Uj Ember

2003.01.19
LIX. évf. 3. (2842.)

A prímási címer
és jelmondat:
"Kezdetben nem volt más,
csak a kegyelem."

Főoldal
Címlap
"Legyen népének jó pásztora"
Beiktatták az új magyar prímást
Ökumenikus Imahét - 2003
Lelkiség
"Gyertek, lássátok!"
SZENTÍRÁS-MAGYARÁZAT
Kilépni a kisszerűségből
HOMÍLIAVÁZLAT
"Ez a kincsünk cserépedényben van"
LITURGIA
"Állíts helyre minket..."
Az Ökumenikus Imahét igéi és imái
A hét liturgiája
(B év)
Katolikus szemmel
"Tegyetek tanítványokká minden népeket"
Esztergom szépsége
A Magyar Kultúra Napjára
Az igaz meghallása
Élő egyház
Zarándoklat Batthyány Strattmann László boldoggá avatására
Az utazási lehetőségekről és a regisztrációról
Az egységkeresés mindennapjai Bocskaikertben
Három püspök áldotta meg a templomot
Önmagunk ellen - önmagunkért
Új helyen a szegedi novíciátus
Eötvös József- sajtódíj
Változások az egyházmegyékben
Testvéreink megfagyhatnak!
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat felhívása
Kedves Olvasóink!
Élő egyház
A Szentföld élő kövei
A zarándokok a remény jeleivé válhatnak
Fórum
Esztergomi érsekek
1000-1707
Fórum
"A keresztény örökség nélkül Európának a szíve hiányozna"
Erdő Péter szentbeszédéből
Fórum
Szirtfoknak lenni
Béres-ügy - az emberek szolgálatában
"Vigasz-lámpácskák"
Könyvajánló
A vasszöget is
Az Olvasó írja
Az adományok életet mentenek
Fórum
Új magyar boldogot köszöntünk
Példaképünk, Batthyány-Strattmann László
Fresi a templomban
Franco Fresi olasz (pontosabban szárd,
Mi is sokat köszönhetünk neki
Kilencvenéves a "Speckpáter", az Ostpriesterhilfe alapítója
Ifjúság
Fiatalok az ökumené jegyében
Meghívó
Hét és nyolc között
KRAKKÓI JEGYZETEK
Talán csak egyetlen mondat?
Programajánló
Élj néhány napot a pannonhalmi szerzetesekkel!
Rejtvény
Hat és tizenkét év közöttieknek
Kultúra
Madách-mozaik
Egy tanúságtevő író
Keresztury Dezső
Tíz mondat vak végzetről és csodáról
Lírája az élet elevensége
Pájer Antal ébresztése
A királynét megölni...
KÉT EREKLYE
Öreg pap
Fórum
Áldozat és engesztelés volt az élete
Hatvan éve avatták szentté Árpád-házi Margitot
Róma mindnyájunk hazája
Fórum
Ferences "valóságshow"
A szegedi barátok ötszáz éve

 

KRAKKÓI JEGYZETEK

Hét és nyolc között

Vasárnapi szentmise a domonkosok templomában. Nagyon személyes leszek, mert erről csakis így írhatok.

A hatalmas templom zsúfolásig megtelik: tíz perccel a szertartás előtt már belépni is alig lehet, s még a nyári vakáció idején is törökülésben kuporognak a földön a fiatalok. Októbertől, az egyetemi tanév kezdetétől persze még többen vannak, egy gombostűt sem lehet leejteni: kettesével szoronganak a szűk stallumokban, és a miséző pap széke körül, a karzatra vezető széles lépcsősoron, mindenütt ülnek, a szó legszorosabb értelmében ezrével. A gyönyörű teret csakis gyertyák világítják be. Húsztagú kórus énekel, orgonaszó nélkül, borzongató gyönyörűen - és a sokaság lelkesen bekapcsolódik, az egyes énekek negyedik-ötödik strófáját is fejből tudják... A szertartás mindvégig nyugodt, ünnepélyes, lassú, ám nem vontatott, mindennek megadatik a maga módja: évközi vasárnapokon is nagy bevonulással kezdődik, elöl a feszülettel, majd körbefüstölik az oltárt. Az egyetemes könyörgések idején szabad a mikrofon, ki-ki bemondhatja a maga szándékát, és sorra be is mondják: az emberek itt nem félnek megnyílni a másik előtt, nem fenyeget szégyen. Az átváltoztatást követően mindenki térdelve marad, és egymás után kétszer énekeljük: Crucem tuam / adoramus Domine, / resurrectionem tuam / laudamus Domine. / Laudamus / et glorificamus / resurrectionem tuam / laudamus Domine. E pillanatokban rendszerint sírni kezdek. Nem ideggyenge roham ez, de a megrendülés, a hála, a rátalálás könnyei. Itt, a gyertyafényben ragyogó arcok körében értem meg és élem át hétről hétre a tételt, miszerint az egyház KÖZÖSSÉG. Teológiai tanulmányaim során gyakran irritált, ha erről beszéltek, mert nehéz volt meglátnom mögötte az eleven tartalmat - s most legteljesebb valójában, krisztusi és emberi arcával elém áll az anyaszentegyház. Ennek fényében foghatjuk meg egymás kezét a miatyánk idejére. Ennek fényében járulhatok a szentáldozáshoz. A koncelebránsok mellett öt-hat szerzetesnövendék is áldoztat, ám így is percekig várakozom a hosszú sorban. A stallumok között sodródik, egymáshoz tapad az éneklő tömeg. Nézem a tiszta, finom, jóleső arcokat: Pilinszkyvel szólva olyanok, mint megannyi tisztára mosott kavics. Ismét sírni kezdek: én, aki a hétvégi szórakozóhelyeket szemlélve folyton csak szomorkodom, folyton idegennek érzem magam a saját korosztályomban, e pillanatokban úgy érzem, valóban közéjük tartozom. Véget ér száműzetésem, hazatalálok. Körülöttem gimnazisták, egyetemisták százai: okosak, szépek és komolyak. Az áldoztató pap elé lépve térdet hajtanak. Most, hogy írok róluk, is könnyezem.

Néhány héttel ezelőtt egy budapesti nő azt kérdezte tőlem levélben: "Mikor jön létre a pillanat, hogy az ember úgy érezze, bármit megtenne Istenért és a lelke üdvéért, a pillanat, amikor osztatlan szívvel elhatározza, hogy szentté válik?" Habozás nélkül feleltem: "Vasárnap esténként, hét és nyolc óra között, a krakkói domonkosoknál. Boldog, aki csak egyszer is megtapasztalta."

Kórusban

Szenteste a domonkosoknál. Háromnegyed órával éjfél előtt az utolsó szabad ülőhelyet csípem el az egyik oszlop tövében. A padsorok előtt, az oltárral szemközt kamarazenekar ül, mögöttük félkörben az ifjúsági kórus: harmincan vannak-e vagy százan, lehetetlen megbecsülni, mert egybeolvadnak a hívek seregével. A zenészek egyike magyar, egy harmadéves szerzetesnövendék - ezt persze csak tudom, ám a tömegtől nem látom, pedig mindössze négy-öt méter választ el tőle. Furulyázik nekünk, de mi nem táncolunk. Kolindákat, gyönyörű karácsonyi dalokat játszanak - érkezéskor mindannyian kaptunk egy fénymásolt kottagyűjteményt, abból énekelünk.

A szentmise körülbelül másfél órás. Amikor véget ér, bámulatos öröm kezdődik: bármiféle felszólítás vagy előzetes megbeszélés nélkül mindenki a helyén marad, a szerzetesek is letelepszenek az oltár körül, a zenekar pedig játszani kezd. Sorra énekeljük a kottagyűjteményben szereplő összes kolindát, szám szerint tizennyolcat. Nem csupán egy-két versszakot, úgy mutatóba, hanem mind a hatot-hetet, tisztességesen. Mögöttem fiatal férfi, a Botanika kávéház tulajdonosa danol teli tüdővel: ismerősen köszöntjük egymást. Talán az egészben ez a legszebb: Krakkóban magától értetődő, hogy egy kávéház-tulajdonos ül mögöttem a misén - és az is egészen természetes, hogy egyszeri külföldiként tudok róla, és kezet fogunk. Nem, itt semmiképpen sem maradhatunk idegenek.

Hajnali háromig énekelünk. Utána még átmegyünk a rendházba, beszélgetni, agapézni. Így is lehet. Csakis így lehet.

Zsille Gábor

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu