Uj Ember

2000. április 2.
LVI. évf. 14. (2697)

  A megfoghatatlan pillanat, a folyton mozgásban lévő pont, ahol jövőbe fordul át a múlt: az a jelen – egyedül az a tiéd, azt kell megragadnod.

Főoldal
Lelkiség
Katolikus szemmel
Zelnik József - Istenkereső ökofilozófia*
Egységben (volna) az erő
Virradóra
Biomonitoring
"Vedd és olvasd"
Szent Tamás bibliamagyarázata
magyarul
Lapozgató
Atekintet áhítata
Korzenszky Richárd: „A te szavadra…”
Ünnepeltek
„Az odaadott életű emberek érdekelnek”
A közös munka díja
Rekviem – credóval…
Kossuth-díjas kántor:
Illés Lajos
Nincs más humánus tevékenység
Veszprémi Főegyházmegye
Pápai meglepetések
Devecser
Hévíz új temploma
Kultúra
Siófok és Jeruzsálem
Emlékkiállítás a siófoki Kálmán Imre Múzeumban
Stációk
Diplomataíró könyve
Chateaubriand: Síron túli emlékiratok
Bárány Tamás - Fekete köd
Ifjúság
Bibliai növények - A mirhafa
Gondola
Férfi és nő kapcsolata
Súlyos igazságok írója: Thury Zoltán
Rerjtvény 10-11 éveseknek
Keresztformák a kereszténységben
Élő egyház
A plakát „hangja”
Mayer Mihály püspök egy megbotránkozást kiváltott reklámról
Hardy Gilbert ciszterci - (1924-2000)
Lélek szótára - Béke
Mozaik
Teleki Pál miniszterelnök
Árvíz Mozambikban
Új Ember-est a Rátkai Klubban
A szeretet székhelyének szolgálatában -
Videofilm Kaszap Istvánról

A rózsafüzér titkai
Premontrei papszentelés
Hatvanötezer kioltott életre emlékeztek
Premontrei papszentelés.

.

 

Korzenszky Richárd:
„A te szavadra…”

A Tihanyi Bencés Apátság perjelének könyve - Szemenkár Mátyás szerkesztésében és Udvardi Erzsébet festményeivel - azokhoz szól, akiktől nem idegen a Szentírás világa. Azokhoz, akik szívesen néznek szembe a mindennapok kérdéseivel, amelyek bennünket bensőnkben érintenek. "Vallomás is akar lenni ez az írás arról, mit mondott nekem a Szentírás egy-egy mondata, amelyek újra és újra a fülünkbe csengenek, és az évek, évtizedek múlásával egyre többet jelentenek nekünk -- írja a szerző. - Töprengések, tűnődések sorozata ez a kötet, nem tudományos fejtegetés."

Mit mond nekem a Könyvek Könyve? Kicsoda Jézus? Milyen erőt ad? Hogyan kell helytállnom az élet viharaiban, avagy a szürke hétköznapokban? Mi a mai (magyar) keresztény hívő kötelessége? Hogyan segíthetek embertársaimnak? Mit teszek annak érdekében, hogy jobb legyen a világ?

Ötvenhét idézet az evangéliumból, ugyanennyi veretes, (tovább)gondolkodásra késztető elmélkedés. A hegyre épült város -- írja a szerző -- figyelmeztető. Égre emelkedő tornyaival felkiáltó jel mindenki számára, aki elhalad alatta. A város falait emberek építik. Kimunkált faragású kövek, művészi díszítések mindenütt arról beszélnek, hogy az ember "több annál, hogy csak jóllakjék". De a várost nem a kövek teszik azzá, ami, hanem az emberek, akik együtt vannak, élő kövek módjára, egymáshoz illeszkednek életükkel, munkájukkal, egész létezésükkel. Az emberek, akik közös úton járnak, s osztoznak örömben és bánatban. A hegyre épült város, amely el nem rejthető, amely állandó figyelmeztető, lakói számára ajándék lehet. A lakók történelmet kapnak örökségbe, megszentelt falakat, hagyományokat. Lehet benne úgy élni, hogy nem vesszük tudomásul. Lehet úgy élni, hogy az előttünk járókról megfeledkezünk, s nem gondolunk azokra sem, akik a városra föltekintenek. Hűséges vagyok-e örökségemhez, az én városomhoz? Növelem-e a magam gyertyafényével városom világosságát?

Nézzünk egy másik idézetet Szent Márk evangéliumából: "Legyetek éberek!" (Mk 13,33) "Ébernek lenni annyit jelent, mint figyelni, kapcsolatban lenni a környező világgal. Tudunk-e figyelni? Észrevesszük-e a sötétben a jeleket, a szelíd üzeneteket? Olvasni lehet a jelekből. Ismerem-e, értem-e a világ jeleit, az Úr üzenetét? Mindannyiunkra sok minden bízatott. A papra az örömhír szolgálata. A szülőkre a gyermek. A tanárra a diák. Minden gyermekre sokféle képesség. Tudom-e, mi az, ami rám bízatott? S tudok-e élni a rám bízott lehetőségekkel? Kész vagyok-e arra, hogy számot adjak róla az Úrnak? A túlzott igénybevételkor csökken az éberség. Ha álomvilágban élünk, és nem vetünk számot igazi önmagunkkal, nem vagyunk éberek. Éberségünket csökkentik, sőt akár teljesen meg is szüntethetik furcsa ingerek. Ha eszeveszett nyüzsgésbe, tevékenységbe menekülök, s nem merek szembenézni önmagammal. Ha fenntartás nélkül azonosulok mindazzal, amivel találkozom.

Egyedül az ember képes lesüllyedni saját maga szintje alá. Az elkábult ember ilyen. A figyelő, a nyitott, az éber, a találkozásra kész ember pedig képes arra, hogy föléemelkedjen önmagának. Mindannyian kaptunk adományokat. Mindannyiunkra sok minden bízatott. Felhasználásra, elszámolásra, számadásra kaptuk. Bizományba. Megbízik bennünk az Úr. Bízik abban -- előlegezett bizalommal, szeretettel --, hogy éberek maradunk, hogy adományait nem herdáljuk el, és a sötétségben nem szórjuk szét. És ha méltónak bizonyulunk erre a bizalomra, az Úr ajándékul önmagát adja nekünk."

Adja Isten, hogy aki kezébe veszi e kötetet -- fohászkodik a bencés szerző -, találjon békét és nyugalmat, és ezekből a szentírási igékből nyerjen erőt mindennapi életéhez.

(Szeminpex Kiadó, Bp. 1999)

Udvarhelyi Olivér

Aktuális Archívum Fórum Magunkról Impressum

Új Ember: ujember@drotposta.hu
Webmester: bujbal@freemail.hu