|
![]() |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
A földicseresznye és mérgező rokona Az őszi erdő színei közül elővirít az aljnövényzetből a lampionvirág, más néven zsidócseresznye élénkpiros termésburka, amely mérgező volta ellenére száraz virágként kedvelt szobai dísz. Ám van egy Peruból származó, kitűnő gyümölcsöt termő rokona, a földicseresznye. Ez utóbbival ismertetjük meg az Olvasót.
A földicseresznye nem téveszthető össze a lampionvirággal, mert az előbbi nem fordul elő a szabad természetben, és felfújt, pergamenszerű burka sohasem pirosodik meg. Botanikai neve utal származására (Physalis peruviana edulis), az edulis szó pedig ehetőt jelent. Mint annyi más Dél-Amerikából származó növény, így a földicseresznye is hittérítők és felfedezők révén került Európába. A szalmasárga, csúcsban végződő felfúvódott burok élénksárga, csillogó héjú bogyót rejt. A gyümölcs mérete megegyezik a meggyével vagy a cseresznyéével, míg a belsejében sok apró, sárgásfehér mag ágyazódik a gyümölcshúsba. A bogyó íze édes és "trópusi" illatot áraszt. Idehaza kis kosárkában, burokkal együtt árusítják nagyobb választékú csemegeboltokban.
Nevelése nem ördöngösség annak, aki már nevelt paradicsomot: vetése és tartása ugyanis megegyezik vele. A földicseresznye szubtrópusi vidékeken évelő növény ugyan, de az a tapasztalatom, hogy egyévesként, ládába vagy cserépbe ültetve eredményesebb nevelni, mert bővebb termést hoz. Egy bogyóban annyi a mag, amennyi elegendő egy hosszabb erkélyláda betelepítésére. A magvetést és a palántanevelést még a lakásban kell elvégezni kora tavasszal, akárcsak a paradicsom vagy a paprika esetében. A fagyosszentek múltával ki lehet ültetni ládába vagy 20 cm átmérőjű cserépbe. Nagyobb cserépbe 3-4 tő is kerülhet. A földicseresznye laza, tápanyagban gazdag földben fejlődik a legjobban. Kedveli a meleg, napos fekvésű helyeket, és a nyári időszakban bőséges öntözést igényel. A termés augusztustól folyamatosan szüretelhető, és frissen vagy lekvárnak befőzve fogyasztható. A termésburkot csillag alakban szét lehet hajtogatni, és a bogyót csokoládémázba meríteni: különleges csemege válik belőle. A szerző felvételei Lovas Katalin
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
Új Ember:ujember@drotposta.hu
|