Uj Ember

2000. április 2.
LVI. évf. 14. (2697)

 
A megfoghatatlan pillanat, a folyton mozgásban lévő pont, ahol jövőbe fordul át a múlt: az a jelen – egyedül az a tiéd, azt kell megragadnod.

AJÁNLÓ
 
HÍREK

Egységben (volna) az erő
Szépek, szívhez szólóak voltak a március 15-i ünnepi szónoklatok. Szinte mindegyik vezető politikus arról beszélt, hogy olyan lelkülettel kellene élnünk, amilyennel a márciusi ifjak egységbe tudták kovácsolni a változást akarókat. Teljesen igazuk volt: manapság inkább széthúzás jellemző ránk, ami -- sajnos -- néha gyűlölködéssé forrósodik. Aligha hihető, hogy nagy célok ezzel a lelkülettel és az országnak ezzel a lelkiállapotával volnának megvalósíthatók.

"Körmünkel is kapaszkodunk a magyar rögbe"
Pápai meglepetések
Vannak városok, amelyek nevének hallatán a történelemben jártas ember rögtön tudni véli a helyi vallási viszonyokat — legalábbis nagy vonalakban. De a múlt ismerete nem biztos, hogy a jelen helyzet tudását is garantálja. Az elmúlt évszázadokban ugyanis nagyot változott a világ. Ma már a hajdani református fellegvárak sem a régiek. Igaz ez Pápára is. A helyi újság legfrissebb számában (Pápai Hírlap) közlik a város istentiszteleti és miserendjét. A városban vasárnaponként két evangélikus, egy református és egy baptista istentisztelet van, míg a katolikus misék száma tizenegy.

Siófok és Jeruzsálem Emlékkiállítás a siófoki Kálmán Imre Múzeumban
Városunk egyre gyarapodó, változatos kultúrélete, forrongásai közt kiemelkedő alkalom a siófoki festőművész, Muzsinszki Nagy Endre emlékkiállítása. Nemcsak azért, mert sokak emlékezetében elevenen él mozgékony alakja, hanem azért is, mert valóban őt tarthatjuk az első, valóban érdemes siófoki festőnek. Amikor ideköltözött, itt fejtette ki munkássága java részét.
A plakát „hangja”
Mayer Mihály püspök egy megbotránkozást kiváltott reklámról

Pécsett és az ország más területein ugyancsak feltűntek az egyik kereskedelmi rádió plakátjai, amelyek egy gyóntatószékben ülő papot ábrázolnak, fülén hallgatóval, a felirat pedig: ez zene, nem duma. Mayer Mihály püspököt arról kérdeztük: vajon meddig mehetnek el a reklámok? Korábban -- valamely kereskedelmi rádióadó -- az ásító pápa képével kívánta fölhívni a figyelmet műsorára. Nyilván azzal a reklámszándékkal, hogy amire ásít a pápa, az csak jó lehet... Akkor kötelezték a plakátok elhelyezőit, hogy vonják be a reklámot. Ma mit tesz az egyház a gyónási titkot ily módon frivolizáló reklám kapcsán? A közelmúltban jelent meg annak a könyvsorozatnak a negyedik kötete Hetényi Varga Károly tollából, amely a magyarországi szerzetesek kommunista időkbeli üldözését tekinti át. Ebből megtudhatjuk, a gyöngyösi szerzetest, Kiss Szalézt azért verték-kínozták agyon (nincs erre finomabb kifejezés), mert nem volt hajlandó megszegni a gyónási titkot. Mayer püspök szavaiból kiderül, hogy a plakát közvetítette "jópofaság" még azokat a tisztességes embereket is fölháborítja, akik a kereszténységgel világnézetileg nem vállalnak közösséget.
Tv-Rádió Műsor

A Vatikáni Rádió magyar műsora
Minden nap 19.15 órakor kezdődik a 196 méteres középhullámon (1530 kHz); a 49 (5880 kHz), a 41 (7250 kHz) és a 75 méteres (4005 kHz) rövidhullámokon. Az esti adást másnap reggel 5.45 órakor ismétlik meg a 196 méteres középhullámon, valamint a 49 és a 75 méteres rövidhullámokon. A Duna TV-ben a hét minden napján reggel 5.15-től 5.30-ig közvetítik a magyar műsort.



KAPCSOLATOK
Látogasson meg más kereszteny web oldalakat is!

Áldozatok


Hatvanötezer kioltott életre emlékeztek
Az elmúlt esztendőben hatvanötezer emberi magzat vált művi abortusz áldozatává Magyarországon. Róluk emlékezett meg hatvanötezer mécses meggyújtásával a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magzatvédő Társaság és a Pacem in Utero egyesület által szervezett életvédő demonstráció március 25-én, délután, a budavári Szent István-szobornál.

A szentföldi zarándoklat
Szent Atya
A pápa szentföldi zarándoklatát ugyan a közel-keleti politikai helyzet kedvező alakulása tette lehetővé, és azt sem lehet tagadni, hogy jótékonyan befolyásolhatja ezt a nehéz békefolyamatot, de teljesen félreérti az eseményt, aki pusztán e politikai távlatban akarja értékelni azt. Szent Péter utóda Jézus szülőföldjén járt a harmadik keresztény évezred küszöbén, a jubileumi Szentévben. Ez pedig elsősorban vallási esemény Nemcsak a nyolcvan esztendős II. János Pál pápa érthetően nagy vágya teljesült ezzel, hanem az egész egyház kapott tanítást és példát: keresztény életünk lényege Jézus nyomában, Jézussal járni - népek, vallások, keresztény egyházak között és az egyházon belül is csak a párbeszéd gyakorlásával juthatunk előre. Nem történt nagy szenzáció tehát. De új hangsúlyt kapott a pápaság és az egyház küldetése.
Az ünnepi készülődés jegyében
A püspöki kar tavaszi üléséről
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia március 21-23. között tartotta szokásos tavaszi ülését. A főpapok közös levelet fogalmaztak meg, amelyben köszöntik II. János Pál pápát, közelgő nyolcvanadik születésnapja alkalmából. A Nagy Jubileum évében, a 2000. augusztus 20-i ünnepségen a Szentatya Angelo Sodano bíboros, államtitkár személyében pápai legátussal képviselteti magát. A magyar katolikus millennium kapcsán az ülésen szóba került a "katolikus nagygyűlés" ügye is. A szentségimádással kezdődő és szentmisével befejeződő találkozót, amelyre a miniszterelnököt és az államelnököt is várják, a Budapest Sportcsarnok helyett új helyszínen, valószínűleg a budapesti vásárközpont területén fogják megrendezni, július első két napján.

Mindig Európához tartoztunk…
Erdély érseke Pannonhalmán
"Kereszténységünket, magyarságunkat és európaiságunkat kívánjuk megjeleníteni a 2000. esztendőben azokkal a találkozókkal, rendezvényekkel, amelyeket a Bencés monostorok a Kárpát-medencében alapgondolat jegyében szervez a pannonhalmi bencés közösség" -- mondotta Várszegi Asztrik főapát, püspök Pannonhalmán, március 21-én, Szent Benedek ünnepén. Ezt a hármas eszményt jól jelképezik a Kárpát-medencei kolostorok védőszentjei, és jó néhány település neve is.

A szentföldi zarándoklata
Sok téves és szándékosan torzító hírmagyarázat kísérte világszerte, amint ez már lenni szokott. Még hívő emberek körében is hallani lehetett rosszalló megjegyzéseket. Mégis túlzás nélkül állíthatjuk, hogy világtörténelmi jelentőségű tett volt II. János Pál pápa részéről ez a bocsánatkérés. 2000. március 12. pápaságának talán legfontosabb évszáma, és a XX. század egyháztörténetének talán legnagyobb tette.
Lelkiség
 
Katolikus szemmel
"Mindenkit magamhoz vonzok..."
Úgy szerette Isten a világot…
Vince – Valenciából
Vers
A hét liturgiájat
Zelnik József - Istenkereső ökofilozófia*
Egységben (volna) az erő
Virradóra
Biomonitoring
"Vedd és olvasd"
Ünnepeltek
Szent Tamás bibliamagyarázata
magyarul
Lapozgató
Atekintet áhítata
Korzenszky Richárd: „A te szavadra…”
„Az odaadott életű emberek érdekelnek”
A közös munka díja
Rekviem – credóval…
Kossuth-díjas kántor:
Illés Lajos
Nincs más humánus tevékenység
Veszprémi Főegyházmegye
Kultúra
Pápai meglepetések
Devecser
Hévíz új temploma
Siófok és Jeruzsálem
Emlékkiállítás a siófoki Kálmán Imre Múzeumban
Stációk
Diplomataíró könyve
Chateaubriand: Síron túli emlékiratok
Bárány Tamás - Fekete köd
Ifjúság
Élő egyház
Bibliai növények - A mirhafa
Gondola
Férfi és nő kapcsolata
Súlyos igazságok írója: Thury Zoltán
Rerjtvény 10-11 éveseknek
Keresztformák a kereszténységben
A plakát „hangja”
Mayer Mihály püspök egy megbotránkozást kiváltott reklámról
Hardy Gilbert ciszterci - (1924-2000)
Lélek szótára - Béke
Mozaik

Teleki Pál miniszterelnök
Teleki Pál miniszterelnök sírja a máriabesnyői temetőben arról tanúskodik, hogy 1941. április 3-án bekövetkezett halála után ötvenkilenc évvel a katolikus államférfi és főcserkész tisztelete nem csökken. A Gödöllői Teleki Pál Egyesület április 2-án, vasárnap fél 12-kor megemlékezést és koszorúzást tart a sírnál. Várják az elhunyt tisztelőit minél nagyobb számban.
Árvíz Mozambikban
Több mint egymillió ember vált hajléktalanná az afrikai Mozambikban a hatalmas árvíz következtében. Akinek nem jut hely a helikopteren, maga ácsolta tutajon menti a menthetőt..
Új Ember-est a Rátkai Klubban
Régi, ötvenesztendős hagyományt élesztett fel az Új Ember szerkesztősége és kiadóhivatala. Március 24-én, Tavaszköszöntő címmel előadás hangzott el a lap belső munkatársainak részvételével Budapesten, a Városligeti fasorban működő Rátkai Klubban.
A szeretet székhelyének szolgálatában -
Videofilm Kaszap Istvánról

Hazánk emésztő gondjaiban a lelkileg tönkrement s vallástól távol álló fiatalok pártfogója: Kaszap István, az a fiatalon elhunyt jezsuita novícius, aki akaraterejének mozgósításával közepesből jeles tanulóvá, erőszakos gyerekből a szelídség és a segítőkészség mintaképévé, majd a hirtelen rátört súlyos betegségben a szenvedés hitvalló apostolává tudott válni.
A rózsafüzér titkai
Nagyböjtben a keresztény ember gondjain és örömein keresztül hangsúlyosan van jelen a test és a lélek fájdalma. Belső utunk olyan időszaka ez, amikor az elfogadásnak túl kell lépnie bennünk a megértés szintjén.
Premontrei papszentelés
Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, március 25-én Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a rend gödöllői plébániatemplomában ünnepi szentmise keretében áldozópappá szentelte Balogh Péter Pius premontrei szerzetest.
Hatvanötezer kioltott életre emlékeztek
Az elmúlt esztendőben hatvanötezer emberi magzat vált művi abortusz áldozatává Magyarországon.
Premontrei papszentelés
„........, így teljesítitek Krisztus törvényét. „

.

 
Semjén Zsolt látogatása Kárpátalján
Az egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Semjén Zsolt március 21-24. között Kárpátalján tett látogatást, melynek során találkozott Majnek Antal római katolikus, Szemedi Iván görög katolikus, Horkay László református püspökkel és a Nagyszőlősi Ferences Misszió tagjaival. Szakács Zoltán ungvári főkonzul társaságában tárgyalásokat folytatott a megye vezetőivel.
Hazatérhet a Szent István-ereklye
Március 16-án, Zágrábban Frano Prcela, a horvátországi dominikánusok tartományfőnöke fogadta a magyar domonkosok vikárius generálisát, Puciłowski Józsefet, akinek kíséretében volt Csóti György, a Magyar Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is.
A főpásztor zarándoklata az Örökimádás- templomban
Négy templomot jelölt ki az Esztergom-budapesti Főegyházmegyében Paskai László bíboros, ahol a jubileumi évben búcsú nyerhető, ezek egyike a budapesti Örökimádás-templom, amelyet – mint mondta – maga is zarándokként keresett fel március 26-án vasárnap este.
 
 
Magyar Karitász
 
 
Egyházmegyei karitászszervezetek idei első tanácskozása
Február végén Gödöllő-Máriabesnyőn, a Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Házban tartották idei első tanácskozásukat az egyházmegyei karitászszervezetek igazgatói.
Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatok
A Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatok vezetői márciusban hatnapos tanulmányúton vettek részt.
A kárpátaljai egyházmegyei karitász
A kárpátaljai egyházmegyei karitász a Magyar Karitász segítségével a tél második felében hat-hétszáz, elsősorban idős és mozgásképtelen rászorulónak juttatott tüzelő-segélyt, amely lehetővé tette, hogy a saját készletek kimerülése után a tavasz érkezését legalább némiképp fűtött helyiségekben tudják kivárni.
 
 
Kíváncsi az Új Ember honlapján eddig megjelent írásainkra?
Tekintse meg archívumunkat!
írja meg észrevételeit.
 
Lapszél

Döbbenet

Más szavakkal: kellemetlen, fájdalmas megrendülés. Ezt a kifejezést használja az Új Magyar Építőművészet című folyóirat főszerkesztője a templomépítészetünkkel foglalkozó tematikus szám bevezetőjében, mégpedig azon ténnyel kapcsolatban, hogy manapság a hazai templomépítészet előbbre jár a színházépítésnél. Meglepetéssel olvastuk ezt a vélekedést, hiszen a mi felfogásunk szerint hit és kultúra, templom és színház nem vetélytársak, sokkal inkább egymást erősítő ikertársak.
Az igazi fájdalom azonban a bevezető továbbolvasásakor ért bennünket. Az írás második fele ugyanis erőteljes aktuálpolitikai színezetet kap. Előhozva a Nemzeti Színház meglehetősen szövevényes történetét, sarkított megállapításokkal tűzdelve. Félreértés ne essék, egy építészeti folyóirat szerkesztője elmondhatja, sőt kötelessége elmondani szakmai véleményét színházi épületekről, helyszínek kiválasztásáról. Az azonban nem mindegy, hol, mikor, hányszor és milyen módon teszi ezt.
Írása végén Vargha Mihály benevez abba az országos (sajtó) vetélkedőbe, melynek a Ki tud nagyobb otrombaságot mondani Orbán Viktorról? címet adhatjuk. Nem mondja ki, de sejteti, hogy a miniszterelnökben a civilizációt, a kultúrát robbantgató Matuska Szilveszter újkori felbukkanását kell látnunk. Hiszen – ahogy írja – a Nemzeti Színházat kétszer is lerombolták a XX. században, pótlása pedig a kormányzat részéről mindmáig nem történt meg.
Mindezeket a Templomépítészet az ezredfordulón cím alatt olvashatjuk…
Tovább erősítve abbeli meggyőződésünket, hogy hazánkban nem a sajtószabadság, sokkal inkább a sajtótisztesség hiánya az időszerű kérdés.

efgé

 

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum
Új Ember:hetilap@ujember.hu
Webmester:webmaster@dynamo.hu