Uj Ember

2000. szeptember 3.
LVI. évf. 36. (2719.)

 

Kedves Olvasóink!

Mostantól nyomtatott lapunk minden száma színes oldalakkal, bővebb terjedelemben és részletes tévéműsorral jelenik meg – változatlan áron!

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Szabad akarat – gének – nevelés
Mi a „színjáték”?
Alázat és gőg
Egyházi megújulásunk akadályairól
Jézussal az Atyához a Szentlélekben
Élő egyház
Kispap találkozó Kárpátalján
Szent Rókusra emlékeztek Győr-Szigetben
Puszta Sándor emlékszoba Szent István az egyház egységének is jelképe Interjú Angelo Sodano bíborossal, a Szentszék államtitkárával
Ifjúság
„Vezessen Hozzád a szabadság!” Gondolatok Veni Sanctéra
Ne féljetek attól, hogy szentekké váljatok!
Beszámoló a XV. Ifjúsági Világtalálkozóról
Kór-kép (Akinek nem inge...) Rejtvény
Fórum
Szent István ünnepe
J. atya legendáriuma
Érvek, vélemények
Konzervatív, azaz értékmegőrző?
Az ÉS-t tartom a kezemben? A Narancsot? Hozzászólás a Dobszay-vitához
Dogma
Kultúra
Magyar emlékek, szentek nyomában Britanniában
Alapító főszerkesztőnk jubileuma 90 éve született Pénzes Balduin
Tíz mondat a jóságról
Kós Károly: Az országépítő
Pájázat
Ösztöndíj a katolikus fiatalok támogatására Pályázat Szent Imre-ösztöndíj elnyerésére Az 1999/2000 oktatási évre
Mozaik

lléspróféta napján - Új templom a Délvidéken
Az összefogást erősítheti
Mária-virágok
Megszólalt az első magyar katolikus rádió
I. Bartolomaiosz pátriárka és Pityirim metropolita Pannonhalmán
Rejtvény
.

 

Kispap találkozó Kárpátalján

Az egri érsek augusztus 19-ére családi ünneplésre hazahívta azokat a püspököket, akiknek egyházmegyéje az elmúlt ezer év alatt abból az egyházmegyéből szakadt ki, amit Szent István alapított. Ezek egyike a Szatmári, amelyet 1804-ben alapítottak. Mégis erősnek bizonyult közel, pedig mindkét világháború után valóságosan „felnégyelték”. (Így lett a megcsonkolt Magyarország szimbóluma.) Azt a néhány plébániát leszámítva, ami most Szlovákiához tartozik és a Kassai Egyházmegye része, három országban és három egyházmegyében él most is tovább: a Szatmári Egyházmegyében eredeti székhellyel, a Debrecen-Nyíregyházi egyházmegyében és a Kárpátaljai Apostoli Kormányzóság területén.

Mielőtt a püspökök Egerbe érkeztek, addig a három egyházmegye kispapjai gyönyörű három napot töltöttek együtt, most Kárpátalján. (Kár, hogy ennek az élménynek nem lehettek részesei a püspök atyák, így ezzel nem tudták megörvendeztetni az érsek-metropolitát.)

Igen szép és gazdag három napunk volt. Ebbe viszont belesűrítették minden szeretetüket és képességüket. Ungváron fogadtak mindnyájunkat, ahol a plébános vendégei voltunk. Szálláshelyünk a munkácsi ún. Pák-ház volt. Igazi szatmári falusi vendéglátásban is volt részünk „Sömi” atyánál. A kispapok szüleik segítségét vették igénybe, hogy semmiben se szenvedjünk hiányt.– A három szentmise, a közös zsolozsmázás, a baráti beszélgetések adták a találkozó alapját. Az Ung és Latorca folyókban a fürdés, (az utóbbi este!) felfrissítette a társaságot a kánikula megpróbáltatásai után. Megnéztük az ungvári és munkácsi várat és barangoltunk a környéken. Fölzarándokoltunk a Vereckei szorosba. Élményünk egészen eufórikus volt, amihez hasonlóban Feszty Árpádnak is része lehetett, amikor megálmodta világhírű körképét. Mi is álmodtunk ott nagyon szépeket… Bár csak meg is valósulhatnának álmaink!

Megnéztük Beregszászt, s a találkozó Mezőkaszonyban érte el csúcsát. Itt lekuporodtunk a kárpátaljai pátriárka lábaihoz, a 87 éves Károlyi Lajos bácsi szeretetét, fiatalos derűjét és papi örömét megcsodálva. Már csak 3-4 misét tart vasárnaponként és maga vezeti Niváját. Már 58 éve van ezen a helyen, s ma is boldog. (Gyémántmiséjén két püspök fogta a kezét: a munkácsi és a szatmári.) Nem tudtuk eldönteni, hogy ki örül jobban: Ő és húga nekünk, vagy mi annak, hogy vendégeik lehettünk. -

Varga János

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu