Uj Ember

2000. szeptember 3.
LVI. évf. 36. (2719.)

 

Kedves Olvasóink!

Mostantól nyomtatott lapunk minden száma színes oldalakkal, bővebb terjedelemben és részletes tévéműsorral jelenik meg – változatlan áron!

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Szabad akarat – gének – nevelés
Mi a „színjáték”?
Alázat és gőg
Egyházi megújulásunk akadályairól
Jézussal az Atyához a Szentlélekben
Élő egyház
Kispap találkozó Kárpátalján
Szent Rókusra emlékeztek Győr-Szigetben
Puszta Sándor emlékszoba Szent István az egyház egységének is jelképe Interjú Angelo Sodano bíborossal, a Szentszék államtitkárával
Ifjúság
„Vezessen Hozzád a szabadság!” Gondolatok Veni Sanctéra
Ne féljetek attól, hogy szentekké váljatok!
Beszámoló a XV. Ifjúsági Világtalálkozóról
Kór-kép (Akinek nem inge...) Rejtvény
Fórum
Szent István ünnepe
J. atya legendáriuma
Érvek, vélemények
Konzervatív, azaz értékmegőrző?
Az ÉS-t tartom a kezemben? A Narancsot? Hozzászólás a Dobszay-vitához
Dogma
Kultúra
Magyar emlékek, szentek nyomában Britanniában
Alapító főszerkesztőnk jubileuma 90 éve született Pénzes Balduin
Tíz mondat a jóságról
Kós Károly: Az országépítő
Pájázat
Ösztöndíj a katolikus fiatalok támogatására Pályázat Szent Imre-ösztöndíj elnyerésére Az 1999/2000 oktatási évre
Mozaik

lléspróféta napján - Új templom a Délvidéken
Az összefogást erősítheti
Mária-virágok
Megszólalt az első magyar katolikus rádió
I. Bartolomaiosz pátriárka és Pityirim metropolita Pannonhalmán
Rejtvény
.

 

Alapító főszerkesztőnk jubileuma

90 éve született Pénzes Balduin

A nagymúltú bencés szerzetesrend hagyományai és kiemelkedő személyiségei harmonikus egységben forrtak össze az 1930-as és 40-es évek során. Kiváló tanárok oktattak ebben az időben a rend különböző iskoláiban. Elegendő, ha csak Kühár Flóris, Bognár Cecil, Radó Polikárp, Szunyogh Xavér Ferenc, Holenda Barnabás, Solymos Vendel és Kováts Arisztid személyét említjük a hoszszú névsorból. A budapesti gimnázium – a vidékiekhez hasonlóan – rendkívül jó utánpótlással rendelkezett. Így került át a pápai iskolából 1939-ben a fővárosba egy fiatal latin-magyar szakos tanár, Pénzes Balduin is.


Rákosi Mátyással is vitába szállt

Pénzes a legendás Horváth János irodalomprofesszor kedvelt tanítványa volt a bölcsészkaron, az ő irányításával írta meg doktori disszertációnak „Az úgynevezett almanach-líra” című hézagpótló monográfiáját. Ezen kívül számos cikket, tanulmányt és vitairatot publikált a katolikus szellemű lapokban. Harminc éves korában már ismertté vált neve a katolikus közéletben.

Személye ilyen háttérrel került szóba 1945-ben egy katolikus hetilap főszerkesztői posztjára. Súlyos, nehéz időszak volt ez a vesztett háború után, s amikor 55 éve, 1945 augusztusában útjára indult az Új Ember (már a névadást is viták előzték meg), Pénzes kitartó szorgalommal, hivatástudattal sajátította el az újságírás és szerkesztés sokágú műfaját. Rövid idő leforgása alatt hasznos vezetőjévé vált a katolikus orgánumnak. Amilyen nagytudású, töretlen keresztény-magyar szellemiségű tanár volt a bencés gimnáziumban, ugyanolyan pontos és árnyalt munkát végzett főszerkesztőként is. Ha leszámítjuk 1977-ben bekövetkező súlyos betegségét, s így az utolsó esztendőket, 35 éven át állt az Új Ember élén.

A sztálinista önkényuralmi rendszer alatt számos merész hangvételű írással, vezércikkel bátorította az Új Ember olvasóit. Két alkalommal magával a teljhatalmú kommunista kényúrral, Rákosi Mátyással is vitába szállt. Komoly elhivatottsággal, szakértelemmel, a tények megdönthetetlen erejével védte-óvta a keresztény értékeket, hagyományokat, a magyarságot és az egyházat.

Irodalmi cikkeiben Balassi Bálinttól Zrínyi Miklóson és Széchenyi Istvánon át Tamási Áronig avatott módon értékelte a keresztény magyarság szellemiségét, igényeit. Ha a magyar könyvkiadás újra a régi fényében ragyogna, még a nem egyházi könyvkiadók is haszonnal jelentethetnék meg tanulmányait, melyek nemcsak puszta ismertetések, információk az irodalom köréből, hanem eszmei jelzőtáblák is egy megújuló keresztény-magyar nemzedék számára. A sokgyermekes ikervári parasztgazda bencés szerzetestanár és szerkesztő fia, Pénzes Balduin ezzel üzenne a remélhetően szebb évtizedeket megélő utókornak.

Szeghalmi Elemér

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu