|
![]() |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Zsírok és olajok Hasonlítsuk az emberi szervezetet egy családi házhoz vagy egy lakáshoz. A szénhidrátok (keményítő, cukrok) adják a fűtés és a főzés, világítás lehetőségét, alig van raktározott készlet belőlük, hasonlítsuk őket az elektromos áramhoz a lakásban. A lipideket (zsírok és olajok) pedig a házban lévő faanyaghoz lehet hasonlítani. Fából van a parketta, az ablak- és ajtókeretek, a bútorzat, a gerendák is lehetnek fából és fűteni is lehet fával. (A ház, lakás összes többi tartozéka, az üveg, a fémek, a falak, a tető, a textilek, stb. pedig a fehérjék /proteinek/ szerepével hasonlíthatók össze.) Az emberi test zsírtartalma az életkornak, a nemnek és az egyén életmódjának és anyagcseréjének megfelelően változik. A 25 éves férfiak testében átlag 14 százalék, a nők testében pedig 23 százalék a lipid tartalom. Az 55 éveseknél ez az érték már 23-32 százalék. Miért különböző a két nemben a zsírkészlet, és miért van egyáltalán készlet a lipidekből? A zsírkészlet, a zsírraktározás képessége mindig azoknál a fajoknál alakult ki, ahol rendszeresen éhezési periódusok léptek fel az élet során. A túlélők mindig azok voltak, s így csak nekik lehettek utódaik, akiknél ez a készlet kitartott a bőség idejéig. Ezért vagyunk hízékonyak, sajnos! (De azért örüljünk, milyen a mi hízási képességünk egy medvééhez képest?) Az éhezések idején a nőknek nem egy, hanem két szervezetet kellett a raktározott zsírból energiával ellátni, mivel vagy gyermeket vártak vagy szoptattak, így a nők ma is hízékonyabbak! Tehát a zsír koncentrált energiaforrás, de lehet esztétikai, sőt párválasztási szerepe is! A női test lekerekített vonalai a bőr alatti zsírkészletnek köszönhetőek, s hogy így legyen, arról a női nemi hormonok gondoskodnak. A természet mindig igyekszik, hogy "egy csapással több legyet üssön", gazdaságosan működik! S az eredmény olyan csodálatos lehet, mint amiről az "Énekek éneke" beszél. "Mily kecsesek lépteid / saruidban fejedelmi leányzó! / Csípőid hajlása, mint a nyaklánc, / mely művészkezek alkotása / Két melled olyan / mint a gazella két iker fia..." (7,1-2-4) Milyen szerepe van még a lipideknek a szervezetben? A legfontosabb szerepük az, hogy bizonyos többször telítetlen zsírsavak nélkül nem lehetséges az élet, s ezeket az ember nem tudja elkészíteni, ezeket meg kell enni! Ezeket hívjuk esszenciális zsírsavaknak, régebbi nevük F-vitamin volt. Ugyanilyen jelentőséggel bír az a tény is, hogy az úgynevezett zsírban oldódó vitaminok, az A, D, E, K vitaminok a bélből csak zsírban olvadva szívódnak fel, és csak így raktározódnak. A dolgozó ember energiaszükségletének 20-30 százalékát zsírral kell fedezni, a sejtek határhártyáit speciális zsírok alkotják, számos hormon, az epesavak a D-vitamin előanyaga, a karotin az A-vitamin előanyaga, számos színanyag a növényekben, például a likopin a paradicsomban is ebbe a kémiai csoportosításba tartozik. Tehát a zsírok és olajok elengedhetetlenek az élethez! Hogyan jutunk hozzá a zsírokhoz, olajokhoz? A máj, ez a nagy vegykonyha állítja elő számunkra az emberi fajra jellemző zsírt. Miből? Elsősorban a megevett szénhidrátokból. Mindenki tudja, hogy az édesség hizlal s azt is tudjuk, hogy aki kenyérrel eszi a tésztát is, az is hízik. Az elfogyasztott zsírokat, olajokat is átalakítja az emberre jellemző lipidekké a máj. Egyetlen probléma van, ha több a bevitel vagy több képződik (koleszterin!), mint amit el tud égetni a szervezet, vagyis több energiához jutunk, mint szükséges az életmódunkhoz, betegek leszünk. Egyszerűbb esetben "csak" elhízunk, ennél súlyosabb következményei vannak az érelmeszesedésnek (az ér falára lerakódott koleszterin szűkíti és megmerevíti az ereket, ez a magas vérnyomás egyik oka lehet, s ez elvezethet a szívizom-infarktushoz. Mit tehetünk? Először is, ne hízzunk el! Másodszor, olajjal főzzünk és ne zsírral, a legjobb lenne az olívaolaj, ez szinte a legtökéletesebb zsiradék az ember számára! A napraforgóolaj is megközelíti ezt az értéket. Sajnos nálunk az olajat szinte csak sütésre és rántásra használják, de a hőhatásra a többszörösen telítetlen zsírsavak többsége tönkremegy! S így nemcsak sokkal értéktelenebbé válik, hanem rákkeltő anyagok is keletkeznek. Ezért a sütőzsírt-olajat igen gyakran le kell cserélni! A vegetáriánusok egyenek olajtartalmú magvakat, hogy hozzájussanak az F-vitaminhoz. Divatos ma a koleszterinről beszélni, de azt már kevesen tudják, hogy szükségünk van rá, s mi magunk termeljük a vérben lévőnek a 85 százalékát. Ennek a mennyisége a génjeinktől függ, ezért a szerencsések azt esznek, amit akarnak, a kevésbé szerencséseknek vigyázniuk kell a tojással, a tejjel, a hússal és a zsírokkal. Ha pedig kórosan magas a vérzsírérték, a koleszterindiéta mellett még gyógyszerre is szükség van. Háromféle értéket szokás megadni, most csak a normális értékeket írom le. A triglicerid 1,7 alatt, a HDL-koleszterin 1,42 fölött, az LDL-koleszterin 3,4 alatt normláis. Sajnos itt már egy-egy tizednyi elváltozás is jelentős! Az LDL-ek a "rossz" koleszterin és a HDL-ek a jó, a védő koleszterin. Mindenkinek jó géneket, jó étvágyat, olívaolajat és hidegen sajtolt és felhasznált egyéb olajakat kívánok sok mozgással egybekötve. (folytatjuk) F. Zs.
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
Új Ember:ujember@drotposta.hu
|