Uj Ember

2000. szeptember 3.
LVI. évf. 36. (2719.)

 

Kedves Olvasóink!

Mostantól nyomtatott lapunk minden száma színes oldalakkal, bővebb terjedelemben és részletes tévéműsorral jelenik meg – változatlan áron!

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Szabad akarat – gének – nevelés
Mi a „színjáték”?
Alázat és gőg
Egyházi megújulásunk akadályairól
Jézussal az Atyához a Szentlélekben
Élő egyház
Kispap találkozó Kárpátalján
Szent Rókusra emlékeztek Győr-Szigetben
Puszta Sándor emlékszoba Szent István az egyház egységének is jelképe Interjú Angelo Sodano bíborossal, a Szentszék államtitkárával
Ifjúság
„Vezessen Hozzád a szabadság!” Gondolatok Veni Sanctéra
Ne féljetek attól, hogy szentekké váljatok!
Beszámoló a XV. Ifjúsági Világtalálkozóról
Kór-kép (Akinek nem inge...) Rejtvény
Fórum
Szent István ünnepe
J. atya legendáriuma
Érvek, vélemények
Konzervatív, azaz értékmegőrző?
Az ÉS-t tartom a kezemben? A Narancsot? Hozzászólás a Dobszay-vitához
Dogma
Kultúra
Magyar emlékek, szentek nyomában Britanniában
Alapító főszerkesztőnk jubileuma 90 éve született Pénzes Balduin
Tíz mondat a jóságról
Kós Károly: Az országépítő
Pájázat
Ösztöndíj a katolikus fiatalok támogatására Pályázat Szent Imre-ösztöndíj elnyerésére Az 1999/2000 oktatási évre
Mozaik

lléspróféta napján - Új templom a Délvidéken
Az összefogást erősítheti
Mária-virágok
Megszólalt az első magyar katolikus rádió
I. Bartolomaiosz pátriárka és Pityirim metropolita Pannonhalmán
Rejtvény
.

 

Az ÉS-t tartom a kezemben? A Narancsot?

Hozzászólás a Dobszay-vitához

Ezt a jegyzetlapot – amelyben kifejezetten nem akarok sem egy, sem két „nagyon kemény mondatot megfogalmazni” – bár ennek kísértése itt nyugtalankodik bennem – azért írom, mert egyrészt Dobszay tanár urat nem tudtam telefonon elérni, hogy együttérzésemet elmondjam neki, másrészt mert az ő liturgikus jegyzeteiről az Új Emberben közzétett észrevételek hangnemét elkapkodottnak, indulatosnak, személyeskedőnek érzem. Eleinte nem akartam hinni a szememnek: az ÉS-t tartom a kezemben? A Narancsot? Mi történt itt? Nekimennek a zene szakmai köreiben is nagyra becsült tudósnak? Akinek tudásán túl a hite, az egyház iránti aggódó, olykor keserű szeretete is nyilvánvaló? Aki nagyon valós veszélyekre, a fölhígulás, az elsikkadó lényeg, a történelmi értékek alábecsülésének veszélyeire hívja föl a figyelmet? Vagy nekimennek azok, akiknek ő is nekiment?… Érezni a támadó túlfűtöttségben az idők folyamán fölgyülemlett haragot. De hát miért engedték fölgyülemleni?

Miért nem szóltak neki jókor: Mondd, Laci vagy tanár úr, hogy gondolod ezt? Látod te a mi kínjainkat? Valami rosszat csinálunk? Be tudod bizonyítani? Gyere ide le, Kisbányára, nézz körül, és aztán javasolj valamit… Vagy: jól van, menjünk el addig, ameddig mehetünk. Vagy: te onnan, a pulpitusról könnyen beszélsz. De én, mi állandó kényszerek szorításában élünk; mit tegyünk? Vagy: lehetetlen, hogy ne legyen valami igazunk, annyi társunk vélekedik úgy, mint mi… Mire Laci: Értsétek meg, nem mondhatok mást. Akármilyen szorításban éltek – mindig abban élünk –, ebből és ebből nem engedhetünk.

De hogy Dobszay tanár úr indokai „nevetségesek” volnának? „Alapjában véve nem igaz”-ak? A mondata „fröcsög a pesszimizmustól”? Ezt nem tudom értelmezni. A pesszimizmustól nem lehet fröcsögni, legföljebb depressziózni. Fröcsögni a gyűlölettől lehet, de azt nem szabad, uraim. S hogy egy jegyzet bármit is jelentékteleníthetne? (Mea culpa…) A jegyzet nem érdemjegy, hanem műfaj. Forma. Egy észrevétel elemzése. Kismunka. Etűd, ha tetszik. Pillantás a mikroszkópba. Metszet. De éppen ezért éles a benne látható kép. „…a szakszerűtlen, sértő és cinikus stílusban” írt jegyzetekben is lehet megszívlelni való, de így jellemezni a Dobszay-írásokat, legalábbis sommás ítélet.

Elmarasztaló és igazságtalan. Persze, innen könnyű eljutni a „Tisztelt Szerkesztőség”-nek sugalmazott ajánlatig: rostálja meg, vagy egyszerűen ne fogadja el Dobszay írásait?

De hát ez a szocialista reflex, uraim. Ami nem tetszik – valakinek, valamiért –, tiltsák be? Urunk Jézus sem szerette a farizeizmust, nagyon nem szerette, de hogy tiltsák be, arra nem gondolt. Egyébként maga a tanár úr áll azon a határon, hogy abbahagyja az inkriminált jegyzetek írását; jól járnánk vele?

Irodalmi példával élve, azt, hogy manapság nincs, vagy alig van jelentős kritika az irodalomban, leginkább az írók bánják. Végső soron a művek. Átvitt értelemben a műveltség…

Úgy érzem, ha a zsinat reformjainak védelmében fakadnak föl ilyen differenciálatlan indulatok, azok éppen a zsinat reformszellemének mély meg nem értését bizonyítják. Ez azonban közös bajunk. Ebben mind vétünk.

Én mint keresztény hozzászóló, azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, főtisztelendő urak és zenetudósok, üljenek le egy nagy asztal köré, s próbálják helyreütni a hibákat, tárják föl tisztán és bátran a kényszereket, és jussanak valamilyen egyezségre. Van s lesz, amiben nem juthatnak. De akkor is, a többiben… Nem Önökről, s nem rólunk van szó, hanem a krisztusi Misztérium megünnepléséről. S ebben valamenynyiünkről, ami viszont létkérdésünk. Nem több s nem kevesebb. Ezt Önöknek kötelességük tudniuk. Még ha föl is állnak attól az asztaltól, dolguk végezetlen.

Vasadi Péter

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu