Uj Ember

2000. április 2.
LVI. évf. 14. (2697)

  A megfoghatatlan pillanat, a folyton mozgásban lévő pont, ahol jövőbe fordul át a múlt: az a jelen – egyedül az a tiéd, azt kell megragadnod.

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Zelnik József - Istenkereső ökofilozófia*
Egységben (volna) az erő
Virradóra
Biomonitoring
"Vedd és olvasd"
Szent Tamás bibliamagyarázata
magyarul
Lapozgató
Atekintet áhítata
Korzenszky Richárd: „A te szavadra…”
Ünnepeltek
„Az odaadott életű emberek érdekelnek”
A közös munka díja
Rekviem – credóval…
Kossuth-díjas kántor:
Illés Lajos
Nincs más humánus tevékenység
Veszprémi Főegyházmegye
Pápai meglepetések
Devecser
Hévíz új temploma
Kultúra
Siófok és Jeruzsálem
Emlékkiállítás a siófoki Kálmán Imre Múzeumban
Stációk
Diplomataíró könyve
Chateaubriand: Síron túli emlékiratok
Bárány Tamás - Fekete köd
Ifjúság
Bibliai növények - A mirhafa
Gondola
Férfi és nő kapcsolata
Súlyos igazságok írója: Thury Zoltán
Rerjtvény 10-11 éveseknek
Keresztformák a kereszténységben
Élő egyház
A plakát „hangja”
Mayer Mihály püspök egy megbotránkozást kiváltott reklámról
Hardy Gilbert ciszterci - (1924-2000)
Lélek szótára - Béke
Mozaik
Teleki Pál miniszterelnök
Árvíz Mozambikban
Új Ember-est a Rátkai Klubban
A szeretet székhelyének szolgálatában -
Videofilm Kaszap Istvánról

A rózsafüzér titkai
Premontrei papszentelés
Hatvanötezer kioltott életre emlékeztek
Premontrei papszentelés.

.

 

Diplomataíró könyve

Chateaubriand: Síron túli emlékiratok

A XIX. század három diplomatájáról: Talleyrandról, Metternichről és Francois René de Chateaubriand-ról rengeteget írtak a történészek. Chateaubriand-ról az irodalomtörténészek is. Az egyik méltató ezt vetette papírra: „Három megragadó egyéniség, három történelmi arcél, és mindhármuk mögött Napóleon óriási árnyéka, de Chateaubriand nem volt diplomata.“

Akkor ki volt igazán ez a különös, álmodozó francia zseni, akinek magyar fordításban most jelent meg először egyik legjelentősebb műve, a Síron túli emlékiratok? Jóllehet csak válogatás e könyv, mégis meggyőző a szerző elegáns stílusáról, gondolatainak romantikusan csapongó, ugyanakkor mélyjáratú vonulatáról. Egyszerre költészet és történelem, esszé és filozófia.

Chateaubriand 1768-ban Bretagne-ban, Saint Malóban született, ősi nemesi családból. Katona volt, majd Amerika vándora, tele a felfedezők álmaival. Hazatért, Napóleon szolgálatába állt – diplomataként, aztán elhagyta a hódítót. Napóleon bukása után a legitim monarchiának ajánlotta fel szolgálatait. A Bourbon-ház törvényes ágának bukásakor pedig visszavonult a politikai élettől, s idejének nagy részét az Európa-szerte csodált Mme Recamier szalonjában töltötte. Irodalmi hírt Atala című regényével szerzett, és megírta A kereszténység szellemét. Ezzel a könyvével visszaszerezte a keresztény vallás tekintélyét, melyet Voltaire és kora ugyancsak megtépázott. Ma is korszerű munka.

A Síron túli emlékiratok címe arra utal, amit a szerző elrendelt: munkája csak halála után jelenjék meg. Egyes részeit már felolvasta Mme Recamier szalonjában, de amikor a XIX. század derekán az olvasók kezébe került a teljes emlékezés, ekkor lett a könyv egyszerre élmény és felfedezés.

A gazdag válogatás, a csodaszép fordítás (Maár Judit érdeme) a szépirodalmat szeretőknek, de még a történelem kedvelőinek is valódi élmény most is. Lapozgatom a Síron túli emlékiratok válogatásait, melyeket huszonkilenc könyvbe foglalt a szerző. Megelevenedik, lírai vallomásba testálódik a gyerekkor, feltárul az akkori politikai rend és rendetlenség, hallom Byron s a XIX. századi költők hangját, és nem tudom letenni a könyvet a Napóleonról szóló fejezeteknél. Számtalan adat, jegyzetigazítás vezet, világosít fel, s a könyv végén jövök rá: egy csodálatos művelődéstörténetet olvastam. (Osiris Kiadó)

T.S.

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu