Uj Ember

2000. szeptember 3.
LVI. évf. 36. (2719.)

 

Kedves Olvasóink!

Mostantól nyomtatott lapunk minden száma színes oldalakkal, bővebb terjedelemben és részletes tévéműsorral jelenik meg – változatlan áron!

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Szabad akarat – gének – nevelés
Mi a „színjáték”?
Alázat és gőg
Egyházi megújulásunk akadályairól
Jézussal az Atyához a Szentlélekben
Élő egyház
Kispap találkozó Kárpátalján Szent Rókusra emlékeztek Győr-Szigetben
Puszta Sándor emlékszoba Szent István az egyház egységének is jelképe Interjú Angelo Sodano bíborossal, a Szentszék államtitkárával
Ifjúság
„Vezessen Hozzád a szabadság!” Gondolatok Veni Sanctéra
Ne féljetek attól, hogy szentekké váljatok!
Beszámoló a XV. Ifjúsági Világtalálkozóról
Kór-kép (Akinek nem inge...) Rejtvény
Fórum
Szent István ünnepe
J. atya legendáriuma
Érvek, vélemények
Konzervatív, azaz értékmegőrző?
Az ÉS-t tartom a kezemben? A Narancsot? Hozzászólás a Dobszay-vitához
Dogma
Kultúra
Magyar emlékek, szentek nyomában Britanniában
Alapító főszerkesztőnk jubileuma 90 éve született Pénzes Balduin
Tíz mondat a jóságról
Kós Károly: Az országépítő
Pájázat
Ösztöndíj a katolikus fiatalok támogatására Pályázat Szent Imre-ösztöndíj elnyerésére Az 1999/2000 oktatási évre
Mozaik

Illéspróféta napján - Új templom a Délvidéken
Az összefogást erősítheti
Mária-virágok
Megszólalt az első magyar katolikus rádió
I. Bartolomaiosz pátriárka és Pityirim metropolita Pannonhalmán
Rejtvény
.

 

Megszólalt az első magyar katolikus rádió

Az ország első egyházi rádiója, a Magyar Katolikus Rádió – Eger, ünnepi műsorral kezdte meg működését az Egri Főegyházmegye területén augusztus 19-én és 20-án. A rádiót Seregély István érsek avatta fel és áldotta meg augusztus 16-án.

Többéves munka eredménye volt ez az ünnepi pillanat. A rádió működésére létrehozott alapítvány vezetője Juhász Ferenc, aki a rádió igazgatója lett, és munkatársai számos műsorszerkesztési, anyagi, műszaki és személyi problémát megoldottak már, de természetesen az alapító Seregély Istvánnal együtt azt is tudják, hogy még csak a kezdet nehézségeivel küzdenek. Amint az érsek mondotta; „A műsor egyelőre kísérleti lesz”. Célként fogalmazta meg, hogy a katolikus rádió hozzáférhetővé tegye az evangéliumból fakadó, a számunkra 1000 éve életet, hazát, európai kultúrát, szenteket és hősöket adó életutat. Ami a közszolgálati műsor vallási részét illeti, fontos helye lesz benne a liturgiának és az imádságnak, amelyet minden nap élőben közvetítenek. A keresztény tájékozódást segítik az óránként jelentkező híradások, amelyeket a szokásos források mellett a Vatikáni Rádió és a BBC híreiből valamint a régió eseményeinek krónikájából állítanak össze.


Seregély István: Rádiónk célja azonos
az egyház küldetésével. (Fotó: Szikora)

Csendes Csaba, a katolikus rádió főszerkesztője elmondta, hogy a MKR – Eger a kor színvonalának megfelelően rendezte be stúdióját, ahol a teljes műsorkészítési folyamat számítógépeken történik. A rádió számítógépes rendszeréhez csatlakoznak a helyi tudósítók is, tíz telekommunikációs munkahelyet létesítenek rövid időn belül az észak-magyarországi régióban. A harminc újságíró és műszaki munkatárs többsége fiatalember, nagy részük az egri rádió és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem közötti együttműködés keretében végzi majd a rádiós munkát. A közszolgálatiságot a reformkor óta kialakult magyar sajtóhagyományok java alapján fogja teljesíteni a katolikus rádió – mondja a főszerkesztő. Helyet kapnak majd a régió kisebbségei a műsorban – szlovák és cigány nyelven, csakúgy mint az észak-magyarországi vidék sajátos problémái, kulturális, néprajzi, vallásos értékei.

Ki irányítja a munkáját? – kérdeztük Csendes Csabától. Az érsek úr annyit mondott: Ha hibáznak, javítsák ki! – válaszolta a főszerkesztő.

Arra törekszenek tehát, hogy a katolikus rádió műsora jó és sikeres legyen, számítanak a hallgatók türelmére és imáira is. A rendszeres adások néhány hét múlva kezdődik Egerből a 91,8, Miskolcról a 95,1 MHz frekvencián.

Sz.J.

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu