Uj Ember

2001. február 25.
LVII. évf. 8. (2744.)

Emlékezz ember,
hogy porból vagy,
és porrá leszel!

Főoldal
Lelkiség
Az üdvösség (mindennapi) útján
Gézák - avagy a névtalány kegyelme
ÉLET ÉS LITURGIA - Elindulás húsvét felé
Negyvenkilencedik zsoltár
A hét liturgiája C év
Katolikus szemmel
Hiánycikk az emberi
tartás ?!
Lelki ismeret
Vissza a természethez?
Ki mit (nem) tud?
Műlesiklás
Lapszél
Élő egyház
Német-magyar teológiai nap
Testi-lelki kalandok
Papok Somogy szolgálatáért
Kiosztották a jubileumi pályázat díjait
Élő egyház
Történelmi egyházak Szerbiában
Az egyház a nemzeti kisebbségekért
Mindszenty József Rómában
Fórum
Könyvespolc
Az Olvasó írja
Ördögök ünnepe
Vasárnapi ebéd
Fórum
Egyházfegyelem, liturgia,
új boldogok és szentek
Szelíd fény, vezess
Newmann bíboros időszerűsége
Világiak az egyházban 3.
Fórum
Húsz éve jelent meg
Enciklika az isteni irgalomról
Az ügyfél mögött az embert nézik
A Testamentum továbbra is korrekt segítséget nyújt
Szombathelyi Egyházmegye
A szentév bezárása
a szombathelyi székesegyházban
Isten jelenlétének tanúi
Megszentelt Élet Világnapja Zalaegerszegen
A jáki templom kórusa
A tornaterem az egyházközséget is szolgálja
Katolikus általános iskola Jánosházán
Déli harangszó
Ifjúság
Gondola
Gondolatok hamvazószerdán
Oratórium született
A hazai "keresztény könnyűzene" helyzetéről is beszélgettünk a szerzővel
Olvassunk régi szövegeket?
Rejtvény tíz év alattiaknak
Kultúra
Üzen az Úr
"Cappuccino este 8-kor"
Eperjes Károly a Budaörsi Játékszinben
Zenei áhítat a Mátyás-templomban
A vigasz
Hit a szóban
Mozaik

Hetvenéves a Vatikáni Rádió
Gyógyerejű mályvarózsa
"László, szent király"
Hiányom nagyon fáj
Szent Erzsébet kilencvenéves temploma
Pápai érdekességek IX.
Új lehetőség a szem fénytörési hibáinak megszüntetésére

 

Vasárnapi ebéd

Évtizedekkel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy a család tagjai vasárnaponként déltájban külön programokat csináljanak. A háború előtt nagyanyám, később anyám vezetésével készült a pontosan fél kettőkor kezdődő szertartás, aminek megvolt a konyhai és ebédlőbeli szokásrendje. Nagyanyám reggeli misére ment, de már előtte feltette a húslevest, máskülönben nem gyöngyözhette volna magát aranysárga, illatos csodává.

A levesről majd máskor számolok be, most az egyik főételről írok, amit mindenki nagyon szeretett, különösen azért, mert a hierarchikus szedési sorrend nem ébresztett indulatokat.

Mert amikor például rántott csirke követte a levest, akkor mi gyerekek hihetetlenül utáltuk a nagybácsikat, hiszen a combról bizonyára lemaradunk. Viszont a tűzdelt fehér pecsenyeegyenlő szeletekben került az asztalra, mindegy volt kire mikor kerül sor. Ennek az ételnek a leírása dédanyám szakácskönyvében olvasható, de kitűnően készítette nagyanyám, anyám és állítólag jó magam is, és ezentúl büszkélkedhet vele a kedves olvasó is, ha utánam csinálja.

A jókora, vastag, lehetőleg sötét színű, kerek átmérőjű fehér pecsenyét ( a marha combjának legkeményebb, hengeres darabja) már napokkal az elkészítés előtt megvesszük, lehártyázzuk, nem kell ügyelnünk a túlzott vékonyságra, hiszen a lemetszett részeknek helye lesz a húslevesben. Jó keményre fagyott szalonna szeletekből pálcika alakú darabokat vágunk, porrá őrölt rozmaringba és tárkonyba hempergetjük és ezekkel a húst jó sűrűn megtűzdeljük. Sóval, borssal mustárral megkenjük. Így érleljük a hűtőszekrényben vagy fagyos téli napokon az erkélyen. Az elkészítés napján jól fedhető lábasban zsiradékot forralunk és ebbe a húst beleforgatjuk. Amikor körös körül már fehérre sercent a hús-hasáb, teszünk mellé egy kis fej hagymát, néhány gerezd fokhagymát, egy babérlevelet, alá öntünk két deci meleg vizet vagy csontlevet és néha-néha átfordítva, három órán keresztül lassú tűzön puhára pároljuk. Manapság kuktában másfél óra alatt elkészül. A fehér pecsenyét kivesszük levéből, hűlni hagyjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A szeleteket egy hosszúkás jénai tálba vagy tepsibe tesszük, rászűrjük a pároló levet és fél órára az előmelegített sütőbe tesszük., hogy egy kissé megpiruljon. Burgonya krokettet vagy pürét, esetleg rizst adunk hozzá, előtte, utána esetleg hozzá jó adag salátát kínálunk.

A fenséges főételt azután követte mindig valami sütemény, diós csiga vagy Gerbeaud-szelet, netán szilvás lepény, és persze a sípoló, lombikfőzőben készült fekete kávé.

A vasárnapi ebéd közben jócskán beszélgettünk, főleg persze az idősebb, ennél fogva okosabb generáció, de utána minálunk nem volt divat a késő délutánba nyúló kötelező, ásítozó beszélgetés. Nagyapán sziesztára vágyott, a dédnagybácsik pedig sürgősen távoztak. Nagyapám unta az ebéd előtti traccsot, de örült annak, hogy utána megszabadult a társaságtól.

Ezek azért mégiscsak jó keresztény emberek - ismételgette vasárnaponként, amikor a déd nagybácsik után becsukódott az ajtó.

Jósfay György

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu