Uj Ember

2001.11.18
LVII. évf. 46. (2781.)

Főoldal
Címlap
Szent Márton nemcsak a múlté
Lampionos felvonulók ünnepeltek Szombathelyen
Hite, példája legyen útmutatónk!
Apor Vilmos eméke Rómában
Rászoruló testvéreink szolgálatában
Tízéves a Magyar Karitász
Izraelben keresztény diákokat támadtak
Lelkiség
Ez még nem a vég
"Tanú az égbolt peremén"
Szentáldozás régen és ma (4.)
ÉLET ÉS LITURGIA
A hét liturgiája c év
Katolikus szemmel
Ünnep és ünneplés
Együgyű kérdések
Jegyzetlap
A vonalzó
(ezerötszáz gyors)

LAPSZÉL
Élő egyház
Szent Imre-napi ökumenikus együttlét
Keresztény ifjúsági találkozó Nyíregyházán
Nem az a cigány, akinek a bőre sötét
Nevelési konferencia a kaposvári püspökségen
A szép magyar beszédtől - Szent Kelemen ünnepéig
Látogatás a büki plébánián
Ministránsvezető-képző
Élő egyház
Új boldogok
Micsoda különbség
"Misszós fesztivál" Lengyelországban
Akik segítik a szinódusi öszszegzést
Martini bíboros Afganisztán bombázásáról
Francia püspökkari ülés Lourdes-ban
Fórum
A zsoltárfordításról 6. rész
A "csodásérem"
Könyvespolc
Mi terem a magyar szívében?
Az Olvasó írja
Mikor halt meg Szent Lukács?
Fórum
A legfontosabb és legtörékenyebb egység
Családkonferencia Máriabesnyőn
Megnyitjuk-e az ajtónkat és a szívünket?
Irodalmunk majdnem elfeledett kiválósága
Sarkadi-bemutató a Térszínházban
Márton Lajos
Evangélikus Élet, 2001. november 4.
LAPSZEMLE
Szombathelyi Egyházmegye
Türelmes, őszinte segítségnyújtás
Tízéves a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász
Műemlék templomokat restauráltak az Őrségben
Lámpás
Templom épült Németfalun
Ifjúság
Erzsébet neve napján
Krakkói jegyzetek
Táborozni jó
Zsírok és olajok
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Óriásplakátok között
Rejtvény
Tíz év alattiaknak
Kultúra
Búcsúzás
Lélekfolt
Itt járt két lány
Testvérek törvénye
Mozaik
A földicseresznye és mérgező rokona
A művészet: szeretet
Márton-napi fények
Aranymise
Diakónusszentelés
Meggyalázott kálvária

 

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

Zsírok és olajok

Hasonlítsuk az emberi szervezetet egy családi házhoz vagy egy lakáshoz. A szénhidrátok (keményítő, cukrok) adják a fűtés és a főzés, világítás lehetőségét, alig van raktározott készlet belőlük, hasonlítsuk őket az elektromos áramhoz a lakásban. A lipideket (zsírok és olajok) pedig a házban lévő faanyaghoz lehet hasonlítani. Fából van a parketta, az ablak- és ajtókeretek, a bútorzat, a gerendák is lehetnek fából és fűteni is lehet fával. (A ház, lakás összes többi tartozéka, az üveg, a fémek, a falak, a tető, a textilek, stb. pedig a fehérjék /proteinek/ szerepével hasonlíthatók össze.) Az emberi test zsírtartalma az életkornak, a nemnek és az egyén életmódjának és anyagcseréjének megfelelően változik. A 25 éves férfiak testében átlag 14 százalék, a nők testében pedig 23 százalék a lipid tartalom. Az 55 éveseknél ez az érték már 23-32 százalék. Miért különböző a két nemben a zsírkészlet, és miért van egyáltalán készlet a lipidekből? A zsírkészlet, a zsírraktározás képessége mindig azoknál a fajoknál alakult ki, ahol rendszeresen éhezési periódusok léptek fel az élet során. A túlélők mindig azok voltak, s így csak nekik lehettek utódaik, akiknél ez a készlet kitartott a bőség idejéig. Ezért vagyunk hízékonyak, sajnos! (De azért örüljünk, milyen a mi hízási képességünk egy medvééhez képest?) Az éhezések idején a nőknek nem egy, hanem két szervezetet kellett a raktározott zsírból energiával ellátni, mivel vagy gyermeket vártak vagy szoptattak, így a nők ma is hízékonyabbak! Tehát a zsír koncentrált energiaforrás, de lehet esztétikai, sőt párválasztási szerepe is! A női test lekerekített vonalai a bőr alatti zsírkészletnek köszönhetőek, s hogy így legyen, arról a női nemi hormonok gondoskodnak. A természet mindig igyekszik, hogy "egy csapással több legyet üssön", gazdaságosan működik! S az eredmény olyan csodálatos lehet, mint amiről az "Énekek éneke" beszél. "Mily kecsesek lépteid / saruidban fejedelmi leányzó! / Csípőid hajlása, mint a nyaklánc, / mely művészkezek alkotása / Két melled olyan / mint a gazella két iker fia..." (7,1-2-4) Milyen szerepe van még a lipideknek a szervezetben? A legfontosabb szerepük az, hogy bizonyos többször telítetlen zsírsavak nélkül nem lehetséges az élet, s ezeket az ember nem tudja elkészíteni, ezeket meg kell enni! Ezeket hívjuk esszenciális zsírsavaknak, régebbi nevük F-vitamin volt. Ugyanilyen jelentőséggel bír az a tény is, hogy az úgynevezett zsírban oldódó vitaminok, az A, D, E, K vitaminok a bélből csak zsírban olvadva szívódnak fel, és csak így raktározódnak. A dolgozó ember energiaszükségletének 20-30 százalékát zsírral kell fedezni, a sejtek határhártyáit speciális zsírok alkotják, számos hormon, az epesavak a D-vitamin előanyaga, a karotin az A-vitamin előanyaga, számos színanyag a növényekben, például a likopin a paradicsomban is ebbe a kémiai csoportosításba tartozik. Tehát a zsírok és olajok elengedhetetlenek az élethez!

Hogyan jutunk hozzá a zsírokhoz, olajokhoz? A máj, ez a nagy vegykonyha állítja elő számunkra az emberi fajra jellemző zsírt. Miből? Elsősorban a megevett szénhidrátokból. Mindenki tudja, hogy az édesség hizlal s azt is tudjuk, hogy aki kenyérrel eszi a tésztát is, az is hízik. Az elfogyasztott zsírokat, olajokat is átalakítja az emberre jellemző lipidekké a máj. Egyetlen probléma van, ha több a bevitel vagy több képződik (koleszterin!), mint amit el tud égetni a szervezet, vagyis több energiához jutunk, mint szükséges az életmódunkhoz, betegek leszünk. Egyszerűbb esetben "csak" elhízunk, ennél súlyosabb következményei vannak az érelmeszesedésnek (az ér falára lerakódott koleszterin szűkíti és megmerevíti az ereket, ez a magas vérnyomás egyik oka lehet, s ez elvezethet a szívizom-infarktushoz. Mit tehetünk? Először is, ne hízzunk el! Másodszor, olajjal főzzünk és ne zsírral, a legjobb lenne az olívaolaj, ez szinte a legtökéletesebb zsiradék az ember számára! A napraforgóolaj is megközelíti ezt az értéket. Sajnos nálunk az olajat szinte csak sütésre és rántásra használják, de a hőhatásra a többszörösen telítetlen zsírsavak többsége tönkremegy! S így nemcsak sokkal értéktelenebbé válik, hanem rákkeltő anyagok is keletkeznek. Ezért a sütőzsírt-olajat igen gyakran le kell cserélni! A vegetáriánusok egyenek olajtartalmú magvakat, hogy hozzájussanak az F-vitaminhoz. Divatos ma a koleszterinről beszélni, de azt már kevesen tudják, hogy szükségünk van rá, s mi magunk termeljük a vérben lévőnek a 85 százalékát. Ennek a mennyisége a génjeinktől függ, ezért a szerencsések azt esznek, amit akarnak, a kevésbé szerencséseknek vigyázniuk kell a tojással, a tejjel, a hússal és a zsírokkal. Ha pedig kórosan magas a vérzsírérték, a koleszterindiéta mellett még gyógyszerre is szükség van. Háromféle értéket szokás megadni, most csak a normális értékeket írom le. A triglicerid 1,7 alatt, a HDL-koleszterin 1,42 fölött, az LDL-koleszterin 3,4 alatt normláis. Sajnos itt már egy-egy tizednyi elváltozás is jelentős! Az LDL-ek a "rossz" koleszterin és a HDL-ek a jó, a védő koleszterin. Mindenkinek jó géneket, jó étvágyat, olívaolajat és hidegen sajtolt és felhasznált egyéb olajakat kívánok sok mozgással egybekötve. (folytatjuk)

F. Zs.

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:ujember@drotposta.hu
Webmester: webmaster@storage.hu