Uj Ember

2004.08.08
LX. évf. 32. (2922.)

Augusztus 9.
A Keresztről Nevezett
Szent Teréz Benedikta
(Edith Stein)
szűz és vértanú
ünnepe

Főoldal
Címlap
Olimpia és egyház
Férfiak és nők az egyházban
Megjelenése előtt meghamisított dokumentum
Fel a csúcsra!
Közép-európai cserkésztalálkozó a Tátrában
Rendkívüli olimpiai versenyszám
Lelkiség
"Boldog az a szolga"
Szentírás-magyarázat
Vágyom az Isten után
Homíliavázlat
A megváltás szentsége (7.)
Liturgia
Csípőtök legyen felövezve,
A hét szentje
(augusztus 13.)
A hét liturgiája
Katolikus szemmel
A koinonia, vagyis a közösség
A Fejedelem nyomában
Emlékezés a cigány holokausztra
LAPSZÉL
Santana, és ami megmarad
Élő egyház
"Boldogasszony vendégségében"
Alsóvárosi búcsú - Bálint Sándor születésnapján
Határon túli kispapok Pannonhalmán
Premontrei kápolnaszentelés
Jól vették az akadályokat
Fórum-fesztivál Szombathelyen
Fekete István hazatér
Szent Filoména-emlékmise
Csak tűnő délibáb?
Élő egyház
A versenyzők lelki ellátása
Fórum
Bibó István
Egy hét
Könyvespolcra
Nem akarok már kérni semmit...
Az Olvasó írja
Kirándulás
Fórum
Feltámadás után
Tisza-parti jelenetek, szegedi séták
Fórum
Erdő Péter bíboros Kanadában
Nemcsak üzlet, szellemi műhely is
Látogatás a pesti Novotny antikváriumban
Igazi európai megoldás...
Látogatás Alsószenttamáson
Hit és zsenialitás
Lisznyay Szabó Gábor-emlékhangverseny Székesfehérváron
Fórum
"Wellness" - jó közérzet jó pénzért?
Kikapcsolódni jó!
Háromszékiek világtalálkozója
Virrasztás Magyarországért
Ifjúság
Szólj hozzá!
Pilinszky
Hangulatjelentések
"A Jóisten tudta!"
Országos Katolikus Egyetemista Találkozó Baján
Segíteni a segítőket!
Programajánló
Gitáros közösségépítő tábor
Rejtvény
Kultúra
Blaszfémia
A következő operai évad elé
Naplójegyzetek
A versolvasásról
A Discantus énekegyüttes sikere
Nyári zsongás
Kecskésék Tihanyban
Gyűjtögetők
Fórum
"Az életszentség fáklyája..."
Assisi Szent Klára
Mozaik
Egy szent Rómából
Szent Lőrinc diakónus ünnepére
Ministránstábor Bodajkon
A badacsonyi Szent Anna-kápolna búcsúja
Hasas palackcserje

 

Az Olvasó írja

Kirándulás

Megbeszéltem magammal, hogy a legrövidebb túrára megyek, csak az első fáig. A gyermekem mondta, hogy ő szeretne a hosszú túrára menni. Hát elindultam. Utolértem egy családot, elmehettem volna mellettük, de gondoltam, hogy tudok valamit segíteni, meg jó is beszélgetni. Akkor menjünk együtt. Utána jött a kaptató. Fújtattam, kevés volt a levegő, kezdtem lemaradni. Jött egy fiatalember, utolért, félreálltam, "parancsoljál". Azt mondta: "Én nem sietek sehová, menjünk együtt." Megvárta, míg én megyek tíz lépést, lihegek, megint tíz lépést, és így szépen haladtunk fölfelé. Egyszer csak, túl a holtponton, utolértünk egy másik csapatot. Ők is fújtattak. Velük is leálltunk beszélgetni. Együtt mentünk tovább fölfelé, és egyszer csak megérkeztünk az Írottkő tetejére. Gyönyörű a kilátás, az ember boldog.

Aztán arra gondoltam, hogy nehéz lesz lefelé szandálban. Valaki mondta, hogy az egyik atyának van egy tornacipője. Gondoltam, másnap megbeszélem vele, de azt mondták, nem kell várnom, itt jön mögöttem egy lépéssel. Megvártam, elindultunk lefelé együtt. Másfél óra az út. Beszélgettünk: tíz év életbölcsesség, egy év teológia másfél órában. A végén már lassítottam, hogy még többet halljak, és persze a cipőt el is felejtettem.

Mi a tanulság? Isten fölajánl egy utat, az én dolgom az, hogy igent mondjak rá. Ha igent mondtam, elindulhatok. Mehetek egyedül, mehetek közösségben. Megyek egyedül - megtehetem: nehéz, fújtatok, holtpont, a kereszteződésben nem tudom, hogy merre menjek, lehet, hogy föl is adom, nem biztos, hogy fölérek a hegyre. Megyek közösségben: szeretek - szeretnek, szeretek - szeretnek, bölcsebbé válok. "Én, a felebarát, Isten". Nekem erről a hármasról szólt a Máriapoli.

Binder István

A kántorok felelőssége

A közelmúltban olvastam egy napilapban, hogy a magyar fiatalok nem szeretik az orgonát a szentmiséken. Szerintem nem az orgonával van a baj - hiszen akkor miért akar szinte minden fiatal pár orgonás esküvőt -, hanem a kántorok hanghordozásával.

Majdnem egy évet töltöttem Lengyelországban, és rengeteget jártam szentmisére. Sok különbséget tapasztaltam a hazai szokásokhoz képest, de ezek különösen az egyházi zene terén voltak szembetűnőek.

A gitáros miséken például a gitár halkan szólt, kísérte csak az énekhangot, és így sokkal szebb volt a szentmise, mint itthon, nem zökkentett ki a gitár hangja az áhítatból, sőt, segített az elmélyülésben.

A kántorok természetes, tiszta hangon és érthetően énekeltek. Gyönyörű volt. Szárnyalt az ember lelke. Itthon a kántorok egy különös, mesterkélt orrhangon énekelnek, ami nagyon elüt a természetes énekhangtól. Bevallom, engem nagyon gyakran kizökkent az imádságból ez az énekhang, abban pedig szinte bizonyos vagyok, hogy a templomba nem járókat egyenesen taszítja. Nehéz lesz így őket visszahozni a templomba. A kántorok felelőssége, hogy a templomi zene segítse az egyház missziós munkáját, ne pedig nehezítse azt.

Mészáros Gábor

Gondolatok az édesanyámról

Édesanyám Egerfarmoson született, ott volt az édesapja állomásfőnök. Nehéz gyermekkora volt, két és fél éves volt, amikor elvesztette édesanyját, utána mostohája nevelte. Sokszor didergett a sutban, hiányos volt a ruházata. Már tízévesen teheneket fejt, tejet hordott házakhoz. Értelmes és szorgalmas kislány lehetett, igazolja ezt jó bizonyítványa, a polgári iskolában első tanuló volt. Egyszer még szépségversenyt is nyert, de arra nem volt büszke.

Édesapámmal jó házasságban éltek, nevelték gyermekeiket. Szorgalommal gyarapodtak, házat építettek, földeket, állatokat vettek. A világháború idején édesapámat tízszer hívták be katonának, végül fogságba került. Közben édesanyám vezette a gazdaságot, egy sánta lovat életre támasztott a csikajával, majd befogta. Hajnalok hajnalán kente a kocsitengelyt... Nem adta fel, harcolt, dolgozott. Édesapám, amikor hazajött, csodálkozott, hogy a szegénységben, a háború után minden van otthon: búza, kukorica, malacok fickándoznak vidáman az udvaron.

Mikor egy ilyen jó édesanya meghal, mintha a világban kevesebb lenne az igaz szeretet, mintha az ember otthontalanabb lenne. Jézus szívével élte az életét, és Mária segítségét kérte biztosan ránk is. Isten fizesse meg minden munkáját, amit értünk, a hazáért, az egyházért tett.

Az Új Ember Kiadónak tisztelettel köszönöm meg, hogy édesanyám elhunytát ilyen gyorsan közölték lapjukban.

Mag Mátyás

plébános

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu