Uj Ember

2001.11.11
LVII. évf. 45. (2780.)

Szent Márton ünnepe:
november 11.

Főoldal
Címlap
"A legszabadabb ember volt, akit valaha ismertem"
Megemlékezés Mindszenty Józsefről az MTA dísztermében
A hit mesterei
A Püspöki Szinódus záró szentmiséje
Jövedelemkiegészítés
Lelkiség
Az élők Istene
- Évközi 32. vasárnap -
Az alig ismert Günter
Bármelyikünk szent lehet(ne)
Liturgiam Authenticam - egy kommentár
Jegyzetek a liturgiáról
A hét liturgiája
Összes ajtómat kitárom
Katolikus szemmel
Hit és gyógyítás
A közösség
Homok a gépezetben
Lengyel püspökök a munkanélküliségről
Ima az egészségügyi dolgozókért
Bevezetés Vasadi Péterhez
Alkalmasság
(ezerötszáz gyors)
Élő egyház
Előkészítő találkozók novemberben
Jelentkezés
A múlt és a jelen találkozása Felsőpetényben
Családokról - papoknak
Családpasztorációs találkozó a Manrézában
"Új évezred, új lelkesedés"
Bérmálás Rákoskeresztúron
A pásztói rendőrkapitányság figyelmeztetése
Helyesbítés
Élő egyház
A szinódus üzenete Isten népéhez
75 éves a Schönstatti Mária Nővérek Világi Intézménye
Dzsihád Szudánban
Fórum
A zsoltárfordításról
Az Olvasó írja
Még egyszer az átvilágításról
Örvös Lajos kitüntetése
Don-kanyar
Olvasólámpa
Fórum
A hitet s a hűséget soha meg nem tagadta
Meszlényi Zoltán mártír püspök emlékezete Hatvanban
"Bizalommal tért haza mindenki"
Beszélgetés Szalay János teológiai tanárral
Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
"Az egyház miszsziója"
Új ikon-oltárkép Törökőrön
Otthon Segítünk
Csokor a karnagynak
Új épületben, Óbudán
A Szent Péter és Pál iskola
Harangszó a hídon át
Küldetésben Angyalföldön
A Tamás apostol iskola
A MAKÚSZ
Ifjúság
Gondola
Magyar költők az örök életről
Zsákutca
Új Hang
Rejtvény
Tizennégy és tizennyolc év közöttieknek
Kultúra
A millennium keresztény gyökerei
Beszélgetés Nemeskürty Istvánnal
Hajnali és nem szűnő lángok
A végtelenbe futó sínpár dicsérete
Vasúti versek antológiája
Nem életbe vágó
Tokkal-vonóval
Fórum
Az egyház egysége - a világ végén
Találkozás Pintér Gábor szentszéki diplomatával
Rejtvény
A fény
Mozaik
Repülő drágakő
Az Úr majd gondoskodik
Papi jelmondat
Tízéves a pécsi Miasszonyunk női kanonokrend óvodája
"Gyújts egy gyertyát!"
Kisfogház emlékhely

 

A millennium keresztény gyökerei

Beszélgetés Nemeskürty Istvánnal

Az ország millenniumi kormánybiztosi posztjára évekkel ezelőtt az ismert, népszerű írót és közéleti személyiséget, Nemeskürty Istvánt választották. A millenniumi időszak befejezése során önkéntelenül is fölmerül ennek a periódusnak az összefoglaló elemzése, értékelése. Az ünnepségsorozat kapcsán hatvanezer kilométert utazó és szinte minden vidéki eseményen jelen lévő kormánybiztost az ünnepi rendezvények eszmei hátteréről és eredményeiről kérdezzük.


- Legnagyobb örömömre és meglepetésemre szolgált, hogy az ország lakossága a millenniumot nem a múlt rekvizitumának, hanem a keresztény Magyarország különleges ünnepének tekintette. Erről saját szememmel győződhettem meg. Az ország különböző kisebb és nagyobb helységei minden kormánybiztosi iránymutatás nélkül, saját kezdeményezésük alapján és önkormányzatuk aktivizálásával hozták létre rendezvényeiket. Nem tévedés, az ünnepségek 60 százaléka a templomokban zajlott le. Ez az önkormányzatok és a nép spontán igénye volt, s mint ilyen: határozottan előremutató tény.

Mindaz, amit hallunk, valóban a millennium keresztény gyökereire, elemeire utal.

- A templomokban szentmisék, illetve istentiszteletek vezették be az ünneplést, és akár katolikus, akár református templom szolgált színhelyül, a másik történelmi egyház hívei és képviselői mindig jelen voltak.

Két fontos megállapítással gazdagodtam az elmúlt időszak alatt. Az első: 50 évvel az önkényuralommá torzult 1945-ös történelmi fordulat után a nép jelentős részében változatlanul él a keresztény hit és meggyőződés. A második: egyetlen helyen sem tapasztaltam felekezeti vagy nemzeti szembenállást, ellenségeskedést a különböző vallások és nemzetiségek között. Mindezt - többek elmondása alapján - nemcsak az ünnepi alkalmak különleges légköre, a mindennapi élet gyakorlata is igazolja. Az egyének, a kisemberek valósítják meg igazán a toleranciát, a megértést más beállítottságú felebarátaikkal szemben, és nem a hangoskodók, a mindenáron viszályt szítók.

Milyen észrevételei, élményei voltak még sűrűn előforduló vidéki útjai során?

- A zászlóátadások kapcsán örömet jelentett, hogy köszöntő beszédeimet a templomokban mondhattam el. Bevezető mondatomra, a "Dicsértessék..." köszöntésre még az egyik református templomban lévők is méltón, helyesen válaszoltak. Azt is jólesően tapasztaltam, hogy a katolikus hívőkben élénken élnek a régi vallásos népénekek - tájegységenként más és más. A szentmisék alatt ezek elemi erővel hangzottak föl a hívők ajkáról.

Akikkel személyesen szót váltottam, mintegy igazolták, hogy átfogóan ismerik településük múltját, történetét, szokásait. A nemzeti öntudat ápolása terén nem annyira siralmas a helyzet, mint amennyire sokan vélik.

A Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én megtartott, kiemelt ünnep sokak számára emlékezetes marad.

- Valóban, különleges élmény volt a Szent Korona esztergomi útja. Erről a napról a nagyszámú jelenlévőn, a kormányzat vezető személyiségein kívül a televíziót nézők többsége is áttekinthető közvetítést, képet kaphatott. A nemzet többsége számára - bármit hallhatott is 45 éven keresztül - a Szent Korona jelentősége egy pillanatra sem lehet kétséges vagy vitatható. Igazi jelkép volt egykor, és a jelenben is az maradt.

Amikor a zárófejezetről szólok, feltétlenül meg kell említenem a millennium kezdetét jelentő programokat: a 2000. január 2-án Bajóton tartott millenniumi napot, melyen Balás Béla kaposvári megyéspüspök celebrálta a szentmisét; a január 3-án rendezett operaházi hangversenyt Szokolay Sándor Symphonia Hungarorumával és Kodály Zoltán Budavári Te Deumával - és még sok-sok szívet melengető vidéki ünnepet idézhetnék.

Emlékezetes marad a Nemzeti Színház együttesének a Fohász Magyarországért című irodalmi oratórium reprezentatív előadása is, mely a Várszínházbeli sorozaton kívül több vidéki helyen, többek között Siklóson, Nyírbátorban és Kőszegen zászlóátadási ünnepséggel is párosult.

Kik segítették a kormánybiztost ebben a sokrétű és nehéz munkában?

- Az említett önkormányzatokon kívül az érseki és püspöki székhelyek vezetői is tevékenyen hozzájárultak a millenniumi napok ünnepi színvonalához, méltóságához. Csak néhányat említek ezekből. Márfi Gyula veszprémi érsek több mint tíz alkalommal volt jelen az ünnepségeken, számos szentmisét celebrált. Kalocsa Bábel Balázs érsek támogatásával a város üzleti utcáját sétálóutcává alakította át, elhelyezve rajta a kalocsai érsekek szobrait. 2001. augusztus 20-án, a millenniumi ünnepségsorozat záró napján Pécsett Mayer Mihály megyéspüspök mondta a szentmisét, s ekkor avatták föl a pécsi Jókai teret, amely rendkívüli szépségével egy olasz városkára emlékeztet.

Külföldi visszhangról és jelenlétről beszélhetünk-e a millenniummal kapcsolatban?

- Számosan jöttek a világ különböző tájairól, hogy részt vegyenek ebben a fölemelő ünnepségsorozatban. Külföldi vendégek is nagy számban, főképp kint élő s hazalátogató magyarok vettek részt vidéki útjaikon.

Említésre méltó, hogy Szentegát, a Szigetvártól délre fekvő falucska történelmi érvényű eseménnyel írta be nevét a millennium emlékkönyvébe. Annak idején báró Biedermann Imre a nácizmus előretörése idején egy Németországból átszökött bencés szerzetes papot, Edmund Pontillert - aki nyíltan Hitler rendszere ellen fordult - befogadta házi káplánjának. 1944 márciusában, az ország német megszállásakor Pontillert a Gestapo elhurcolta, rövidesen életét vesztette; és koncentrációs táborba került Biedermann Imre is, aki később Rákosi Mátyás korszakának börtöneit is megjárta. A mártírhalált halt bencés atya emlékére, mint "a hit vértanújának", Szentegáton emléktáblát avattak, ez alkalomból Mayer Mihály megyéspüspök a bajorországi bencések priorját vendégül hívta meg a magyar községbe.

Emlékek egész sora övezi millenniumunk időszakát. Fáradságos munka, sokak erőfeszítése, de ugyanakkor keresztény-magyar testvéreink hite és önfeledt öröme is velünk marad az idő múlásával.

Szeghalmi Elemér

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember:ujember@drotposta.hu
Webmester: webmaster@storage.hu