Uj Ember

2000. április 2.
LVI. évf. 14. (2697)

  A megfoghatatlan pillanat, a folyton mozgásban lévő pont, ahol jövőbe fordul át a múlt: az a jelen – egyedül az a tiéd, azt kell megragadnod.

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Zelnik József - Istenkereső ökofilozófia*
Egységben (volna) az erő
Virradóra
Biomonitoring
"Vedd és olvasd"
Szent Tamás bibliamagyarázata
magyarul
Lapozgató
Atekintet áhítata
Korzenszky Richárd: „A te szavadra…”
Ünnepeltek
„Az odaadott életű emberek érdekelnek”
A közös munka díja
Rekviem – credóval…
Kossuth-díjas kántor:
Illés Lajos
Nincs más humánus tevékenység
Veszprémi Főegyházmegye
Pápai meglepetések
Devecser
Hévíz új temploma
Kultúra
Siófok és Jeruzsálem
Emlékkiállítás a siófoki Kálmán Imre Múzeumban
Stációk
Diplomataíró könyve
Chateaubriand: Síron túli emlékiratok
Bárány Tamás - Fekete köd
Ifjúság
Bibliai növények - A mirhafa
Gondola
Férfi és nő kapcsolata
Súlyos igazságok írója: Thury Zoltán
Rerjtvény 10-11 éveseknek
Keresztformák a kereszténységben
Élő egyház
A plakát „hangja”
Mayer Mihály püspök egy megbotránkozást kiváltott reklámról
Hardy Gilbert ciszterci - (1924-2000)
Lélek szótára - Béke
Mozaik
Teleki Pál miniszterelnök
Árvíz Mozambikban
Új Ember-est a Rátkai Klubban
A szeretet székhelyének szolgálatában -
Videofilm Kaszap Istvánról

A rózsafüzér titkai
Premontrei papszentelés
Hatvanötezer kioltott életre emlékeztek
Premontrei papszentelés.

.

 

Biomonitoring

Ha valaki eddig nem tudta, hogy e szó mit jelent, az utóbbi hetekben, a ciántól és nehézfémektől mérgezett haltetemek szörnyű látványából megérti e tudományos eljárás lényegét. Katasztrófamentes, környezetvédelmi szempontból nézve eseménytelen "békeidőben" használják a tudósok e módszert folyóink, tavaink és tengereink vízminőségének mérésére, az esetlegesen fölgyülemlő mérgező anyagok szervezetben való akkumulálódásának kimutatására, amikor nem kémiai analízissel meg negyedik generációs csúcsműszerekkel mérik az idegenanyag-koncentrációt, hanem -- például -- a vízbe merített ketrecben fogva tartott hal életjelenségeit, illetve haláltusáját vizsgálják. Azt, hogy mikor és milyen mértékben reagál a vízbe jutott mérgező anyagokra. Különösen a kopoltyút érdemes tanulmányozni, annak vérbőség-változásából (csökkenéséből) oxigénhiányra és még sok egyéb lényeges változásra lehet következtetni. S ha a hal elég hosszú ideig kínlódott már a ketrecben, vagy ha már elpusztult, felboncolják, s a máját vizsgálják meg, hiszen ott a káros anyagok koncentráltan megtalálhatók. De a folyótorkolatokból, az árapályos területek iszapjából is összeszedik a kagylókat, rákokat és a tengeri sünöket, s megdöbbenve tapasztalják, hogy néhány évtized alatt milyen sok ólom és egyéb mérgező fém akkumulálódott ezen állatkák szervezetébe. Ugyanígy megvizsgálták Varsó verebeit és az egzotikus óceáni szigetvilágban élő tarka madarak tollazatát, s hasonlóan szomorú eredményre jutottak.

S mi, emberek, vajon nem vagyunk-e egyszerre tárgyai és eszközei a biomonitoringnak? Mikor már fölösleges a magas gyerekkocsi is, hiszen a méreg nemcsak a kipufogócsőből jön, hanem föntről is. Vajon hányan tudjuk, hogy a budapesti Szemlő-hegyi barlangba délutánonként rendszeresen autóbusszal szállítják a közeli olajfinomító térségéből az átlagnál amúgy sokkal jobban kereső szülők asztmás iskolás gyerekeit barlangterápiára, egy kis friss levegőre? Vajon örülhetünk-e, amikor a meteorológus bejelenti, hogy hála a széljárásnak, a szennyezés -- néhány napra -- kisöprődött városunk légteréből? Hiszen az savas eső és sok más formában visszajut környezetünkbe, tönkretéve az erdőt, az ember orrnyálkahártyáját, meg a tüdejét. Ez lenne a XXI. század égi áldása?

Amikor Assisi Szent Ferenc a madaraknak prédikált, biztos, hogy csontozatuk, májuk és vérük mentes volt minden toxikus anyagtól. Most viszont már nem tudunk felelőtlenül örülni a tavaszköszöntő hajnali madárcsicsergésnek, David Attenborough tévébeli pompás madár-sorozatának, vagy szombatonként a Kossuth rádió Oxigén című műsorának, hiszen tudjuk, hogy a látott és hallott madarak szervezetében már ott lappang a gyilkos méreg, melyet mi, büszke emberek juttatunk folyamatosan levegőbe, vízbe, talajba - önmagunk, fiaink és unokáink szervezetébe.

És mégis van remény! Ki gondolta volna, hogy egy, a Tisza iszapjából kiszedett, s a tévében a világnak megmutatott, életben maradt kis csúnya puhatestű állat most, a méreg elvonulása után reményt tud ébreszteni mindannyiunkban. Most ez a rút kis féreg a biomonitoring tárgya. Üzenetének megértéséhez nem mérőhálózat meg digitális műszer kell, hanem a természet csodálatos rendjének tiszteletben tartása, s főleg teremtettségünk alázatos elfogadása.

Szende Ákos

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu