Uj Ember

2001. január 7.
LVII. évf. 1. (2737.)

A magyarországi székesegyházakban január 5-én este zárják be a jubileumiSzentévet

Főoldal
Lelkiség
Népek jönnek világosságodhoz
A Szent Bölcsesség templomot épített
Jegyzetek a liturgiáról - Zsoltárimádság az egyházért
A második születés
A hét liturgiája C-év
Katolikus szemmel
„Emeljük föl szívünket…”
A babák
Jelenpor
(ezerötszáz gyors) - Határidőnapló
Élő egyház
A harmadik évezred elején
A katolikus egyház jelenléte a világban
Élő egyház
A demokrácia nem mindenható
A lengyel püspökök pásztorlevele társadalmi és politikai kérdésekről
Fórum
Könyvespolc
In memoriam Nagy László Tamás kapucinus tartrományfőnök
Emléksorok Antalóczi Lajos halálára
Búcsú Hegedűs Tibortól
Portré
Minden nemzetiségi hívő közös imádsága
Kárpátalja: nyomorúságban, de hitben (2.)
Vallásukat nemzetiségüknél is nehezebben hagyják el
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
Hitvallók és templomépítők
Bosák Nándor megyéspüspök címere
Egy sír a Rétközben
Ifjúság
A törvény értelme
„Nincsenek többé Pireneusok!”
Szent Pál és Barnabás nyomában Ciprus szigetén (III. rész)
Rejtvény
Kultúra
Magánfohászok
Az ünnep jelentősége
Egy kis lélektan
Művészi hitvallás
Versek
Pár-beszéd
Érzelmi alapú vitában fogant a hajdani kiközösítés
Interjú Pityirim orosz ortodox metropolitával
Életige 2001. január
„Én vagyok az út, az igazság és az élet”
Az ortodox keresztények életéből
Szappanyos Béla hazament
Az Olvasó írja
Forgatom a helyesírási szabályzatot…
Mozaik

Ezer év képei - Kereszténységük Európában
„És földünk megtermi gyümölcsét...“
A Colosseum az életért világít - Hárommillió aláírás az ENSZ asztalán
Hűségeskü az új ikonosztázion előtt Petneházán
Tiszaföldvár és Martfű ünnepei
Budai görög katolikusok ünnepe

 

Jelenpor

2000 októberének végén, novemberének elején ítéletidő tombolt Angliában. Szakadatlanul zuhogott az eső, kiöntöttek a folyók, a csatornák, egész városrészek kerültek víz alá, utak, vasutak váltak használhatatlanná. A britek a hagyományos keménységükkel küzdöttek az elemekkel, ám akadt néhány korszerű polgár is a szigetországban, aki telefonált a miniszterelnökségre: „Micsoda dolog kérem, hogy ilyesmik megtörténhetnek! Nagy-Britannia mégsem banánköztársaság!

*

New Yorkban már november végén fölkapcsolták a húszezer lámpás fenyőfát. Megnyílt mellette a műjégpálya, indulhat az évezred utolsó/első konzumidióta ünnepe. A mi újgazdagjaink is azon mód követték a Nagy Testvér példáját: sok villa kertjében már másnap villogtak a fenyőkre szerelt fénygyertya-füzérek. Készültek Mercurius napjára, a tolvajok és a kereskedők istenének ünnepére?

*

Utcánkban reggelente egy nőnemű lény hajtja kislányát az iskolába. Szedd a lábad, te lusta barom! Ne bámészkodj, a k. anyád! Ha megkérdeznénk tőle, hogy ki az édesanyja ennek a Mónikának, rávágná, hogy ő. Tehát k. anyának tetszik lenni? Ezen biztosan megsértődne. Ő igenis anya, édesanya, sőt, okleveles hogyhívják.

*

Az ausztriai sífelvonó tömegszerencsétlenséget magyarázta egy szakértő. Nem elevenen égtek meg az áldozatok - jelentette ki vigasztalólag - már megfulladtak előtte. Tudniillik a síruhák, hátizsákok és egyéb fölszerelések jobbára műanyagból készülnek. Egyetlen síruha ellobbanásakor annyi méreg keletkezik, hogy azonnal megöli a zárt kocsiszekrényben tartózkodó összes utast.

Nem csak síeléskor, az utcán is méregruhában, méregkocsival járunk. Méregből készült dobozból önti ki a kisasszony a piaci büfében az almalevelet a fehér méregpoharamba. A büfékuckó fala-pultja-polca is méreg, akár a pénztárcám, amiből kiszámolom a fizetséget.

*

A marhák is mérget esznek, hogy szivacsos agysorvadást kapjanak. „Miért nem füvet, szénát, zabot?” „Hogy gyorsabban nőjenek.” „Nincsen tán elég hús Európában?” „Ojjé, dugig vannak a hűtőházak!” „Ha ekkora a bőség, akkor minek a csontliszt?” „Azért, hogy a borjak szaporábban fejlődjenek.” „Értem. A hagyományos takarmányozás mellett hiány lenne?” „Ugyan, akkor se tudnánk hová tenni a tömérdek bélszínt, velőscsontot, leveshúst, meg pörköltnek valót!” „Bocsánat az okvetetlenkedésért, de mégis minek akkor a csontliszt?” „Hogy le ne maradjunk.” „Miben?” „A versenyben?” „És ha nem maradnak le, akkor megnyerik a versenyt, vagy elvesztik?”

*

Az ócskapiacon középkorú, hetyke bajuszú cigányember képeket árul. Ceruzarajzokon női akt, gondosan szignálva: Barcsay Jenő. Harmincas évek avantgard divatját idéző olajkép: Kádár Béla. Fölveszem, megnézem közelről. „Mennyi?” „Huszonötezer!” „Ejha!” „Irányár, kérem, irányár!” Nézegetem a vásznat tovább, nem bírom visszatartani mosolyomat: „No, ez azért nem igazi Kádár Béla.” A kackiás bajusz alatt cinkos viszontmosoly: „De azért szép, nem?”

Czakó Gábor

 

Aktuális Archívum Kapcsolatok Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu