Uj Ember

2000. szeptember 3.
LVI. évf. 36. (2719.)

 

Kedves Olvasóink!

Mostantól nyomtatott lapunk minden száma színes oldalakkal, bővebb terjedelemben és részletes tévéműsorral jelenik meg – változatlan áron!

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Szabad akarat – gének – nevelés
Mi a „színjáték”?
Alázat és gőg
Egyházi megújulásunk akadályairól
Jézussal az Atyához a Szentlélekben
Élő egyház
Kispap találkozó Kárpátalján
Szent Rókusra emlékeztek Győr-Szigetben
Puszta Sándor emlékszoba Szent István az egyház egységének is jelképe Interjú Angelo Sodano bíborossal, a Szentszék államtitkárával
Ifjúság
„Vezessen Hozzád a szabadság!” Gondolatok Veni Sanctéra
Ne féljetek attól, hogy szentekké váljatok!
Beszámoló a XV. Ifjúsági Világtalálkozóról
Kór-kép (Akinek nem inge...) Rejtvény
Fórum
Szent István ünnepe
J. atya legendáriuma
Érvek, vélemények
Konzervatív, azaz értékmegőrző?
Az ÉS-t tartom a kezemben? A Narancsot? Hozzászólás a Dobszay-vitához
Dogma
Kultúra
Magyar emlékek, szentek nyomában Britanniában
Alapító főszerkesztőnk jubileuma 90 éve született Pénzes Balduin
Tíz mondat a jóságról
Kós Károly: Az országépítő
Pájázat
Ösztöndíj a katolikus fiatalok támogatására Pályázat Szent Imre-ösztöndíj elnyerésére Az 1999/2000 oktatási évre
Mozaik

lléspróféta napján - Új templom a Délvidéken
Az összefogást erősítheti
Mária-virágok
Megszólalt az első magyar katolikus rádió
I. Bartolomaiosz pátriárka és Pityirim metropolita Pannonhalmán
Rejtvény
.

 

Magyar emlékek, szentek nyomában Britanniában

Első hallásra bizonyára meglepődne akár a művelődéstörténeti irodalomban, akár a valóságos utakon hirtelen elkalandozó utazó a szigetország számos magyar vonatkozású emlékhelyén, tárgyi emlékén.

Holott akad épp elég múltba merengést idéző közvetett és közvetlen magyar emlék – a kontinensről átkelve is.

A francia középkori és népi hagyomány szerint magyar eredetű szentnek tartott savariai születésű Szent Márton – tours-i püspök – nevével már a Trafalgar Square-n találkozunk a National Galery tövében Londonban. Ez a St. Martin in the Fields templomocska, állandó koncertsorozatok színhelye. A szent neve és alakja a királyság jó néhány templománál szerepel. De találkozhatunk „közelebbi” már magyar szentként tisztelt személyek emlékével. Skóciai Szent Margit személyisége a történészek többségének kutatásai és a skót nép tudata alapján – néhány vitatanulmány ellenére – Szent István unokájaként Árpád-házi rokonságú. Skóciában rendkívüli tiszteletnek örvend, s ezt kápolnák, intézmények, kórházak nevükben bizonyítják.

Árpád-házi Szent Erzsébet szegényeket gyámolító megjelenítésével pedig a legrégibb angliai templomok üvegablakain találkozhat az utazó, ha nyitott szemmel jár. Az említett szentekre emlékeztetők közül csak néhányat emelnék ki érdekességként, éppen ahol – véletlenszerűen – más magyar nyomba is ütközünk. Hiszen itt-ott oltárképek, templomi üvegablakok jelzik a csatornaszigetektől (pl. Jersey-től – ahol Teleki Sándorék éltek Victor Hugo szomszédságában) a skót felföldig (amelyet Bölöni Farkas oly szépen, először nekünk leírt) valamelyikük tiszteletét.

Az 1057-ben nevelkedése színhelyéről a Magyar Királyság földjéről Anglia partjára lépő Margit később, 1066-ban viharos úton került Skóciába, III. Malcolm udvarába, akinek rövidesen felesége lett a fiatal hercegnő. Egyes források és jeles történészek (Fest Sándor, Nagy Kázmér) kutatásai alapján Margit Szent István királyunk Ágota nevű leánygyermekének és a dánok elől Magyarországra menekült Edmund herceg (Vasbordájú Edmund fiának) házasságából született. Testvéreivel, Krisztinával és Edgárra a gyermektelen Hitvalló Edward hívására a dánok kiűzése után érkeztek Angliába. Azonban a zavaros politikai körülmények és egy tengeri vihar – valószínűleg nem véletlenül – őket a már többször invitáló Malcolm király udvarába sodorták. Dunfermlineben, majd Edinburgh-ban fejtette ki a királynő áldásos tevékenységét, számtalan emlék őrzi ezek helyszínét. A szent életű, olykor határozott Margit nagy szerepet játszott az akkoriban kettészakadt bencés rend újraegyesítésében. De legismertebb jellemvonása a szegények rendületlen istápolása és gyógyítása volt. Ezért is avattak 1993-ban, halálának 900. évfordulóján új kórházkomplexumot Dunfermline peremén az ő nevével. De igazán történeti és tiszteletreméltó ősi emlék az Edingburghtól alig 15 mérföldnyire elérhető város szívében emelkedő apátság, az egykori királyi lakosztályok és kolostor romjai között. Ennek szentély felöli végénél a falakon kívül, a sírkertben nagy méretű kőlap alatt nyugszik az 1093-ban elhunyt királynő. S mintegy 750 évvel később egy neves magyar is tiszteletét tette a sírnál, skóciai előadó körútján: Kossuth Lajos. Az apátság jobb oldali bejárata felett csodás üvegablak-költemény jeleníti meg a királynő életét, aki a források szerint a hitvitákban igen bölcs volt.

Dunfermline-ben van a síron túl a történeti központban az un. „Caves of St. Margaret”, a barlang, hol rendszeresen elvonulva imádkozott, valamint az öbölátjáró, a Queensferry felé vezető út menti vésett kőtömb, nevével.

Edingburghbe térve a vár, a Castle talán legrégebbi épülete, a St. Margaret`s Chapel messzebbről is feltűnik az éles szemnek a várdomb tetején. Kicsiny, színes ablaka Margit szép és szelíd alakját ábrázolja. Korábban Hungarian Chapel-nek is nevezték a zömök kis építményt. Az angolok nem bántották, amikor 1314-ben a várat elfoglalva azt lerombolták. A várból levezető „Királyi Mérföld” mentén a St. Gilles templomban – a Skót Parlament tövében – impozáns fafaragású kápolna és szoboralak őrzi még emlékét.

De haladjunk térben – délebbre, időben – előbbre. York katedrálisának egy nagy rózsaablaka ismerteti életét. A gótika e csodáját Liszt is megbámulta később, szigetországi hangversenykörútján. A közelben, a York College-ben tanult a lelkes angol asszimiláns, Wesselényi Polixéna férje: Paget János (John Paget). Útban délre London felé kicsit kitérnénk nyugatra, és Worchesterben gondolhatunk Alfred püspök ottani tevékenységére, aki élénk kapcsolatnak örvendhetett a mi Szent László királyunkkal az 1090-es években. De valamennyi utazó turista a legkönnyebben Margit emlékével Londonban a Viktória pályaudvar közeli, Westminster Katedrális skót szenteknek épített kápolnájában találkozhat. Kődomborműt láthatunk az oltár oldalában, Szent András és Szent Ninian társaságában. Megemlíthető a Londonhoz közeli dél-angliai Romsey-i kolostor, ahol Margit húga, Krisztina a bencés kolostor főnöknője volt. Ma is vaskos falak őrzik a román és kora gót idők stílusjegyeit. Visszatérve Londonba: igazán központi helyen látható – a London Bridge tövében a dél-parton áll a két normann lovag által alapított Southwark katedrális egyik kápolnája. Neve: St. Francis and St. Elizabeth of Hungary Chapel. Néhány méterre a szinten dél-parton található Globe színháztól és a túloldali Towertől sem messze. A korábbi London Bridge tövében tért nyugovóra első nagy útleírónk Szepsi Csombor Márton, a közeli „Verdődő Rókához” címzett fogadóban. A katedrálistól alig száz méterre a Globe irányába a Park Street 55. szám alatt egy számunkra csekély gyógyírt, de mulatságot szolgáló tábla: „Itt érte a közeli sörgyárba látogató Haynau-t a sörgyári munkások ütlege”. (Az „Austrian Butcher”-t, az „osztrák mészárost” ismerték fel, látogatásakor.) És még egy érdekesség: Ha Londontól nyugatra, a Temze mentén Marlow-ba érünk, egy kisívű hidacska a mi Lánchídunkra emlékeztet. Ezt tábla is jelzi, tervezője ismerős: „T. Clark, aki a Budát Pesttel összekötő hidat is építette“. (Bár igazán a londoni régi-Hammersmith Bridge volt Széchenyi hídjának ihletője.) A hídhoz a magyar nyelvű táblához közel kis templom, melynek üvegablakán: Árpád-házi Szent Erzsébet segélyt nyújtó kézmozdulatával…

Megdöbbentő egy-egy pontján a világnak, hányszor és miként találkoznak emlékeink. Nem kutatóként, csak mint turista mondom, nyitott szemmel és hazagondoló szívvel utazzunk és figyeljünk!

Messik Miklós

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu