Uj Ember

2000. szeptember 3.
LVI. évf. 36. (2719.)

 

Kedves Olvasóink!

Mostantól nyomtatott lapunk minden száma színes oldalakkal, bővebb terjedelemben és részletes tévéműsorral jelenik meg – változatlan áron!

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Szabad akarat – gének – nevelés
Mi a „színjáték”?
Alázat és gőg
Egyházi megújulásunk akadályairól
Jézussal az Atyához a Szentlélekben
Élő egyház
Kispap találkozó Kárpátalján
Szent Rókusra emlékeztek Győr-Szigetben
Puszta Sándor emlékszoba Szent István az egyház egységének is jelképe Interjú Angelo Sodano bíborossal, a Szentszék államtitkárával
Ifjúság
„Vezessen Hozzád a szabadság!” Gondolatok Veni Sanctéra
Ne féljetek attól, hogy szentekké váljatok!
Beszámoló a XV. Ifjúsági Világtalálkozóról
Kór-kép (Akinek nem inge...) Rejtvény
Fórum
Szent István ünnepe
J. atya legendáriuma
Érvek, vélemények
Konzervatív, azaz értékmegőrző?
Az ÉS-t tartom a kezemben? A Narancsot? Hozzászólás a Dobszay-vitához
Dogma
Kultúra
Magyar emlékek, szentek nyomában Britanniában
Alapító főszerkesztőnk jubileuma 90 éve született Pénzes Balduin
Tíz mondat a jóságról
Kós Károly: Az országépítő
Pájázat
Ösztöndíj a katolikus fiatalok támogatására Pályázat Szent Imre-ösztöndíj elnyerésére Az 1999/2000 oktatási évre
Mozaik

lléspróféta napján - Új templom a Délvidéken
Az összefogást erősítheti
Mária-virágok
Megszólalt az első magyar katolikus rádió
I. Bartolomaiosz pátriárka és Pityirim metropolita Pannonhalmán
Rejtvény
.

 

„A tiszta szívű ember arról ismerszik meg, hogy a rászorulókat és nyomorultakat keresi föl, de közben nem ítélkezik a gazdagok és hatalmasok fölött.“

A kulcs a szív tisztasága

Az Isten és az Atya szemében ez az igazi, tiszta vallásosság: meglátogatni nyomorukban az árvákat és az özvegyeket, és tisztának maradni a világtól.’

Amikor Jézus kárhoztatja a farizeusok görcsös ragaszkodását a tisztasági előírásokhoz, nem a higiénia ellen beszél, hiszen ezeknek az ősöktől örökölt és gondosan betartott hagyományoknak már régen háttérbe szorult kezdeti egészségügyi funkciója, s mindenestül rituális szertartásokká lettek. Nem a testi és lelki tisztaság áll tehát itt szemben egymással, hanem a belső tisztaság kétféle felfogása.

A farizeusok gyakorlata mindaddig tiszteletre méltó, míg az Istenhez tartozás tudatát erősíti és őrá emlékeztet a mindennapokban. Amint azonban előtérbe kerül benne a fensőbbrendűségi érzés és elittudat, már több kárt okoz, mint hasznot. Mert az igazi tisztaság legnagyobb akadálya - amint azt a farizeusról és a vámosról szóló példabeszéd is tanúsítja - éppen a önelégültség, a gőg, a saját tökéletességünkbe vetett hit. A farizeusok a kívülről fenyegető tisztátalanság ellen védekezve önmaguk belső tisztátalanságának foglyai maradnak. Nem véletlen, hogy az öntelt, magát már-már szentnek képzelő ember igen sokszor a szexuális tisztaság terén bukik el.

A kulcs a szív tisztasága, melyet semmiféle rituális gyakorlat meg nem szerezhet, hanem csak az alázatos Istenre figyelés. Mindenekelőtt a megtisztulásra való rászorultságunk beismerése. Azután a világtól való elkülönülés helyett a szegényekkel és szerencsétlenekkel való sorsközösség-vállalás. Mert az is sokat elárul szívünkről, hogy kiknek a társaságát keressük. Aki csak sikeres, előkelő és befolyásos emberek közelében érzi jól magát, az általában karrierista. Aki viszont ezek társaságát nem keresi, sőt megveti, még aligha valószínű, hogy tiszta szívű, inkább csak frusztrált, vagy elrejti titkos ambícióit.

A tiszta szív azt jelenti, hogy benne Isten az egyetlen szív, nem pedig különböző bálványok, pénz, hatalom, érvényesülés vagy éppen önmagunk tökéletességének tudata. Ezért az árvák és özvegyek meglátogatása, melyről Jakab apostol beszél a mai Szentleckében, nem csupán jele, hanem hathatós eszköze is a szív megtisztulásának, azaz bálványtalanításának. Ahogy életünk súlypontja kezd áthelyeződni önmagunkból és az emberi vélemények, szempontok világából Isten gondolatainak világába, ahogy saját magunk helyett mások gondjai kezdenek foglalkoztatni bennünket, nagy lépést tettünk a szív tisztasága, a világ szellemével szembeni szabadság, az igazi és tiszta vallásosság felé.

Barsi Balázs

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu