Uj Ember

2005.03.13
LXI. évf. 11. (2952.)

Megjelent
a Teofil
márciusi száma
- 12 oldalon!

Főoldal
Címlap
Falak helyett hidakra volna szükség...
Templomi gyűjtés a Szentföld javára
Egy embertelen rendszer áldozatai voltak
Az MKPK nyilatkozata az "ügynöktörvényről"
Nemzeti eucharisztikus kongresszus lesz...
A püspöki kar tavaszi üléséről
Én nemzetem, magyar népem
Lelkiség
Lázár feltámasztása
Szentírás-magyarázat
Isten "késlekedik"...
Homíliavázlat
A kötelező imádság
LITURGIA
Csodák (2.)
Az Eucharisztia Éve
A hét liturgiája
(A év)
Katolikus szemmel
Egy megosztott ország békére vágyik
Az egyház nem köztestület
Erdő Péter bíboros az átvilágításról
Nem "emberi jog" - nem alternatíva
Átlátunk-e a mesterséges pókhálón
A "hit pajzsaként" élni
Miért tekintették ellenségnek a papokat?
Lapszél
Büszkék lehetünk!
Élő egyház
Emlékek, álmok, realitások
Konferencia a vallási és zarándokturizmusról Komárom-Esztergom megyében
Vanyó Tihamér százéves
Elhunyt a bécsi magyar lelkész
Keresztény RTV-újság
Szólj hozzám...
Élő egyház
Egy kisebbség vezeti Európát a szakadék felé
Fórum
Egy író hazatalált
Egy hét
Tavasz, nyár, ősz, tél... és újra tavasz
Film
Három hangon
Az Olvasó írja
Az őszinte vallomás a hatásos eszköz...
Három szín - egy igazság
Fórum
A szent hely és a szent idő találkozásában
A nemzeti szentföldi zarándoklat emlékei
Fórum
Hatvan éve történt
Az egyházi földek államosítása
Fórum
Igaz történetek - mint védőoltás...
Bögre Zsuzsanna szociológus a vallásosságról, diktatúrákról és a túlélésről
Esterházy János emlékezete
Ifjúság
Szólj hozzá!
Amiről nem hallottunk
Rendhagyó történelemóra a Polgárok Házában
Programajánló
A hazát szeretni
Magyar egyetemisták imái a pápáért
REJTVÉNY
Kultúra
"Dolgaim elől rejtegetlek..."
Az Isten-kereső József Attila (4.)
Budapesti Tavaszi Fesztivál
Válogatás a huszonöt éves rendezvénysorozat programjából
Szinte még meg sem
A tárogató halála
Paletta
Fórum
Megnyílik a Művészetek Palotája
A "hangszerépítő": Zoboki Gábor
Mozaik
Keresztutak
Pálffy Katalin kiállítására
Idő, hogy szeressünk
Cor-hétvége Nyíregyházán
Hol lehet a szenteltvíztartó?
Áldozat-oltár
Szakrális kiállítás az Olof Palme-házban
Meleg színekben pompázó rózsanád
Esterházy-ünnepség Budapesten

 

Amiről nem hallottunk

Rendhagyó történelemóra a Polgárok Házában

A Rendhagyó Tanórák sorozat nemrég megtartott első előadása érdekes áttekintést adott történelmünkről, főként közelmúltunkról, Budapesten, a Polgárok Házában. Kovács Ákos - a fiatalok körében különösen népszerű énekes, zeneszerző és dalszövegíró - lendületes, tartalmas előadása során a témával kapcsolatban fölmerülő legtöbb kérdést feltette, majd válaszolt is rájuk - pergő ritmusban.


Kovács Ákos: "A hazugság atyja az igazság álarcába bújik, és kisajátítja a szavakat"

"Isten, haza, család, tanulás, becsület, szeretet, összetartozás, áldozat" - soroltuk a közönség soraiból arra a kérdésre, hogy melyek azok a fontos értékek, amelyek segítenek bennünket emberré válni, s amelyek belőlünk olyan társadalmat - vagy ahogy a reformkorban mondták: társaságot - alakítanak, melyben többek leszünk az egyéni érdekek kusza halmazánál.

Ezekről az eszményekről a szavak útján szerzünk tudomást - folytatta az előadó. Nélkülük nem tudunk gondolkodni. S miként jelenik meg a Szentírásban a gonosz megnevezése? A hazugság atyja, aki először is a szavakat teszi tönkre. E témában érdemes fölütni George Orwell 1984 című könyvét, a totális diktatúra "fikciós" regényét. A fizikai, de főképp az érzelmi diktatúrák működési mechanizmusaival ismerkedve a tényanyag annyira döbbenetes, hogy nem akarjuk elsőre elhinni. Főleg azért, mert mi ezzel nagyon ritkán vagy csak szőrmentén találkoztunk. A mai történelemoktatásban általában leheletfinomsággal nyúlnak a témához.

Miféle egyenlőség?

A kommunizmus a kollektív egyenlőség elvét hirdeti. Eötvös József írja az 1800-as évek közepén: "A kereszténység és a kommunizmus egyenlőségeszményének hasonlóságát csak formai megegyezésnek tartom. A kommunisták (XIX. század!) a birtok közösségének védelmében az első keresztyénekre hivatkoznak, helytelenül. Jelentős különbség van a két felfogás között az anyaghoz való viszonyban: a vagyoni egyenlőséget azért hirdeti az ősegyház, mert elveti az anyagi javakat; ezzel szemben a kommunisták az anyagi élvezetet helyezik minden elébe.

A tan, amely az élvezetet tekinti a lét egyedüli céljának, azt csupán állati szükségeink kielégítésében leli föltalálni. Az emberi természet ellentéteit azáltal akarja megszüntetni, hogy a lelket a testnek teljesen alárendeli. Meggyőződésem, hogy a szocialista és kommunista elvek kivihetetlenek."

A nagy Szovjetunióban a dolgozók sorban álltak az egyes termékekért, a kiválasztottaknak pedig minden bőséggel jutott. A rendes fizetés mellé kapott "bélelt" borítékon pedig a szöveg: Sztálin elvtárstól kapta személyesen. A rendszer ugyanakkor irracionális, nem tudni, mikor kire sújt le: minden "vagyonát", sőt életét vesztheti bárki, bármely poszton. S hogyan "védekezik" a struktúra embere? Lop, amennyit csak bír - fejti ki Ákos. - Ugye, mintha mindennek köze lenne a hazugsághoz s annak atyjához?

Életünk sarokkövei veszélyben

A haza kivégzése: a proletár internacionalizmus. Idézet a Kommunista Kiáltványból: "a munkásoknak nincs hazájuk, nem lehet tőlük elvenni azt, amijük nincs. A proletariátusnak mindenekelőtt a politikai hatalmat kell meghódítani, osztállyá kell emelkednie, önmagát nemzetté kell szerveznie. "Világ proletárjai, egyesüljetek!" (Sokáig egyik újságunk címlapján ez volt olvasható.) Vesd össze: nemrég azt hallhattuk a Nemzeti Színház igazgatói posztjára pályázó fiatal színházrendezőnktől, hogy a nemzetfogalom számára értelmezhetetlen.

És a társadalom alapegységével, a családdal mi történik? A második világháború szörnyű pusztítása után a zabráló szovjet "fölszabadítók" malenkij robotra vittek hazánkból hétszázezer magyart. Ez az életben maradt lakosság tíz százalékát jelentette. Összeszedték őket az utcán.

Miért nem hallottunk ezekről a dolgokról, miért nincs nyilvánosságuk? Naivan azt gondoljuk, hogy a rendszerváltással megoldódott ez a probléma. Szó sincs róla. A hazugság atyja az igazság álarcába bújik, eltorzítja az eszményeinket, a hozzájuk vezető hidakat, a szavakat kisajátítja. Tart még az 1984-es év. Elővehetjük újra Eötvöst és Orwell könyvét, aztán A kommunizmus fekete könyvét is; rádöbbenhetünk, hogy mennyi mindenről nem tudunk. A Polgárok Háza olvasókönyvtára nyitva áll.

Szöveg és fotó: Plichta Adrien

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu