Uj Ember

2003.01.19
LIX. évf. 3. (2842.)

A prímási címer
és jelmondat:
"Kezdetben nem volt más,
csak a kegyelem."

Főoldal
Címlap
"Legyen népének jó pásztora"
Beiktatták az új magyar prímást
Ökumenikus Imahét - 2003
Lelkiség
"Gyertek, lássátok!"
SZENTÍRÁS-MAGYARÁZAT
Kilépni a kisszerűségből
HOMÍLIAVÁZLAT
"Ez a kincsünk cserépedényben van"
LITURGIA
"Állíts helyre minket..."
Az Ökumenikus Imahét igéi és imái
A hét liturgiája
(B év)
Katolikus szemmel
"Tegyetek tanítványokká minden népeket"
Esztergom szépsége
A Magyar Kultúra Napjára
Az igaz meghallása
Élő egyház
Zarándoklat Batthyány Strattmann László boldoggá avatására
Az utazási lehetőségekről és a regisztrációról
Az egységkeresés mindennapjai Bocskaikertben
Három püspök áldotta meg a templomot
Önmagunk ellen - önmagunkért
Új helyen a szegedi novíciátus
Eötvös József- sajtódíj
Változások az egyházmegyékben
Testvéreink megfagyhatnak!
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat felhívása
Kedves Olvasóink!
Élő egyház
A Szentföld élő kövei
A zarándokok a remény jeleivé válhatnak
Fórum
Esztergomi érsekek
1000-1707
Fórum
"A keresztény örökség nélkül Európának a szíve hiányozna"
Erdő Péter szentbeszédéből
Fórum
Szirtfoknak lenni
Béres-ügy - az emberek szolgálatában
"Vigasz-lámpácskák"
Könyvajánló
A vasszöget is
Az Olvasó írja
Az adományok életet mentenek
Fórum
Új magyar boldogot köszöntünk
Példaképünk, Batthyány-Strattmann László
Fresi a templomban
Franco Fresi olasz (pontosabban szárd,
Mi is sokat köszönhetünk neki
Kilencvenéves a "Speckpáter", az Ostpriesterhilfe alapítója
Ifjúság
Fiatalok az ökumené jegyében
Meghívó
Hét és nyolc között
KRAKKÓI JEGYZETEK
Talán csak egyetlen mondat?
Programajánló
Élj néhány napot a pannonhalmi szerzetesekkel!
Rejtvény
Hat és tizenkét év közöttieknek
Kultúra
Madách-mozaik
Egy tanúságtevő író
Keresztury Dezső
Tíz mondat vak végzetről és csodáról
Lírája az élet elevensége
Pájer Antal ébresztése
A királynét megölni...
KÉT EREKLYE
Öreg pap
Fórum
Áldozat és engesztelés volt az élete
Hatvan éve avatták szentté Árpád-házi Margitot
Róma mindnyájunk hazája
Fórum
Ferences "valóságshow"
A szegedi barátok ötszáz éve

 

"Legyen népének jó pásztora"

Beiktatták az új magyar prímást


"Isten éltesse Magyarország új prímását!" (Fotó: Cser)

Caput, mater et magistra ecclesiarum Hungariae - olvasható aranyozott betűkkel az esztergomi bazilika timpanonja alatt, vagyis hogy Esztergom a magyarországi egyházak feje, anyja és tanítója. A város a magyar kereszténység bölcsője és szimbóluma. Akkor is az volt, amikor az érsekség a török elől menekülni kényszerült, akkor is, amikor főpásztorát elhurcolták és csak holtában térhetett vissza ide, és azóta is, hogy az egyházmegyei határok módosítását követően a főegyházmegye székhelye immár minden külső kényszer nélkül hagyta el Esztergomot. Az esztergomi érsek, a magyar prímás - ha ma már nem is számít közjogi méltóságnak - az ország első főpapja. Ennek megfelelő érdeklődés nyilvánult meg a Paskai László bíboros nyugalomba vonulása után kinevezett új főpásztor személye iránt, és ennek megfelelő méltósággal iktatták be január 11-én Esztergomban a Szent István alapította főegyházmegye 82. érsekét, Erdő Pétert.


Az apostoli nuncius olvasta fel a kinevezési bullát (Fotó: Mudrák)

A kemény hideg és havazás ellenére annyian érkeztek, hogy zsúfolásig megtelt a bazilika. Az ünnepélyes beiktatáson, majd a szentmisén a több ezer hívő, az egyházmegye papsága, a majdnem teljes létszámú püspöki kar mellett részt vett az Apostoli Szentszék, illetve a környező országok katolikus püspöki karának több jeles képviselője: Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek, Leo Scheffzyk bíboros, Josif Bozanic zágrábi, Ioan Robu bukaresti, Jan Sokol nagyszombati és Alojz Tkac kassai érsek. Jelen volt Ternyák Csaba érsek, a Papi Kongregáció titkára, a határon túli magyar egyházak püspökei: Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, Tempfli József nagyváradi, Majnek Antal munkácsi, Pénzes János szabadkai püspök, Tamás József segédpüspök. A meghívott vendégek között volt Mádl Ferenc köztársasági elnök, Medgyessy Péter miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Németh János, az Alkotmánybíróság elnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Antall József özvegye mellett jelen voltak Magyarország korábbi miniszterelnökei: Boross Péter, Horn Gyula és Orbán Viktor, valamint a parlamenti pártok reprezentánsai. Az eseményre meghívást kaptak a történelmi egyházak elöljárói, a kisebbségek vezetői, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és a magyarországi egyetemek rektorai is.


Az elődök sírjánál (Fotó: Mudrák)

Az ünnepség megkezdése előtt Erdő Péter érsek, Paskai László bíboros, valamint segédpüspökei: Beer Miklós, Ladocsi Gáspár és Spányi Antal - társaságában, a főszékesegyházi káptalan és a papnövendékek kíséretében, a bazilika érseki sírboltjában imádkozott Mindszenty József hercegprímás sírjánál, majd koszorút helyezett el Serédi Jusztinián és Lékai László sírján.


"Béke veled..." - az eddigi és az új magyar prímás (Fotó: Cser)

Az elődöknek szóló tiszteletadás után Magyarország prímása a bazilika oltáránál hallgatta meg a pápa kinevezési bulláját, melyet Karl-Josef Rauber érsek, apostoli nuncius - magyarra fordítva pedig Beer Miklós püspök - olvasott fel. II. János Pál pápa iratában az üdvözlő szavak után utal arra, hogy az Esztergom-budapesti Főegyházmegye kiemelkedő helyet foglal el Magyarországon belül. Vezetésére, miután elfogadta Paskai László bíboros lemondását, Erdő Pétert nevezte ki. "Apostoli tekintélyünk alapján téged a Puppi Egyház címzetes püspöksége és a Székesfehérvári Egyház segédpüspöki tisztsége alól felmentünk, és az esztergom- budapesti metropolitai szék érsekévé és pásztorává nevezünk ki mindazokkal a jogokkal és kötelezettségekkel, amelyek a szent kánonok előírásai szerint helyzetedhez és jogállásodhoz tartoznak." Az új érsek "megérdemelt tekintélyre és kiemelkedő elismertségre tett szert". Bullájában a pápa az új főpásztor számára útmutatásként az esztergomi érsekség ezer esztendejére utalt: "ennek kiemelkedő történelme meg fogja adni a lelkipásztori munka vezérelveit". A papokat és hívőket pedig arra buzdítja, hogy "újuljanak meg vallásos lelkületükben", támogassák az új főpásztor kezdeményezéseit, és kövessék tanácsait. A bulla felolvasását követően az apostoli nuncius magyarul mondotta: "Isten éltesse Magyarország új prímását."


A köztársasági elnök és felesége köszöntik Erdő Pétert (Fotó: Cser)

* * *

Mádl Ferenc köztársasági elnök beszédében a kiemelkedő esztergomi érsekek sorát idézte fel - vagyis a magyar nemzet történelmét. "Történelmünk fontos tanulsága a folytonosság. Maradandót alkotni csak így lehet: ha építünk az előttünk jártak munkájára. A befejezés nem mindig nekünk adatik meg. De nélkülözhetetlen láncnak lenni a nagy alkotók sorában, ez is isteni kegyelem. Prímás Érsek úr! A hivatalban ön előtt jártak életműve egyszerre jelent mércét, elvárást és ugyanakkor támogatást. Kívánom, hogy tudjon elődei munkájára építeni... Egyszerre papnak és jogásznak lenni, sajátos küldetés - folytatta a köztársasági elnök. - Keresni, követni és képviselni kell az igazságot. Úgy, ahogyan azt a jog és a törvény előírja, és úgy, hogy a legfőbb igazság otthonra leljen az emberek lelkében... Támogasson minden erőfeszítést, amely a jelen és jövő generációk erkölcsi és kulturális felemelkedését szolgálja, mert erre is nagy szükség van..." A köztársasági elnök ezzel zárta szavait: "Isten áldása kísérje építő munkáját! Kívánom, hogy legyen népének jó pásztora!"

* * *

Ezt követően Paskai László bíboros, nyugalmazott esztergom-budapesti érsek köszöntötte utódját, akit jó szívvel és meggyőződéssel ajánlott a papság és a hívek szeretetébe. A bíboros utolsó főpásztori körlevelének néhány gondolatát felidézve élőszóban is elbúcsúzott az eddig rábízottaktól, bocsánatot kért mindenkitől, akit szolgálata során megbántott, szavait az ősi keresztény köszöntéssel zárta: imádkozzunk egymásért.

Seregély István egri érsek a püspökök testülete nevében köszöntötte az új prímást, biztosította őt a főpásztorok kollegiális támogatásáról egyházi küldetésének betöltésében. A püspöki kar elnöke azt kérte: Esztergom új érsekét a nagy előd, Szent Adalbert példája ösztönözze, és pártfogása segítse a hazai egyház és az egész magyarság szolgálatában.

A testvéregyházak képviseletében szóló Bölcskei Gusztáv református püspök az ökumenizmus fontosságáról beszélt. Az Evangélium ügyét csak közösen tudjuk hitelt érdemlően képviselni - mondotta -, "úgy tekintsen minket minden ember, mint Krisztus szolgáit és titkának sáfárjait". A megújult esztergomi Mária Valéria hídra emlékeztetve a református püspök a történelem fájdalmas tényein felülemelkedő keresztény optimizmust fogalmazta meg: a lerombolt hidak újjáépíthetők.

Meggyes Tamás, Esztergom város polgármestere azt hangsúlyozta, hogy vesztébe rohan az az ország, amely megfeledkezik a keresztény értékekről. Az egyházat sokszor akarták már a múltba száműzni, de az nem a múlt kövülete, hanem a jövő záloga. Az új prímás jogtudós és pap, aki tudja és tanítja, hogy a jog az erkölccsel és az isteni igazsággal áll hármas egységben. Esztergom sokat köszönhet érsekeinek: Rudnay Sándornak a bazilikát, Vaszary Kolosnak a kórházat, Simor Jánosnak a Keresztény Múzeumot, Mindszenty Józsefnek az erkölcsi tartást. A város ősszel újraválasztott polgármestere azt kérte az új főpásztortól, hogy ő is gyámolítsa a várost.

Gaál Endre nagyprépost a főszékesegyházi káptalan nevében köszönetet mondott Paskai László bíboros szolgálatáért, majd a jó pásztor iránti várakozásról szólt. Az új érseket személyes adottságai képesítik erre a tisztségre: "áldott, ki az Úr nevében jön", zárta köszöntését a nagyprépost.

Erdő Péter érsek köszönetet mondott a pápa kitüntető bizalmáért, köszöntötte az ünnepet jelenlétükkel megtisztelő papokat, híveket és meghívott vendégeket, majd megkezdődött a szentmise, amelyet az új főpásztor elődjével, Paskai László bíborossal és segédpüspökeivel, valamint a főegyházmegye teljes papságával mutatott be.

Homíliájában Erdő Péter Krisztus békéjéről beszélt, majd arról szólt, hogy az Evangélium igaz hirdetőjére nemcsak a hívek szolgálatában, hanem az egész nemzet, sőt az emberiség javának szolgálatában is feladat hárul. Hangsúlyosan szólt Erdő Péter érsek a keresztény egység munkálásának fontosságáról és az egész országot érintő európai uniós csatlakozás kérdéseiről is. (Homíliájának legfőbb gondolatait alább közöljük.)

A szentmise felajánlási részénél a főegyházmegye négy vidéki esperesi kerületének, valamint Buda és Pest képviselői vitték adományaikat az oltárhoz.

A miatyánk elimádkozása után a főegyházmegye papjai közösen megújították engedelmességi fogadalmukat.

Egyre szorosabban akarunk összeforrni a mi Urunk, Jézus Krisztussal, és önmagunkról lemondva hozzá teljesen hasonlóvá válni! A megváltás hűséges szolgáiként akarjuk bemutatni az eucharisztia szent áldozatát, végezni a liturgikus cselekményeket, és hirdetni Isten igéjét! Krisztust mint fejünket és Pásztorunkat akarjuk követni, ezért új főpásztorunknak és utódainak tiszteletet és engedelmességet ígérünk!

Megható pillanat volt az áldozás előtt a kiengesztelődés: az új főpásztor először elődjével váltott békecsókot, majd a segédpüspökökkel, azután pedig azokkal a paptestvérekkel, akik a legtöbbet szenvedtek az egyházért, köztük is elsőnek Lénárd Ödön piarista atyával, aki tizenkilenc évet töltött börtönben Krisztus ügyéhez való feltétlen hűségéért.

* * *

A szentmise a himnuszok és a Boldogasszony anyánk eléneklésével ért véget. Ezt követően a Prímási Palotában adott fogadást Erdő Péter. Itt Spányi Antal püspök, érseki helynök köszöntötte a főpásztort. Az érsek nagy elődei közül a vallási megújuláson buzgólkodó Pázmány Péter alakját idézte fel, majd Serédi Jusztinián személyében a tudósról és az üldözöttek védelmében szót emelő főpapról, és Mindszenty József jellé magasodó hősiességéről szólt. Az új főpásztornak Isten segítségét kérte, hogy ő is eredményesen szolgálja a rábízottakat.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnök asszonya arról szólt, hogy az utóbbi tíz évben állam és egyház kapcsolata a teljes vallásszabadság jegyében alakul. Az elnök asszony az elismerés hangján szólt Paskai László bíboros munkásságáról. Erdő Péter személyéről és a katolikus egyetem alapítása és működése terén kifejtett munkásságáról szólva azt mondotta: messze tekintő ember az, aki a tanítás hivatását választja. Szili Katalin reményét fejezte ki, hogy a perbeszédek világából a párbeszédek világába jutunk.

Erdő Péter válaszában azt hangsúlyozta, hogy nyitott szívvel, de emberi erői végességének tudatában, ugyanakkor a Gondviselésben bízva kezdi meg szolgálatát.

(k.t.)

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester: webmaster@storage.hu