Uj Ember

2004.08.08
LX. évf. 32. (2922.)

Augusztus 9.
A Keresztről Nevezett
Szent Teréz Benedikta
(Edith Stein)
szűz és vértanú
ünnepe

Főoldal
Címlap
Olimpia és egyház
Férfiak és nők az egyházban
Megjelenése előtt meghamisított dokumentum
Fel a csúcsra!
Közép-európai cserkésztalálkozó a Tátrában
Rendkívüli olimpiai versenyszám
Lelkiség
"Boldog az a szolga"
Szentírás-magyarázat
Vágyom az Isten után
Homíliavázlat
A megváltás szentsége (7.)
Liturgia
Csípőtök legyen felövezve,
A hét szentje
(augusztus 13.)
A hét liturgiája
Katolikus szemmel
A koinonia, vagyis a közösség
A Fejedelem nyomában
Emlékezés a cigány holokausztra
LAPSZÉL
Santana, és ami megmarad
Élő egyház
"Boldogasszony vendégségében"
Alsóvárosi búcsú - Bálint Sándor születésnapján
Határon túli kispapok Pannonhalmán
Premontrei kápolnaszentelés
Jól vették az akadályokat
Fórum-fesztivál Szombathelyen
Fekete István hazatér
Szent Filoména-emlékmise
Csak tűnő délibáb?
Élő egyház
A versenyzők lelki ellátása
Fórum
Bibó István
Egy hét
Könyvespolcra
Nem akarok már kérni semmit...
Az Olvasó írja
Kirándulás
Fórum
Feltámadás után
Tisza-parti jelenetek, szegedi séták
Fórum
Erdő Péter bíboros Kanadában
Nemcsak üzlet, szellemi műhely is
Látogatás a pesti Novotny antikváriumban
Igazi európai megoldás...
Látogatás Alsószenttamáson
Hit és zsenialitás
Lisznyay Szabó Gábor-emlékhangverseny Székesfehérváron
Fórum
"Wellness" - jó közérzet jó pénzért?
Kikapcsolódni jó!
Háromszékiek világtalálkozója
Virrasztás Magyarországért
Ifjúság
Szólj hozzá!
Pilinszky
Hangulatjelentések
"A Jóisten tudta!"
Országos Katolikus Egyetemista Találkozó Baján
Segíteni a segítőket!
Programajánló
Gitáros közösségépítő tábor
Rejtvény
Kultúra
Blaszfémia
A következő operai évad elé
Naplójegyzetek
A versolvasásról
A Discantus énekegyüttes sikere
Nyári zsongás
Kecskésék Tihanyban
Gyűjtögetők
Fórum
"Az életszentség fáklyája..."
Assisi Szent Klára
Mozaik
Egy szent Rómából
Szent Lőrinc diakónus ünnepére
Ministránstábor Bodajkon
A badacsonyi Szent Anna-kápolna búcsúja
Hasas palackcserje

 

Erdő Péter bíboros Kanadában

Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása július 17-én a torontói Szent Erzsébet magyar plébániát látogatta meg, majd 18-án a hamiltoni Szent István-plébánián mutatott be ünnepi szentmisét. Az eseményről a Szent István-plébánia küldött tudósítást. A torontói Szent Erzsébet magyar plébánián Miklósházy Attila püspök és az ott működő jezsuita atyák fogadták Erdő Pétert. Részletesen beszámoltak a plébániához tartozó magyar hétvégi iskola működéséről is. A bíboros főpásztor a helyi sajtó képviselőivel is találkozott.


"Az anyanyelv, a nemzeti kultúra Isten ajándéka számunkra"

A hamiltoni Szent István-plébániatemplomban Magyarország prímása és Miklósházy Attila SJ, a külföldi magyarok püspöke, Anthony Tonnos, a hamiltoni egyházmegye püspöke és Kiss-Rigó László, az Esztergom-budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, valamint Pesznyák Béla helyi plébános, továbbá a szomszédos magyar lelkipásztorok jelenlétében ünnepi szentmisét mutatott be a hatvanéves egyházközség alapítására emlékezve.

Erdő Péter szentbeszédében Szent István király példájára hívta fel a figyelmet, aki sziklára, igazi erős alapra építette országának és nemzetének jövőjét és életét. Ez a szikla maga Jézus Krisztus. A szentmise szentírási szövegei arra szólítják fel a keresztényeket, hogy ne éljenek úgy, mint a pogányok, akiknek nincsen reménységük, és hiábavalóságokon járatják az eszüket. A keresztény remény teszi életünket értelmessé. Ez tudja megőrizni kulturális örökségünk iránti felelősségünket is.

"Az anyanyelv, a nemzeti kultúra Isten ajándéka számunkra - mondta Erdő Péter bíboros. - Őrizzük meg és adjuk át azt a következő nemzedéknek. Aki esetleg már nem jól tud magyarul, az ne veszítse el érdeklődését és szeretetét a magyar kultúra, Magyarország és a magyar egyház iránt. A hamiltoni katolikus magyar közösséget az egész magyar egyház ismeri és számon tartja. Szükségünk van egymás tanúságtételére és lelkesedésére. Nyissuk meg a szívünket a más felekezetű vagy más nyelvű emberek felé is. Tudjunk újra emelt fővel és nyitott szívvel katolikusok és magyarok lenni. Ehhez kérem Isten bőséges áldását erre a hatvanéves Szent István-plébániára, lelkipásztorára, egész közösségére és az egész kanadai magyar katolikus közösségre."

A teli templomban a hívek könnyes szemmel énekelték a prímás jelenlétében a magyar Himnuszt és a "Boldogaszszony Anyánkat". Mintegy ötszázan vettek részt a szentmisén, amelyet a szokásos ünnepi ebéd és a magyar föld különböző tájainak kultúrájából ízelítőt adó műsor következett. A környékbeli és helyi papság és hívek kérték a magyar prímás támogatását magyar nyelvű papi utánpótlás biztosításához. A főpásztor válaszában hangsúlyozta, hogy a vasfüggöny leomlása óta a kapcsolatok szabaddá váltak a hazai egyházmegyék és a nyugati magyarság között. Kijelentette: nincs akadálya annak, hogy a Kanadából jelentkező fiatalok magyarországi szemináriumokban készülhessenek a hivatásukra. Pozitív példaként említette a jelen lévő Androvich Tamás atyát, aki kanadai magyarként Budapesten végezte teológiai tanulmányait.

Az ünnepség végeztével Magyarország prímása fogadta a helyi sajtó és a magyar közösségek vezetőit, majd meglátogatta a hamiltoni görög katolikus templomot, ahol Deák Miklós parókus fogadta hívei kíséretében. Ezt követően Erdő bíboros meglátogatta a Szent Erzsébet "falut", azt a modern rendszerű, több száz épületből álló idősek otthonát, amelyet Manhertz Erzsébet nővér és a Jézus Szíve Népleányok Társasága hozott létre. (MK)

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu