Uj Ember

2003.01.19
LIX. évf. 3. (2842.)

A prímási címer
és jelmondat:
"Kezdetben nem volt más,
csak a kegyelem."

Főoldal
Címlap
"Legyen népének jó pásztora"
Beiktatták az új magyar prímást
Ökumenikus Imahét - 2003
Lelkiség
"Gyertek, lássátok!"
SZENTÍRÁS-MAGYARÁZAT
Kilépni a kisszerűségből
HOMÍLIAVÁZLAT
"Ez a kincsünk cserépedényben van"
LITURGIA
"Állíts helyre minket..."
Az Ökumenikus Imahét igéi és imái
A hét liturgiája
(B év)
Katolikus szemmel
"Tegyetek tanítványokká minden népeket"
Esztergom szépsége
A Magyar Kultúra Napjára
Az igaz meghallása
Élő egyház
Zarándoklat Batthyány Strattmann László boldoggá avatására
Az utazási lehetőségekről és a regisztrációról
Az egységkeresés mindennapjai Bocskaikertben
Három püspök áldotta meg a templomot
Önmagunk ellen - önmagunkért
Új helyen a szegedi novíciátus
Eötvös József- sajtódíj
Változások az egyházmegyékben
Testvéreink megfagyhatnak!
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat felhívása
Kedves Olvasóink!
Élő egyház
A Szentföld élő kövei
A zarándokok a remény jeleivé válhatnak
Fórum
Esztergomi érsekek
1000-1707
Fórum
"A keresztény örökség nélkül Európának a szíve hiányozna"
Erdő Péter szentbeszédéből
Fórum
Szirtfoknak lenni
Béres-ügy - az emberek szolgálatában
"Vigasz-lámpácskák"
Könyvajánló
A vasszöget is
Az Olvasó írja
Az adományok életet mentenek
Fórum
Új magyar boldogot köszöntünk
Példaképünk, Batthyány-Strattmann László
Fresi a templomban
Franco Fresi olasz (pontosabban szárd,
Mi is sokat köszönhetünk neki
Kilencvenéves a "Speckpáter", az Ostpriesterhilfe alapítója
Ifjúság
Fiatalok az ökumené jegyében
Meghívó
Hét és nyolc között
KRAKKÓI JEGYZETEK
Talán csak egyetlen mondat?
Programajánló
Élj néhány napot a pannonhalmi szerzetesekkel!
Rejtvény
Hat és tizenkét év közöttieknek
Kultúra
Madách-mozaik
Egy tanúságtevő író
Keresztury Dezső
Tíz mondat vak végzetről és csodáról
Lírája az élet elevensége
Pájer Antal ébresztése
A királynét megölni...
KÉT EREKLYE
Öreg pap
Fórum
Áldozat és engesztelés volt az élete
Hatvan éve avatták szentté Árpád-házi Margitot
Róma mindnyájunk hazája
Fórum
Ferences "valóságshow"
A szegedi barátok ötszáz éve

 

Új magyar boldogot köszöntünk

Példaképünk, Batthyány-Strattmann László

"Meddig hagy még szenvedni a jó Isten, nem tudom. Annyi örömet adott nekem az életben, hogy most, hatvan évemmel a nehéz időket is hálásan el kell fogadnom. - Boldog vagyok. Kegyetlenül szenvedek, de szeretem szenvedésemet, és jólesik, hogy Krisztusért viselhetem."


A "szegények orvosa" családja körében

Batthyány-Strattmann László életének utolsó hónapjaiban hangzottak el e mondatok, a "szegények orvosának" legbensőbb vallomásai. A XX. század magyar lelkiségének egyik legnagyobb alakja 1931. január 22-én hunyt el. Az idei esztendő első negyedévének minden vasárnapján megemlékezünk személyéről az Új Ember hasábjain - mintegy előkészületként, hiszen március 23-án Rómában boldoggá avatja őt II. János Pál pápa. Ezen a héten az új boldog szűkebb hazáját jelentő Szombathelyi Egyházmegye főpásztora, Konkoly István püspök gondolatait olvashatjuk példaképünkről, Krisztus modern kori tanújáról.

Batthyány-Strattmann László betegeinek nemcsak a testi, hanem a lelki egészségével is törődött. A műtétek alkalmával velük együtt imádkozott azért, hogy Isten áldása kísérje munkáját. Gyakran kijelentette: Ő csak a műtétet végzi, a gyógyulást Isten adja. Ő csupán eszköz Isten kezében. Búcsúzáskor minden betegének adott egy szentképet és egy füzetet, amelynek ez volt a címe: Nyisd fel szemeidet, és láss! Bízott abban, hogy a füzetben található gondolatok betegei lelki gyógyulásához is segítséget tudnak nyújtani.

Hálás betegei már életében szentnek tartották őt. Még inkább így vélekedtek róla családtagjai. Feleségével való kapcsolata mindvégig ideális volt. Együttes erővel arra törekedtek, hogy gyermekeiket Istent szerető, becsületes embernek neveljék. A gyermekek szüleikkel együtt naponta részt vettek a szentmisén. Édesapjukkal felváltva ministráltak, majd mindannyian szentáldozáshoz járultak. A szentmise után az édesapa rövid keresztény tanítást adott a gyermekeknek. Feladatot is kaptak valamilyen jó cselekedet gyakorlására. Este közösen elimádkozták a szentolvasót, és beszámoltak a napi jó cselekedeteikről is.

Batthyány-Strattmann László keresztény lelkülete különösen megmutatkozott a próbatételek idején. Elsőszülött fia, Ödön huszonegy éves korában meghalt. A jelenlévők visszaemlékezése szerint, amikor apja lezárta a fiú szemét, így szólt a családtagokhoz: "Most pedig menjünk a kápolnába, és köszönjük meg a jó Istennek, hogy Ödön eddig a mienk lehetett."

Halála után egyre többen imádkoztak a szegények orvosának közbenjárásáért. Boldoggáavatási eljárását 1944. augusztus 30-án a bécsi érsek és a szombathelyi püspök indította el. A háború után - a sajátos körülmények miatt - a boldoggáavatási eljárás hosszabb időre megszakadt, majd 1987-től az eisenstadti és a szombathelyi püspök közreműködésével folytatódott tovább.

1992. július 11-én a Szentatya ünnepélyesen kihirdette, hogy Batthyány-Strattmann László hősies fokban gyakorolta a keresztény erényeket. 1989-ben pedig igazolható csoda történt az ő közbenjárására. Egy gyógyíthatatlan rákbetegségben szenvedő ember orvosilag megmagyarázhatatlan módon hirtelen meggyógyult. Ezt a csodás gyógyulást tizenkét év után a római orvosi és teológiai bizottság hitelesnek fogadta el.

Családi jelmondatát - Hűséggel és szeretettel - teljes mértékben megvalósította életében. Hitvestársával együtt kész volt elfogadni Istentől tizenhárom gyermeket, akik közül tizenegyet fel is nevelt Isten- és emberszeretetben. Orvosi szolgálatát Istentől kapott hivatásnak tekintette, szívén viselte minden betege sorsát és életét. Különösen is felkarolta szegény és rászoruló embertársait, mert mindegyikükben Krisztust látta és szolgálta. Minden tőle telhetőt megtett, hogy Isten segítségével meggyógyítsa testi betegségüket, lelkükben pedig egyre inkább elmélyítse a hitet. Batthyány-Strattmann László példaképünk - tanulhatunk tőle. Erre buzdít minket, katolikus magyarokat szentként tisztelt orvosunk márciusi boldoggá avatása.

Konkoly István püspök

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu