Uj Ember

2004.08.08
LX. évf. 32. (2922.)

Augusztus 9.
A Keresztről Nevezett
Szent Teréz Benedikta
(Edith Stein)
szűz és vértanú
ünnepe

Főoldal
Címlap
Olimpia és egyház
Férfiak és nők az egyházban
Megjelenése előtt meghamisított dokumentum
Fel a csúcsra!
Közép-európai cserkésztalálkozó a Tátrában
Rendkívüli olimpiai versenyszám
Lelkiség
"Boldog az a szolga"
Szentírás-magyarázat
Vágyom az Isten után
Homíliavázlat
A megváltás szentsége (7.)
Liturgia
Csípőtök legyen felövezve,
A hét szentje
(augusztus 13.)
A hét liturgiája
Katolikus szemmel
A koinonia, vagyis a közösség
A Fejedelem nyomában
Emlékezés a cigány holokausztra
LAPSZÉL
Santana, és ami megmarad
Élő egyház
"Boldogasszony vendégségében"
Alsóvárosi búcsú - Bálint Sándor születésnapján
Határon túli kispapok Pannonhalmán
Premontrei kápolnaszentelés
Jól vették az akadályokat
Fórum-fesztivál Szombathelyen
Fekete István hazatér
Szent Filoména-emlékmise
Csak tűnő délibáb?
Élő egyház
A versenyzők lelki ellátása
Fórum
Bibó István
Egy hét
Könyvespolcra
Nem akarok már kérni semmit...
Az Olvasó írja
Kirándulás
Fórum
Feltámadás után
Tisza-parti jelenetek, szegedi séták
Fórum
Erdő Péter bíboros Kanadában
Nemcsak üzlet, szellemi műhely is
Látogatás a pesti Novotny antikváriumban
Igazi európai megoldás...
Látogatás Alsószenttamáson
Hit és zsenialitás
Lisznyay Szabó Gábor-emlékhangverseny Székesfehérváron
Fórum
"Wellness" - jó közérzet jó pénzért?
Kikapcsolódni jó!
Háromszékiek világtalálkozója
Virrasztás Magyarországért
Ifjúság
Szólj hozzá!
Pilinszky
Hangulatjelentések
"A Jóisten tudta!"
Országos Katolikus Egyetemista Találkozó Baján
Segíteni a segítőket!
Programajánló
Gitáros közösségépítő tábor
Rejtvény
Kultúra
Blaszfémia
A következő operai évad elé
Naplójegyzetek
A versolvasásról
A Discantus énekegyüttes sikere
Nyári zsongás
Kecskésék Tihanyban
Gyűjtögetők
Fórum
"Az életszentség fáklyája..."
Assisi Szent Klára
Mozaik
Egy szent Rómából
Szent Lőrinc diakónus ünnepére
Ministránstábor Bodajkon
A badacsonyi Szent Anna-kápolna búcsúja
Hasas palackcserje

 

Fel a csúcsra!

Közép-európai cserkésztalálkozó a Tátrában

A hetedik Közép-európai Cserkésztalálkozót július 16. és 25. között rendezték meg Tátralomnicon. A találkozóra kétezer-száz fiatal érkezett Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból, Magyarországról, Horvátországból, Szlovéniából, Görögországból, Svédországból és Hollandiából. Kétszáznyolcvankilenc cserkészével az ország különböző részeiből toborzott magyar csapat a lengyelek után a találkozó második legnagyobb nemzeti küldöttsége volt.


A tábor programjai segítettek megtapasztalni a résztvevők számára a nemzetközi cserkésztestvériség eszméjét - nyilatkozta a rendezvényt értékelve Szubert László, a magyar kontingens vezetője.

A tábor egyik célja az volt, hogy az Európai Unióhoz májusban csatlakozott országok fiataljai a hosszú távú kapcsolatokat megalapozva jobban megismerjék egymást, és a társadalom különböző területein tudjanak együttműködni és szolgálni. Ennek egyik megnyilvánulása a tábor egész ideje alatt zajló Tisztítsuk meg a Tátrát! elnevezésű program volt.

A cserkészeket altáboronként vitték ki a hegyek közé, majd a rajok különböző útvonalakon megtisztították a terepet az eldobott szeméttől. Az arra járó turistákkal kérdőíveket töltettek ki, amelyekkel turisztikai célú felmérést készítettek elő. A ökológiai program már jó ideje működik a Tátra Nemzeti Parkban a szlovák és lengyel cserkészek kezdeményezésének köszönhetően.

A tábor programjai többek közt ismeretterjesztő, állóképességet és kreativitást próbáló és nem utolsósorban nevelő célzatúak voltak.

A Kultúra és tradíció témakörben a résztvevők szláv nyelvekből vehettek rövid kurzust, készíthettek jellegzetes népi ékszereket, játékokat, vagy szőhettek-fonhattak és kovácsolhattak, valamint tanulhattak klasszikus és néptáncot.

A társadalom iránti felelősségre koncentrált az Üzenet a jövőnek elnevezésű egész napos aktivitás, amelyben az ókori fejlett civilizációk emlékeit idéző csapatversenyekkel jutottak el résztvevők a jövő generációjának őrsönként megfogalmazott üzenetéig. Az üzenet tárolásához szimbolikus jelentőségű dobozokat is készítettek, amelyeket aztán a záróünnepség kezdetén helikopter szállított el, hogy valamikor a jövőben újra kinyissák és elolvassák a cserkészek utókornak szánt üzeneteit.

Minden nemzetnek lehetősége volt a bemutatkozásra a nemzetközi barátság napján. A nap folyamán a svéd csapat bemutatta ügyességét a szövésben és a fafaragásban, a hollandok pedig fapapucsban futó és zsákban ugráló versenyt szerveztek, valamint kóstoltatták a különféle finom sajtokat. A lengyel csapat is kínált gasztronómiai különlegességeket nemzeti konyhájából.

Este minden ország bemutatta saját tradíciójának és kultúrájának karakterisztikumait, mint például néptáncot, mesét vagy mondát. A magyar csapat képviselői egy szlovák-magyar népdalt énekeltek, majd néptáncoltak, és előadták a nándorfehérvári diadal történetét a hozzá fűződő déli harangszó eredetével.

Túrák a Tátrában, média a táborban

A tábor folyamán naponta indítottak különböző nehézségű túrákat a Tátrába, de előfordult, hogy a magyar csapatból kisebb csoportok önállóan is túráztak.


A találkozót közös szentmise nyitotta meg és zárta le (az előbbi főcelebránsa a helyi katolikus püspök volt), ezenkívül minden este tartottak szentmisét, vasárnap pedig magyar nyelvű protestáns imaórát végeztek a cserkészek. Magyarországról egy szeminarista látta el a táborlelkészi feladatokat.

A tábor egész ideje alatt működött a Radio Tatracor, amely többek közt zenét sugárzott, és interjúkat közvetített a táborlakókkal.

Naponta jelent meg a Tatracor News tábori lap angol és szlovák nyelven, amelyben a táborra vonatkozó fontos tudnivalók, interjúk, programajánlók és beszámolók kaptak helyet.

Nagy jelentőségű volt a július 24-én tartott visegrádi országok, azaz Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia cserkészszövetségeinek képviselői között zajló megbeszélés. A tárgyaláson még szorosabb együttműködést szorgalmaztak a külügyi vezetők. Megegyeztek abban, hogy a következő találkozó 2006-ban Csehországban lesz, majd 2008-ban Lengyelországban, 2010-ben pedig hazánk ad otthont az X. Jubileumi Közép-európai Cserkésztalálkozónak.

A magyar cserkészek számára tavaly tartott sikeres külügyi képzés mintájára nemzetközi kurzust szerveznek majd az érdeklődő és a feladatra rátermett cserkészeknek. Az Európai Unióban lévő pályázati és egyéb lehetőségeket is megpróbálják közösen felhasználni. Első lépésként a következő találkozót is együtt szervezik a visegrádi országok képviselői.

Cs-kl

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu