Uj Ember

2004.08.08
LX. évf. 32. (2922.)

Augusztus 9.
A Keresztről Nevezett
Szent Teréz Benedikta
(Edith Stein)
szűz és vértanú
ünnepe

Főoldal
Címlap
Olimpia és egyház
Férfiak és nők az egyházban
Megjelenése előtt meghamisított dokumentum
Fel a csúcsra!
Közép-európai cserkésztalálkozó a Tátrában
Rendkívüli olimpiai versenyszám
Lelkiség
"Boldog az a szolga"
Szentírás-magyarázat
Vágyom az Isten után
Homíliavázlat
A megváltás szentsége (7.)
Liturgia
Csípőtök legyen felövezve,
A hét szentje
(augusztus 13.)
A hét liturgiája
Katolikus szemmel
A koinonia, vagyis a közösség
A Fejedelem nyomában
Emlékezés a cigány holokausztra
LAPSZÉL
Santana, és ami megmarad
Élő egyház
"Boldogasszony vendégségében"
Alsóvárosi búcsú - Bálint Sándor születésnapján
Határon túli kispapok Pannonhalmán
Premontrei kápolnaszentelés
Jól vették az akadályokat
Fórum-fesztivál Szombathelyen
Fekete István hazatér
Szent Filoména-emlékmise
Csak tűnő délibáb?
Élő egyház
A versenyzők lelki ellátása
Fórum
Bibó István
Egy hét
Könyvespolcra
Nem akarok már kérni semmit...
Az Olvasó írja
Kirándulás
Fórum
Feltámadás után
Tisza-parti jelenetek, szegedi séták
Fórum
Erdő Péter bíboros Kanadában
Nemcsak üzlet, szellemi műhely is
Látogatás a pesti Novotny antikváriumban
Igazi európai megoldás...
Látogatás Alsószenttamáson
Hit és zsenialitás
Lisznyay Szabó Gábor-emlékhangverseny Székesfehérváron
Fórum
"Wellness" - jó közérzet jó pénzért?
Kikapcsolódni jó!
Háromszékiek világtalálkozója
Virrasztás Magyarországért
Ifjúság
Szólj hozzá!
Pilinszky
Hangulatjelentések
"A Jóisten tudta!"
Országos Katolikus Egyetemista Találkozó Baján
Segíteni a segítőket!
Programajánló
Gitáros közösségépítő tábor
Rejtvény
Kultúra
Blaszfémia
A következő operai évad elé
Naplójegyzetek
A versolvasásról
A Discantus énekegyüttes sikere
Nyári zsongás
Kecskésék Tihanyban
Gyűjtögetők
Fórum
"Az életszentség fáklyája..."
Assisi Szent Klára
Mozaik
Egy szent Rómából
Szent Lőrinc diakónus ünnepére
Ministránstábor Bodajkon
A badacsonyi Szent Anna-kápolna búcsúja
Hasas palackcserje

 

Kikapcsolódni jó!

A címben foglalt megállapítás igazságáról újra meg újra megbizonyosodhatunk, ha rászánjuk magunkat, és kimozdulunk megszokott környezetünkből, hogy valahol máshol töltsünk el egy délutánt, egy hétvégét vagy egy egész hónapot - egyszóval: hogy kikapcsolódjunk.

Így történt ez velünk is, amikor családos közösségünkkel ismételten a Mátrát választottuk közös kirándulásunk helyszínéül. A bagolyirtási egyházi üdülő adottsága - a szolid, de a pihenést és elvonulást mégis minden szükséges eszközzel szolgáló háttér - magától értetődő módon illeszkedik a lelkigyakorlatozni, elvonulni vagy éppen csak kirándulni, töltekezni vágyók igényeihez. Mi huszonnégyen, házaspárok és egyedülállók, valamint a félévestől tizenkét éves korig szinte minden korosztályt képviselő gyerekek valahogy úgy gondoljuk, hogy szükségünk van erre az évente legalább egyszer visszatérő alkalomra.

Az ilyen helyeken a megérkezés és elhelyezkedés során meglepetésszerűen viszsza-visszatér az az élmény, hogy az állandó fizikai és szellemi háttérzaj hiánya és a leegyszerűsödött élet természetes módon oldja a mindennapok során ránk rakódott feszültségeket.

Balázs szerint, aki négy gyermek édesapja, fizikailag nem mindig pihenés az egész családdal kirándulni, mégis megéri eljönni és közösen eltölteni ezt a hétvégét. Sőt, minden fáradtság ellenére elmondható, hogy amikor együtt van a család, akkor igazán teljes a kikapcsolódás. Egy ilyen hétvége értékére sokszor csak utólag ébredünk rá, amikor kiderül, hogy az új környezetben milyen távolra kerültek tőlünk például munkahelyi feladataink.

Trixi, három kisgyermek édesanyja is megerősíti mindezt, amikor elmondja, hogy jó eljönni erre a pár napra. Szerinte ezeknek a közös kirándulásoknak az a nagy előnye, hogy ugyanazokkal a barátokkal más környezetben lehet találkozni, és ez felszabadultságot ad. Mindemellett a megszokott közösségi alkalmaknál hosszabb, közösen eltöltött idő lehetőséget ad arra is, hogy kötetlenebbül beszélgessünk, ami az emberi kapcsolatoknak jót tesz.

Van úgy, hogy a szeretet kifejezése időt kíván - ezt már én teszem hozzá, és itt nemcsak a felnőttekre, hanem a gyerekekre, sőt elsősorban a gyerekekre gondolok. Ismert, hogy bizonyos életkorban a gyerekek számítanak az egyik "legkonzervatívabb" korosztálynak, mivel biztonságukat az állandó, kiszámítható tárgyi és emberi környezetben vélik megtalálni. Mégis, az a tapasztalatunk, hogy kirándulásaink során az új élmények, kapcsolatok olyan vonzerővel hatnak számukra, amelyek elhagyásra késztetik ama bizonyos anyai szoknyát.

Réka öt és fél éves, Ábris hét, Peti kilenc. Már a reggeli előtt érezni, hogy Réka valamit szeretne mondani a fiúknak. Odaül hozzájuk az asztalhoz és a végén - igaz, részben szülői közvetítéssel - kiderül, mit szeretne: kedvenc meséskönyvéből olvasna nekik egypár oldalt. A fiúk ráállnak, bár látszik, hogy ilyen fiatal meseolvasójuk még nem volt. Peti elmondása szerint nemcsak az esett jól, hogy Réka olvasott nekik, hanem az is, hogy a kedvenc könyvéből tette ezt. Hozzáteszi, hogy ilyenkor jó, hogy sok a barát, és sokat lehet játszani, kirándulni.

A több korosztályból álló gyerekcsapat számára, ha lehet, még változatosabb ez a pár nap, melynek végére új barátságok születnek. Trixi szerint a kisebbek számára felemelő és imponáló, hogy a nagyobbak időt fordítanak rájuk. A nagyobbak pedig - mindamellett, hogy a velük egykorúak társaságát keresik inkább - átérzik felelősségüket, amikor a kicsik egy rövid időre óhatatlanul kikerülnek a felnőttek látóköréből, és segítik őket, figyelnek rájuk. Ilyenkor minden gyerek számára nagy élmény az, hogy a legkülönbözőbb helyzetben mérhetik meg magukat és válhatnak egy kicsit "nagyobbá".

Arra a kérdésre, hogy mi e pár nap varázsa, talán Peti válasza illik ide leginkább, amikor a "Mi volt a legjobb a közösségi hétvégén?" kérdésre így felelt: "Találkozni Ábrissal". Igen, a táj szépsége mellett a másikkal való találkozás az a meghatározó élmény, amely valóban képes felszabadítani minket, és képes valódi kikapcsolódást nyújtani nekünk. A testvérrel, a (fele)baráttal való találkozás nekünk, hívő embereknek az Istennel való találkozást is jelenti. Vele, akinek nevében mondtuk el közös zsolozsmánkat, mentünk el közösen szentmisére a mátraszentimrei templomba, és akinek nevében több mint tíz éve megalakítottuk közösségünket.

Dancsok Tamás

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu