Uj Ember

2003.01.19
LIX. évf. 3. (2842.)

A prímási címer
és jelmondat:
"Kezdetben nem volt más,
csak a kegyelem."

Főoldal
Címlap
"Legyen népének jó pásztora"
Beiktatták az új magyar prímást
Ökumenikus Imahét - 2003
Lelkiség
"Gyertek, lássátok!"
SZENTÍRÁS-MAGYARÁZAT
Kilépni a kisszerűségből
HOMÍLIAVÁZLAT
"Ez a kincsünk cserépedényben van"
LITURGIA
"Állíts helyre minket..."
Az Ökumenikus Imahét igéi és imái
A hét liturgiája
(B év)
Katolikus szemmel
"Tegyetek tanítványokká minden népeket"
Esztergom szépsége
A Magyar Kultúra Napjára
Az igaz meghallása
Élő egyház
Zarándoklat Batthyány Strattmann László boldoggá avatására
Az utazási lehetőségekről és a regisztrációról
Az egységkeresés mindennapjai Bocskaikertben
Három püspök áldotta meg a templomot
Önmagunk ellen - önmagunkért
Új helyen a szegedi novíciátus
Eötvös József- sajtódíj
Változások az egyházmegyékben
Testvéreink megfagyhatnak!
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat felhívása
Kedves Olvasóink!
Élő egyház
A Szentföld élő kövei
A zarándokok a remény jeleivé válhatnak
Fórum
Esztergomi érsekek
1000-1707
Fórum
"A keresztény örökség nélkül Európának a szíve hiányozna"
Erdő Péter szentbeszédéből
Fórum
Szirtfoknak lenni
Béres-ügy - az emberek szolgálatában
"Vigasz-lámpácskák"
Könyvajánló
A vasszöget is
Az Olvasó írja
Az adományok életet mentenek
Fórum
Új magyar boldogot köszöntünk
Példaképünk, Batthyány-Strattmann László
Fresi a templomban
Franco Fresi olasz (pontosabban szárd,
Mi is sokat köszönhetünk neki
Kilencvenéves a "Speckpáter", az Ostpriesterhilfe alapítója
Ifjúság
Fiatalok az ökumené jegyében
Meghívó
Hét és nyolc között
KRAKKÓI JEGYZETEK
Talán csak egyetlen mondat?
Programajánló
Élj néhány napot a pannonhalmi szerzetesekkel!
Rejtvény
Hat és tizenkét év közöttieknek
Kultúra
Madách-mozaik
Egy tanúságtevő író
Keresztury Dezső
Tíz mondat vak végzetről és csodáról
Lírája az élet elevensége
Pájer Antal ébresztése
A királynét megölni...
KÉT EREKLYE
Öreg pap
Fórum
Áldozat és engesztelés volt az élete
Hatvan éve avatták szentté Árpád-házi Margitot
Róma mindnyájunk hazája
Fórum
Ferences "valóságshow"
A szegedi barátok ötszáz éve

 

Ökumenikus Imahét - 2003

Január 19-én 18.30 órakor a budapesti Szent István-bazilikában kezdődik az idei Ökumenikus Imahét - Erdő Péter prímás érsek és Ittzés János evangélikus püspök igehirdetésével. Csak úgy imádkozhatunk hitelesen és "hatékonyan" az egységért, ha igyekszünk mélyebben megismerni más egyházakhoz, közösségekhez tartozó keresztény testvéreinket. Ezért ehhez a számunkhoz az evangélikus püspöktől és a Bethesda Kórház református igazgatójától is kértünk cikket - hogy egy kicsit az ő szemükkel is lássunk.




Ittzés János evangélikus püspök

"Maradj velünk, mert esteledik..."

Mindig öröm a számomra, ha az emmausi tanítványok történetét hallgathatom, felolvashatom, vagy ennek alapján (Lk 24,13-32) hirdethetem Isten Igéjét. Örömöm forrása főként az, hogy nagy erővel szólal meg benne Jézus Krisztus Urunk halált legyőző diadalának bizonyossága. Ez a hit és az ebből táplálkozó reménység a legfőbb kincsünk. Ezzel a hittel és reménységgel ajándékozza meg egyházát az élő Úr. És ha ebben a hitben egyek vagyunk, kétségtelenül meglévő különbözőségeink ellenére is megtapasztalhatjuk, hogy közösségünk van egymással. Öröm számomra a történet irodalmi szépsége is. Gyönyörködhetünk a mesterien felépített elbeszélés magával ragadó erejében és szépen formált mondataiban. Jó, ha a Szentírásban ezeket a szépségeket is észrevesszük.

Mi minden történik útközben, hogyan formálódik a beszélgetés, egyre inkább az egyelőre még titokzatos Útitárs szándéka szerint, amíg aztán az emmausi otthon előtt felhangzik a tanítványok kérése: Maradj velünk! Csak ámulhatunk azon, hogy Jézus milyen türelmesen, pásztori szeretettel vezeti el őket az összefüggések felismerésére. Mégis mindaddig nem értik meg a lényeget, amíg a Feltámadott Urat nem ismerik fel a kenyér megtöréséről. Vajon Jézus mai tanítványaiként tudunk-e így útitárssá lenni kortársaink számára? Azok számára, akik talán maguk sem tudják, mi hiányzik nekik, de érzik, hogy valahol rossz irányba kanyarodott életük, kicsúszott lábuk alól a talaj, s kezdenek ráérezni, hogy félrevezették, becsapták, kihasználták őket. Sőt, még a saját szívük is elhagyta őket (Zsolt 40,13c). Akik saját életükben megtapasztalták Jézus irgalmas, megértő szeretetét, lehetnek-e értetlenek, szeretetlenek, irgalmatlanok azokkal szemben, akik pedig várják, remélik a segítséget, még ha nem is tudják, honnan érkezik. Bárcsak megnyílna szívünk azok felé, akik úgy sóhajtoznak, mint egykor az a kettő: "Pedig mi abban reménykedtünk..." Vajon mi készen vagyunk-e, hogy számot adjunk a bennünk élő reménységről? (1Pt 3,15)

Szívesen adom át azoknak a Krisztus-hívő testvéreimnek, akik még nem ismerik, Wilhelm Löhe német evangélikus lelkész imádságát, amelynek kezdő szavaiban - de lelki-szellemi hátterében is - felismerhető az emmausi tanítványok Jézust marasztaló kérése. Ezzel a csendes, meditatív könyörgéssel mi is hívhatjuk hajlékunkba, életünkbe a Feltámadott Urat. És ha alkonyi félhomályban, életünk nyugtalanító szürkület-óráin meg-megszületik szívünkben ez a mélyből fakadó Krisztus-hívó imádság, bizonyosak lehetünk abban, hogy ő kész a történetet ma is, közöttünk is ugyanúgy folytatni, mint egykor Emmausban: "Bement hát, hogy velük maradjon."

"Maradj velünk, Urunk, mert esteledik, és a nap aláhanyatlott. Maradj velünk és egész egyházaddal. Maradj velünk a nap alkonyán, az élet alkonyán, a világ alkonyán. Maradj velünk kegyelmeddel és jóságoddal, szent igéddel és szentségeddel, vigasztalásoddal és áldásoddal. Maradj velünk, ha ránk borul a szenvedés és a nyomorúság éjszakája, a kételkedés és a kísértés éjszakája, a kínos halál éjszakája. Maradj velünk és minden híveddel most és örökké. Ámen."

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu