Uj Ember

2003.01.19
LIX. évf. 3. (2842.)

A prímási címer
és jelmondat:
"Kezdetben nem volt más,
csak a kegyelem."

Főoldal
Címlap
"Legyen népének jó pásztora"
Beiktatták az új magyar prímást
Ökumenikus Imahét - 2003
Lelkiség
"Gyertek, lássátok!"
SZENTÍRÁS-MAGYARÁZAT
Kilépni a kisszerűségből
HOMÍLIAVÁZLAT
"Ez a kincsünk cserépedényben van"
LITURGIA
"Állíts helyre minket..."
Az Ökumenikus Imahét igéi és imái
A hét liturgiája
(B év)
Katolikus szemmel
"Tegyetek tanítványokká minden népeket"
Esztergom szépsége
A Magyar Kultúra Napjára
Az igaz meghallása
Élő egyház
Zarándoklat Batthyány Strattmann László boldoggá avatására
Az utazási lehetőségekről és a regisztrációról
Az egységkeresés mindennapjai Bocskaikertben
Három püspök áldotta meg a templomot
Önmagunk ellen - önmagunkért
Új helyen a szegedi novíciátus
Eötvös József- sajtódíj
Változások az egyházmegyékben
Testvéreink megfagyhatnak!
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat felhívása
Kedves Olvasóink!
Élő egyház
A Szentföld élő kövei
A zarándokok a remény jeleivé válhatnak
Fórum
Esztergomi érsekek
1000-1707
Fórum
"A keresztény örökség nélkül Európának a szíve hiányozna"
Erdő Péter szentbeszédéből
Fórum
Szirtfoknak lenni
Béres-ügy - az emberek szolgálatában
"Vigasz-lámpácskák"
Könyvajánló
A vasszöget is
Az Olvasó írja
Az adományok életet mentenek
Fórum
Új magyar boldogot köszöntünk
Példaképünk, Batthyány-Strattmann László
Fresi a templomban
Franco Fresi olasz (pontosabban szárd,
Mi is sokat köszönhetünk neki
Kilencvenéves a "Speckpáter", az Ostpriesterhilfe alapítója
Ifjúság
Fiatalok az ökumené jegyében
Meghívó
Hét és nyolc között
KRAKKÓI JEGYZETEK
Talán csak egyetlen mondat?
Programajánló
Élj néhány napot a pannonhalmi szerzetesekkel!
Rejtvény
Hat és tizenkét év közöttieknek
Kultúra
Madách-mozaik
Egy tanúságtevő író
Keresztury Dezső
Tíz mondat vak végzetről és csodáról
Lírája az élet elevensége
Pájer Antal ébresztése
A királynét megölni...
KÉT EREKLYE
Öreg pap
Fórum
Áldozat és engesztelés volt az élete
Hatvan éve avatták szentté Árpád-házi Margitot
Róma mindnyájunk hazája
Fórum
Ferences "valóságshow"
A szegedi barátok ötszáz éve

 

Esztergom szépsége


Esztergom szép volt ezen a szombaton. Zimankós hidegben érkeztek a zarándokok Erdő Péter érsek beiktatására Magyarország legnagyobb templomába, amely e napon természetesen kicsinek bizonyult. A hideg és a rossz útviszonyok ellenére a prímási egyházmegye minden plébániájáról és az ország valamennyi egyházmegyéjéből, de a határon túlról, különösen a szomszédos felvidéki részekről érkeztek zarándokok. Cudar idő volt, belül sem volt melegünk, de az esemény nagyszerűsége ezt ellensúlyozta, mondhatnám, feledtette. Melegséggel és büszkeséggel töltötte el a szíveket. Ilyen derűs, ilyen bensőséges ünnepe nagyon régen volt a sok vihar sújtotta prímási egyházmegyének. Az imára kulcsolt fagyos kezeknek megváltás volt, hogy az érseket köszöntő szép beszédek és az új prímás szentbeszéde után is boldog és önfeledt taps csendült fel, a tenyerekbe és az ujjpercekbe friss vért szállító taps.

Hazánkban ritka a templomban az ilyen tetszésnyilvánítás. Ha azonban igazán van minek örülnünk, helyénvaló, hogy így is kifejezésre jusson, ami a lelkek mélyén megfogalmazódik.

Szabad országban prímási beiktatás több mint hetven esztendővel ezelőtt történt Magyarországon, a múlt század húszas éveinek végén, mikor Serédi Jusztinián foglalhatta el az esztergomi széket. Akkor azonban Trianon eleven sebei égették még a nemzet testét és az esztergomi egyházmegyéét is. Azóta három beiktatásra került sor. Egyik sem felhőtlen belpolitikai viszonyok közepette. A háború után nem sokkal Mindszenty József foglalta el hasonló ünnepélyességgel a prímási széket, amely - mint most saját szemünkkel láthattuk - inkább trón, mint szék, de a mainál összehasonlíthatatlanul vészterhesebb időszakban történt ez. Az egyház ellenségei akkor már nyilvánvalóvá tették szándékukat, amely nem kevesebbre, mint az egyház teljes megsemmisítésére tört. Nem rajtuk múlott, hogy ez nem sikerült, hanem többek között éppen a hős lelkű hercegprímás vértanúságra is kész hajthatatlanságának, életáldozatának, valamint a magyar papság és hívek nagyszerű helytállásának volt köszönhető.

Az ő két utódja pedig - egykori titkára, Lékai László és a most leköszönő Paskai László - a kommunista igába hajtott ország urainak "kegyéből" és engedélyével, mindennapi megaláztatásoknak kitéve állhatott a szabadságától megfosztott helyi egyház élére. Az ő életáldozatuk sem lebecsülendő tehát. Tették, amit lehetett - hittel és hűséggel, a szabadság ajándéka és ígérete nélkül. Beiktatásuk természetesen nagy, örömteli esemény volt a maga idejében - mint ahogy nyilván a börtönben is öröm ajándékot kapni -, de az az öröm természetesen csak viszonylagos lehetett.

A mostani beiktatási szertartást a szabadság öröme tette különlegesen széppé. Szabad ország szabad egyháza kapott most kizárólagosan a Szentatya bölcs mérlegelése nyomán új vezetőt, Erdő Péter személyében.

A magyar egyház új korszakának a kezdete lehet ez. Hogy az lesz-e, az valamennyiünkön múlik. Mindazokon, akik jelen voltak a felemelő eseményen ezen a szombaton Esztergomban, és azokon, akik a távolból, imáikkal követték nyomon a történelmi pillanatokat.

A szabadság ünnepe volt tehát a prímás beiktatásának szertartása, annak ellenére, hogy természetesen az ország belpolitikai viszonyai ma is hagynak kívánnivalót maguk után. Ne feledjük azonban, hogy ez is a szabadság része. Nekünk, magyar katolikus keresztényeknek itt és most kell tudnunk, illetve megtanulnunk helyesen élni a szabadság adta lehetőségeinkkel, s utat találnunk az üdvösség, embertársaink és nemzetünk feltétlen és korszerű szolgálatára, a tőlünk különböző, más véleményen levő felebarátaink megértése és megszólítása által is. Szabad országunk szabad egyháza erre a nagy feladatra kapott most indíttatást és hatékony támogatást a Gondviseléstől és II. János Pál pápától, a kiváló vezetői képességekkel megáldott Erdő Péter, a történelem 82. esztergomi prímás érseke beiktatásával.

A szép Esztergom ezért a lehetőségért volt különösen szép ezen a szombaton.

Szerdahelyi Csongor

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu