen nevetett az osztály, csak Miska szomorodott el. Egy osztályba járt velünk a kántor egyik fia is, aki azzal kérkedett, hogy ő otthon mindennap egy órát zongorázik. A nagymamája tanítja, saját zongorájuk van, bécsi gyártmányú. Irigyeltük. Én különösen, mert már akkor imádtam a zongoramuzsikát. Megfogadtam, ha egyszer gyerekem lesz, én is veszek majd, hogy megtanuljon rajta játszani, és csodálatos dallamain a felhők fölé röpüljön. Oda is szállt.

Az én falum nem volt mulatós kedvű, de azért volt vagy fél tucat zenekara. A Bácskában nagyon népszerű tamburások mellett megélt két fúvósbanda.

Ha valaki zenét akart tanulni, az elsősorban tamburára gondolt. Sok családban volt ilyen pengetős hangszer, a távoli tanyán élők zenekarokat is alakítottak, és nagyobb összejöveteleken muzsikáltak. Névnapokon, születésnapokon. Apámnak is volt egy tamburája, esténként azt pengette a dívány szélére kuporodva. Én is próbálkoztam elsajátítani, de sikertelenül. Pedig vonzott a zene, álmomban néha nagy zenekarokat vezényeltem, amelyekben harsonák és dobok is voltak. Trombiták jajongtak, kürtök rivalltak segítségért kiáltva. És mélyhegedűk brummogtak, akár a tenger hullámai valahol nagyon messze. E mélyhegedű zokogni is tud, el-elcsukló kétségbeeséssel. Szerelemmel és haraggal, akár a fuldokló hörgése. A mélyhegedű maga az élet!

Amikor a közeli városkában középiskolába kerültem, megismerkedtem a gajdával is. Jajgatása a szívnek, szerb népi hangszer, de nem az én ősi bánatomat sírja: szláv kesergés, amit nem értek. De hagyományként tisztelek. A gajdások akkoriban gimnáziumról gimnáziumra járva mutatták be ezt a szerb népi zenét. A siratókat és az ujjongókat.

Életem emlékezetes, szép muzsikájával azonban már a gimnázium után találkoztam. A temerini éjszakában. A nyári illatoktól fűszeres éjszakában.

Egyszerű a történet. Balázs Pista napszámos telepi lakásának padlásán kutatva rátalált egy régi tárogatóra. Addig-addig próbálkozott, amíg megtanulta fújni: játszott rajta. És azt szerette volna, ha ezt mások is megcsodálják. Ezért a langyos nyári estéken kiült az udvarra, és keservesen fújta, fújta: Krasznahorka büszke vára...

Valami leírhatatlanul csodálatos volt, igazi élmény, egy régmúltról éneklő tárogató. Magyar muzsika, halvány fény a kisebbségi élet keserves éjszakájában.

Akkor hallottam először Krasznahorkáról, a magyar múltról, amiről soha nem tanítottak a szerb gimnáziumban. Amit nem pótolhattak a gajdások sem. Meg a szerb történelemórák.

Voltak olyan pillanatai a kisebbségi életnek, amikor összeszorított foggal az ilyen nyári éjszakákon elhangzott tárogatószóba kellett kapaszkodnom, hogy erős maradjak - s magyar, aki bizakodik a jövőben. Láthatatlan, hatalmas ívként hajlott fölém a tárogatószó.

Tragikus vége lett.

A tárogató egy idő múlva elnémult. De egy este, 1944-ben, egy őszi este ismét megszólalt. Balázs Pista kiült a gang lépcsőjére, és elsiratta az unokáját, akit a szerb partizánok megöltek. Azokban a napokban több mint negyvenezer ártatlan magyart végeztek ki a partizánok a Vajdaságban.

Szállt a kesergő dal. Sírt az éjszaka. De másnap két partizán kopogtatott be Balázs Pista házának kapuján. A hangszert keresték. Merthogy az is magyar. Megtalálták, és összetörték, majd tűzre dobták. Elégett. Azóta én az áldozatok között ezt az öreg, régi hangszert is gyászolom és megsiratom.

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu