Uj Ember

2000. szeptember 3.
LVI. évf. 36. (2719.)

 

Kedves Olvasóink!

Mostantól nyomtatott lapunk minden száma színes oldalakkal, bővebb terjedelemben és részletes tévéműsorral jelenik meg – változatlan áron!

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Szabad akarat – gének – nevelés
Mi a „színjáték”?
Alázat és gőg
Egyházi megújulásunk akadályairól
Jézussal az Atyához a Szentlélekben
Élő egyház
Kispap találkozó Kárpátalján
Szent Rókusra emlékeztek Győr-Szigetben
Puszta Sándor emlékszoba Szent István az egyház egységének is jelképe Interjú Angelo Sodano bíborossal, a Szentszék államtitkárával
Ifjúság
„Vezessen Hozzád a szabadság!” Gondolatok Veni Sanctéra
Ne féljetek attól, hogy szentekké váljatok!
Beszámoló a XV. Ifjúsági Világtalálkozóról
Kór-kép (Akinek nem inge...) Rejtvény
Fórum
Szent István ünnepe
J. atya legendáriuma
Érvek, vélemények
Konzervatív, azaz értékmegőrző?
Az ÉS-t tartom a kezemben? A Narancsot? Hozzászólás a Dobszay-vitához
Dogma
Kultúra
Magyar emlékek, szentek nyomában Britanniában
Alapító főszerkesztőnk jubileuma 90 éve született Pénzes Balduin
Tíz mondat a jóságról
Kós Károly: Az országépítő
Pájázat
Ösztöndíj a katolikus fiatalok támogatására Pályázat Szent Imre-ösztöndíj elnyerésére Az 1999/2000 oktatási évre
Mozaik

lléspróféta napján - Új templom a Délvidéken
Az összefogást erősítheti
Mária-virágok
Megszólalt az első magyar katolikus rádió
I. Bartolomaiosz pátriárka és Pityirim metropolita Pannonhalmán
Rejtvény
.

 

Hírek

Pro Urbe díjas váci karnagy

Vác város képviselőtestülete Varga László karnagyot, egyházmegyei zeneigazgatót a város egyházzenei életének kiteljesítéséért, zeneszerzői munkásságáért Pro Urbe-díjban részesítette.

László atya mindössze negyven éves, de máris tartalmas, eredményes életút van mögötte. Tizenöt éve teljesít szolgálatot Vácott s a másfél évtized alatt nagyon sokat tett a város lelki és kulturális életéért.

Életének néhány fontos állomása: a Váci Egyházmegyei Kántorképző életrehívója s azóta is igazgatója. Keszthelyi Ferenc váci püspök egyházmegyei zeneigazgatóvá nevezte ki, a kanonoki címet adományozott számára. A Váci Hittudományi Főiskola tanára, az Egyházmegyei Televízió főszerkesztője. Termékeny zeneszerző. Az Országos Magyar Cecília Egyesület igazgatója. Az általa vezetett Szent Cecília kórus Nívódíjban részesült.

Magyar ünnep Jeruzsálemben

A földrajzi távolság és a történelmi viszontagságok ellenére, a magyarság és a Szentföld lelki és kulturális kapcsolata már Szent István király óta töretlen. A magyar koronának Szent István király által a Szűzanyának történő felajánlása, és ezáltal Magyarországnak Szűz Mária oltalmába történő helyezése, vagyis a Regnum Marianum gondolat jegyében latin nyelvű ünnepi szentmise bemutatására került sor 2000. augusztus 20-án a jeruzsálemi Cion hegyen lévő Mária Elszenderülése székesegyházban. A Tel Aviv-i magyar nagykövetség kezdeményezésére, a német bencés rendház melletti székesegyház altemplomában lévő, 1931-ben Zichy kalocsai érsek által készült magyar oltár melletti – az idén tavasszal a nemzeti szentévi szentföldi zarándoklat során a Magyar Katolikus Püspöki Kar és a kormány által állított – emléktáblánál pedig koszorút helyeztek el. Az ünnepi megemlékezésen részt vettek a diplomáciai képviseletek, a latin és görög rítusú katolikus egyházak képviselői, valamint a magyar nyelvű zsidóság prominens személyiségei.

Magyar műsor Rómában

A Budai Ciszterci Szent Alberik Kórus a Musica Nostra Énekegyüttessel a Szentév zenei eseménysorozatának részeként Kodály: Budavári Te Deumát adta elő Rómában Szent István ünnepének másodnapján, magyar szólisták (Pattantyús Judit, Sebők Mónika, Keönch Boldizsár, Mozsár György) és a Philharmonica Hungarica zenekar közreműködésével, Acél Ervin vezényletével.

Augusztus 23-án II. János Pál Szent Péter téri audienciáján pedig Bach 51. kantátája után Erkel Hymnuszát énekelte a két magyar kórus, majd átadták Őszentségének a Magyar Millennium alkalmából kiadott legfőbb zenei szimbólumainkat tartalmazó új CD felvételt.

Papi jubileumok Kőszegen

Az Isteni Ige Társasága (verbiták) magyar rendtartományának tagjai augusztus 6-11-ig végezték évi lelkigyakorlataikat a kőszegi Szent Imre Missziósházban. Az előadó Szabó Imre házfőnök, Uj-Guineából hazatelepült hithirdető volt. A zárómise főcelebránsa Hirth Vilmos tartományfőnök, Paraguay-ból hazatelepült misszionárius volt. A szentmise elején köszöntötte hat jubiláns társát, akik közül hármat az ausztriai Sankt Gabriel Missziós Szeminárium templomában, hármat pedig hazánkban szenteltek. Majd köszöntötte Mészáros Ferenc indonéziai hithirdetőt, akinek éppen 68-dik születésnapja volt. A homiliát Dr. Zsoldos Imre mondta, aki Tajvanon a Fu Jen Egyetem tanszékvezető professzora.

A lelkigyakorlat utolsó estéjét a verbita szerzetesek baráti együttlétben töltötték egykori növendéktársaikkal, valamint azokkal, akikkel együtt élték át a szerzetesrendek feloszlatását 50 évvel ezelőtt.

Sz.Gy.

Egyetemi templom

Rózsa Huba a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának professzora szeptember 19-től megkezdi bibliamagyarázatait az Egyetemi templomban „Istenélmény, Istentapasztalat az Ó- és Újszövetség bibliai hagyományában” címmel. A bibliaórák keddi napokon – kivéve minden hónap második keddjét – fél 7 órakor kezdődnek. Előtte 6 órakor szentmise.

Kitüntetések

I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka az ortodoxia legmagasabb kitüntetését, a Pátriárkai Aranykeresztet adományozta Semjén Zsoltnak, az egyházi kapcsolatok h. államtitkárának Szent István bizánci kanonizációjában, és ezzel a katolicizmus valamint az ortodoxia közeledésében vállalt szolgálatáért. A történelemben még nem volt példa arra, hogy a bizánci kereszténység legmagasabb elismerését nem ortodox személyiség kapta.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozatát kapta augusztus 20-án Csordás Eörs, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye irodaigazgatója és Hegedűs János Kolos ferences, a budai ferences templom plébánosa.

HAZAI HÍREK

Millennium Székesfehérváron

„Királyi Napok” címmel rendeztek ünnepségsorozatot Székesfehérváron, augusztus 12. és 20. között. Augusztus 14-én, a város millenniumi napján, Mádl Ferenc köztársasági elnök adta át a városnak a millenniumi zászlót, s a Szent Jobb ereklye és a Szent István király által alapított egyházmegyék főpapjainak jelenlétében Paskai László bíboros mutatott be fogadalmi szentmisét a székesegyházban.

sz

Mártír bencés szerzetes emléktáblája Szentegáton

P. Edmund Pontiller emlékére rendeztek ünnepséget és avattak emléktáblát a Pécsi Egyházmegye községében, Szentegáton. Az osztrák bencés szerzetes a niederalteichi apátság szemináriumában volt nevelő, amikor a náci titkosrendőrség felfigyelt a munkájára. Rendszeresen zaklatták, majd eltiltották az ifjúság nevelésétől. A letartóztatás elől Magyarországra menekült, Oroszváron, majd Szentegáton, a Biedermann kastélyban talált menedéket. A Gestapo azonban itt is elérte, Ausztriába hurcolták, s 1944 decemberében halálra ítélték. Az ítélet indoklásában az „ellenség pártolása”, a „véderő bomlasztása” szerepelt. A mártírhalált halt osztrák bencés szerzetes emléktábláját Mayer Mihály megyéspüspök áldotta meg, szentmisét mutatott be Karl-Josef Rauber pápai nuncius.

– szj –

Miskolc-Diósgyőrben

Miskolc-Diósgyőrben augusztus 26-án új katolikus általános iskolát áldott meg Seregély István egri érsek. A Szent Imre-templom szomszédságában lévő, igényesen felújított iskolaépületben, a város első katolikus általános iskolájában nyolc tanterem, tornaterem, ebédlő, valamint számítástechnikai szoba várja a növendékeket. A Szent Imre Általános iskola, a Fráter György Katolikus Gimnázium tagiskolájaként működik majd.


Kép és szöveg: Fojtán László (Keresztény Élet)

Az ünnep más eseményei

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárkát, majd Angelo Sodano bíborost fogadta Paskai László bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. A rövid megbeszélés után Paskai László mindkét egyházi méltóságnak Szent István ereklyét – karcsontjának egy darabját – adott ajándékba. Az eddig az esztergomi bazilikában őrzött relikviákat Bartolomaiosz pátriárkának egy 1740-ben készült, tűzarannyal bevont ereklyetartóban, Sodano bíborosnak pedig egy XVIII. századi, drágakövekkel kirakott ezüst, egykor monstranciaként használt tartóban adta át Paskai László.

Nem kell lényeges változás

Angelo Sodano bíboros államtitkár látogatása után az újságírók kérdéseket tehettek fel a pápa követének. A kérdésekre válaszolva Sodano bíboros kifejtette, hogy a vatikáni – magyar szerződés lényeges változtatásra nem szorul. A legfontosabb, hogy be kell tartani. Ha mindkét félben megvan ehhez a jóakarat, akkor ez lehetséges is. Kisebb finomítások még az egyház-finanszírozás kérdésének terén lehetségesek. Szükséges annak tudatosítása a társadalomban, hogy az egyház a köz érdekét szolgálja sokirányú tevékenységével.

Ortodox liturgia a Sziklakápolnában

A görög ortodox egyház a Gellért-hegyi Sziklakápolnában ünnepelte két új szentjét: Hierothioszt, aki 1054 körül hittérítőként járt Magyarországon, és Szent István királyt. Az ünnepségre ortodox reggeli liturgia keretében került sor. Némi árnyékot vetett az ünnep fényére a liturgia helyszíne körüli vita. Eredetileg ugyanis az orosz ortodox egyház tulajdonában lévő belvárosi templomban szerették volna megünnepelni új szentjeiket, de ehhez az orosz ortodoxia nem járult hozzá. Bartolomaiosz pátriárka beszédében elmondta: Az ünneplésnek nem a helyszín a lényeges eleme. A pátriárka ezúttal is megemlékezett arról, hogy Szent István király a keletről érkezett hittérítőket és szerzeteseket is befogadta és támogatta. (MK)

Ökumenikus istentisztelet

Ezeréves államiságunk és első szent királyunk megünneplése az egész nemzet és minden Krisztus-hívő közös ügye. Erről tanúskodott az az ökumenikus istentisztelet, amelyet az ünnep előestéjén tartottak a Szilágyi Dezső téri református templomban. Az ökumenikus párbeszéd szép példája volt, hogy a jelen lévő Angelo Sodano bíboros, a pápa legátusaként egy protestáns templomban is szólt a hívekhez. (MK)

 

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu