Uj Ember

2001. január 7.
LVII. évf. 1. (2737.)

A magyarországi székesegyházakban január 5-én este zárják be a jubileumiSzentévet

Főoldal
Lelkiség
Népek jönnek világosságodhoz
A Szent Bölcsesség templomot épített
Jegyzetek a liturgiáról - Zsoltárimádság az egyházért
A második születés
A hét liturgiája C-év
Katolikus szemmel
„Emeljük föl szívünket…”
A babák
Jelenpor
(ezerötszáz gyors) - Határidőnapló
Élő egyház
A harmadik évezred elején
A katolikus egyház jelenléte a világban
Élő egyház
A demokrácia nem mindenható
A lengyel püspökök pásztorlevele társadalmi és politikai kérdésekről
Fórum
Könyvespolc
In memoriam Nagy László Tamás kapucinus tartrományfőnök
Emléksorok Antalóczi Lajos halálára
Búcsú Hegedűs Tibortól
Portré
Minden nemzetiségi hívő közös imádsága
Kárpátalja: nyomorúságban, de hitben (2.)
Vallásukat nemzetiségüknél is nehezebben hagyják el
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
Hitvallók és templomépítők
Bosák Nándor megyéspüspök címere
Egy sír a Rétközben
Ifjúság
A törvény értelme
„Nincsenek többé Pireneusok!”
Szent Pál és Barnabás nyomában Ciprus szigetén (III. rész)
Rejtvény
Kultúra
Magánfohászok
Az ünnep jelentősége
Egy kis lélektan
Művészi hitvallás
Versek
Pár-beszéd
Érzelmi alapú vitában fogant a hajdani kiközösítés
Interjú Pityirim orosz ortodox metropolitával
Életige 2001. január
„Én vagyok az út, az igazság és az élet”
Az ortodox keresztények életéből
Szappanyos Béla hazament
Az Olvasó írja
Forgatom a helyesírási szabályzatot…
Mozaik

Ezer év képei - Kereszténységük Európában
„És földünk megtermi gyümölcsét...“
A Colosseum az életért világít - Hárommillió aláírás az ENSZ asztalán
Hűségeskü az új ikonosztázion előtt Petneházán
Tiszaföldvár és Martfű ünnepei
Budai görög katolikusok ünnepe

 

A demokrácia nem mindenható

A lengyel püspökök pásztorlevele társadalmi és politikai kérdésekről

Advent harmadik vasárnapján olvasták fel a lengyelországi templomokban a lengyel püspöki kar legújabb, az ország társadalmi-politikai helyzetével foglalkozó, igen kritikus hangú pásztorlevelét. Ebben a püspökök hitet tesznek a demokrácia és a piacgazdaság mellett, de egyúttal hangsúlyozzák, hogy a demokráciát nem lehet az alapvető értékek mellőzésével felépíteni.

A 309. püspökkari értekezleten, Jasna Górában elfogadott levelükben a lengyel püspökök szemügyre veszik az elmúlt évtized drámai politikai-gazdasági változásait, azok következményeit, és emlékeztetnek a valódi demokrácia alapelveire. A levél a lengyel politikai színpad minden szereplőjéhez szól, a jobb- és baloldalhoz egyaránt: egyetértést, a közjó érdekében vállalt szolidaritást sürgetve, mert „csak ez hozhat társadalmi, politikai, kulturális sikert az ország számára”.

„A lengyel politikai élet ritkán tapasztalt feszültségek színtere. A szembenálló csoportok ellenségként kezelik egymást, mintha nem ugyanannak a nemzetnek a gyermekei volnának, mintha nem a felebarát és az ellenség szeretetének civilizációjában nevelkedtek volna. Ez a magatartás vétek a párbeszéd és a közjó ellen” - hangzik a levél.

A jelenlegi társadalmi problémákat előidéző okok között említik a püspökök az ország eladósodását, a nemzeti vagyon egy részének az egykori nómenklatúra által történt kisajátítását, a levéltárak, dokumentumok megsemmisítését azzal a céllal, hogy eltüntessék az elkövetett bűnök és a sötét múlt nyomait. A társadalmi átalakulás fő terhét azok viselik, akik a változásokért küzdöttek: a munkások, a parasztok és az értelmiség egy része. Azok, akik egy szabad hazájában várt jobb jövőért készek voltak a lemondásra és a „nadrágszíj meghúzására”.

A püspökök sorra veszik valóság káros jelenségeit - a munkanélküliséget, a gazdagok és szegények közötti szakadék mélyülését, a korrupciót, a közbiztonság hiányát, a növekvő bűnözést és erőszakot, amely nyugtalanító mértékben terjed az ifjúság körében —, és nyomatékkal hangoztatják, hogy a társadalmi élet legfontosabb alapelve „az emberi személy és annak méltósága”. A szegénységről gyakran nem tehetnek azok, akiket ez a csapás sújt - írják —, a leggyengébbeket pedig megilleti a védelem, mégpedig nem könyörületből, hanem az igazságosság okán.

A hiteles demokrácia fokmérője, hogy abban az emberi személy felfogása érvényesüljön - olvasható a levélben. A demokrácia nem mindenható, határt szab neki az igazság. Erkölcsi kérdéseket nem lehet parlamenti többséggel eldönteni. Az ilyen nézetek hirdetése és a társadalom ilyen szellemű nevelése Isten parancsainak megkérdőjelezéséhez és az alapvető emberi jogok megsértéséhez vezet - figyelmeztetnek a püspökök. A pásztorlevél végezetül felhívja a szülőket és a nevelőket, hogy a nevelési rendszert a nemzeti hagyományoknak megfelelő értékekre alapozzák, a tömegtájékoztatási eszközöket pedig arra inti, hogy hatalmas befolyásukat azoknak az értékeknek a bemutatására használják, amelyek nélkül lehetetlen embert nevelni.

T. Kovács Péter

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu